KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Jos Venäjä alkaisi Kymijoelta

Pirjo Hämäläinen
14.4.2013 16.02

Keisari Aleksanteri I lavasti kuolemansa ja eli hautajaisten jälkeen lähes neljäkymmentä vuotta. Isänmurha vaati sovitusta, joten hän luovutti valtaistuimen salaa veljelleen, joka oli veriteon aikaan viaton viisivuotias.

Aleksanteri I:n arkku on Pietari-Paavalin linnoituksessa suvun arkkujen seassa, mutta ymmärrettävistä syistä sisällä ei ole ketään. Erakkovanhus Fjodor Kuzmitš, keisarin kaksoiskappale, lepää sen sijaan Siperian mullassa Tomskissa.

Meille suomalaisille Aleksanteri I antoi autonomisen suuriruhtinaskunnan ja vaihtoi pääkaupungin Turusta Helsinkiin. Näitä tapahtumia muisteltiin monin mieleen painuvin menoin vuosina 2009 ja 2012.

ILMOITUS
ILMOITUS
Karjalasta saa puhua vain nostalgisessa nousuhumalassa tai kansallispuku niskassa ja sirmakka kainalossa.

Seremonioiden kannalta oli hämmentävää, ettei Aleksanteri I:llä ole muuta muistomerkkiä kuin ajan kalvama rintakuva Kansalliskirjaston takapihalla. Eräät delegaatiot kukittivatkin vahingossa veljenpoika Aleksanteri II:n patsaan, joka oli Senaatintorilla sopivasti tyrkyllä.

Venäläinen veistäjämestari Ivan Martos näki Aleksanteri I:n voitokkaana Caesarina. Helsingissä keisarin kutreja peittää laakeriseppele ja Asovanmeren Taganrogissa (missä hän niin sanotusti kuoli) univormun esiliinana on roomalainen tooga.

Martosin tunnetuimmassa veistoksessa kauppias Kuzma Minin ja ruhtinas Dmitri Požarski ovat lähdössä puolalaisia kurittamaan. Kun veistos haittasi Punaisen torin paraateja, se siirrettiin likemmäs Vasili Autuaan karamellityylistä katedraalia.

Suomen sodan tappiot olisivat voineet johtaa isovihan ja pikkuvihan kaltaiseen miehitysaikaan, mutta Aleksanteri I oli poikkeuksellisen liberaali yksinvaltias.

Oma suuriruhtinaskunta oli suomalaisille täysi yllätys ja Helsingin pääkaupungin status sellainen tärsky, että turkulaiset tapailivat kirvestä.

Pietaria on kutsuttu uneksi ja harhaksi, sillä ihana kaupunki rakennettiin kerralla ihmisuhreista ja inkeriläiskylistä piittaamatta, mutta myös Helsinki nousi ilmoille kuin kangastus tai aarteen yllä lepattava virvatuli.

Nimitutkija Saulo Kepsu on julkaissut kiehtovan kirjan Pietarista ennen Pietaria, mutta millainen oli Helsinki ennen Helsinkiä? Miltä kaupunki näytti ennen kuin pylväspäätyiset palatsit täyttivät keskustan?

Helsingin harvoja suomenkielisiä paikannimiä olivat Harakan saari, Lepikon torppa Suon kaupunginosassa ja Paskalampi nykyisen Vironkadun notkossa. Suo levittäytyi Säätytalon itäpuolella ja rospuuttoaikaan sen kujat muuttuivat kuravelliksi. Kruununhaka, tykistön hevoslaidun, alkoi Suon takaa.

Turku oli Suomen sivistyksen kehto, tärkein kaupunki ja vuodesta 1809 lähtien myös pääkaupunki, jonka ylpeyden aiheita olivat keskiaikainen tuomiokirkko, keskiaikainen linna, 1600-luvun akatemia, 1600-luvun hovioikeus ja 1700-luvun telakka.

Korkeammat voimat olivat kuitenkin Helsingin puolella. Syksyllä 1827 Turku paloi niin perusteellisesti, että kaikki revanssitoiveet romahtivat ja turkulaiset saivat kyynelehtien katsella, miten akatemian hiiltyneet rippeet vietiin Helsinkiin. Jossakin muuttokuormassa meni myös Aleksanteri I:n seppelöity rintakuva.

Pääkaupunki siirtyi vuonna 1812 Tukholman porteilta Tallinnan vastarannalle, mutta tämä oli pientä verrattuna siihen, että samaan aikaan koko Karjala siirtyi Venäjältä Suomelle.

Karjalan palautuksen 200-vuotismuistolle ei viime vuonna kuitenkaan hurrattu, sillä Karjalasta saa puhua vain nostalgisessa nousuhumalassa tai kansallispuku niskassa ja sirmakka kainalossa.

Tämän todisti johtavan päivälehden ynseä kriitikko, joka odotti Helsingin Taidehallin Karjala!-näyttelyltä ”räiskyvää koristeellisuutta” (kansallispukua ja sirmakkaa) eikä suinkaan nolon paljaita osattomuuden teemoja.

Häme ja Savo ovat poliittisesti korrekteja ja katu-uskottavia maakuntia, mutta Karjala raahaa perässään sodan, nationalismin ja Suur-Suomen häpeää: se on raiskattu pakolaisnainen, joka on omaan raiskaukseensa syypää.

Jos höppänä mummu jättää perinnöksi Olavi Paavolaisen Karjala muistojen maan, kellastunut kuvateos piilotetaan pikaisesti komeroon, sillä mitä vieraatkin sanoisivat. Luulisivat vielä kiihkoilijoiksi, oikein fanaatikoiksi.

Palautuksen löysäpäiset vaatijat ovat tehneet Karjalasta huonon vitsin, mutta nyt heidän tarmonsa näyttää hiipuneen eikä Karjalan ”ensimmäistä” palautusta huomattu laisinkaan juhlia.

Vuoden 1812 tapahtumista on puhuttu aina Venäjän näkökulmasta, joten kaikki eivät edes ymmärrä, että Venäjän luovuttama Vanha Suomi tarkoittaa nimenomaan Karjalaa sekä kaistaletta ihan itäisintä Savoa.

Aleksanteri I:n palautushanketta vastustettiin laajasti. Jyrkimpien venäläisten mielestä vain maanpetturi saattoi luovuttaa (kenenkään pyytämättä) kaksi oikeauskoista luostaria ja tuhansia hehtaareja äiti Venäjän pyhää kuvetta.

Myös suomalaisilla oli asiassa nielemistä. J. L. Runeberg ajeli 1830-luvulla Imatrankoskelle ja räksytti koko matkan ryvettyneistä maisemista ja pahannäköisistä asukkaista. Karjalan naisia runon ruhtinas vertasi apinoihin.

Ilman palautusta kohtalomme olisi kuitenkin ollut toinen. Kun raja olisi kulkenut Kymijoessa, sodilta olisi säästytty ja Suomi olisi nyt puhtaasti läntinen Nato-maa, josta puuttuisivat ortodoksiset kirkot, virpovitsat, suolasienet, potaattipiirakat ja mietä ja sietä silviisii lustist löpisevät ihmiset.

Kohti itää katsova Kalevala olisi jäänyt julkaisematta ja Väinämöisen korvaisivat saagojen muinaiskuninkaat. Akseli Gallen-Kallela olisi Pohjanmaan tunnetuin latomaalari, ja Toivo Kuula eläisi edelleen, sillä häntä ei olisi Viipurissa ammuttu.

Matkailu keskittyisi Turun seudulle, koska ”Imatra immyt sorja”, uljas Punkaharju, pyöreä Hamina, sutki Lappeenranta, valtaosa Saimaata ja Olavinlinna olisivat Venäjän puolella. Venäläiset olisivat aloittaneet Olavinlinnassa Glinka-festivaalit, joille suomalaiset pääsisivät vain passi kourassa.

Ja ajatellaan vielä viihdettä. Mikäli Aleksanteri I ei olisi palauttanut Karjalaa, meiltä puuttuisivat sellaiset nimet kuin Veikko Lavi, Juha Watt Vainio, Reijo Taipale, Pelle Miljoona, Eeva Litmanen, Satu Silvo ja Elina Knihtilä. Heidän sijastaan suosiota nauttisi Pelimanniyhtye Möttöläiset Raisiosta.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

Minja Koskela.

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään