Viestintävirasto jysäytti kansalaisia järkyttäneen pommin. Yle joutuu luopumaan lauantai-iltojen lottoarvonnastaan. Vuosikymmenten perinne katkeaa. Lauantai-iltojen rutiinit menevät uusiksi.
Oikeusviranomaisten valvovien katseiden alla tähän asti suoritettu arvonta onkin ollut lakien vastainen. Yle on saanut Veikkaukselta korvauksia arvonnasta ja sen näyttämisestä kansalaisilla. Viestintäviraston mukaan tällainen on sponsoroitua toimintaa, jota Yle ei saa harjoittaa.
Kansalaisten oikeustajuun ei ihan helposti mene se, että Yle joutuu nyt luopumaan lottoarvonnastaan. Olisiko arvonta silloin julkista palvelua ja Ylellekin mahdollista, jos rahaa ei liikuteltaisi Veikkauksesta Yleen?
Siitä ei ole epäilystä, etteivätkö muutkin tv-yhtiöt pystyisi arvontaa suorittamaan. Se tuskin olisi mahdollista nykymuodossaan, sillä sponsorointisäännöt koskevat kaikkia muitakin. Arvonta voidaan tietty siirtää vaikka Veikkauksen nettiin, mutta silloin loukattaisiin jo vakavasti lottoajien yhdenvertaisuutta.
Veikkauksen tuotothan joka tapauksessa hyödyttävät monin eri tavoin koko suomalaista yhteiskuntaa. Lotto taas on suurin Veikkauksen jaettavaa pottia kasvattava peli. Viestintäviraston päätöksessä kyse ei taida ollakaan vain yksittäisestä lottoarvonnasta, vaan taustalla saattavat olla muiden peliyhtiöiden taitavat lobbaajat ja ehkä myös Yle-veron vastustajat?
Ylessä kannattaakin vakavasti harkita valittamista ja kaivaa esiin kaikki päätöksen syntyvaiheisiin liittyvät motiivit.
Viestintäviraston päätös onkin hätävarjelun liioittelua, johon sinänsä voi löytyä perusteluja, mutta hyvällä tahdolla oltaisiin voitu tehdä toisenlainenkin tulkinta. Ylen oman tulkinnan mukaan kansallisen rahapeliyhtiön ja kansallisen yleisradioyhtiön yhteistyö on hyödyttänyt suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisia.