Kuntien toimintojen ulkoistaminen on jälleen viime päivinä ollut esillä monellakin tapaa.
Aiheesta puhuttiin muun muassa Oulussa Kuntaliiton kuntapäivillä. Porissa taas teknisessä lautakunnassa äänestyksen jälkeen syntyneet ulkoistuspäätökset ovat johtaneet työtaisteluihin. Porissa ulkoistamissuunnitelmat ovat jopa kaupungin oman palvelustrategian vastaisia.
Oulun kuntapäivillä vasemmistoliiton kuntavaikuttajat nostivat esiin ulkoistamista vastustavassa kannanotossaan erityisesti ulkoistuksen aiheuttamat monet ongelmat sairaanhoidossa sekä vanhusten hoidossa ja hoivassa.
Terveyssektorilta ja vanhusten palveluista löytyy räikeitäkin esimerkkejä eri puolilta maata siitä, miten ulkoistus on johtanut huonoon laatuun, tehottomuuteen, sopimusrikkomuksiin ja myös ylimääräisiin kustannuksiin. Ylikansallisesti toimivat kermankuorijat ovat maksimoineet voittojaan ja siirtäneet niitä veroja kiertääkseen veroparatiiseihin.
Huonot kokemukset ovat johtaneet siihen, että kolmannes kunnista on viime aikoina palauttanut ulkoistettuja palveluitaan takaisin kunnan tai kuntayhtymän omin voimin tehtäviksi.
Kuten Porin tuore esimerkkikin osoittaa, ulkoistuspäätösten taustalla on usein puhtaasti ideologisia valintoja. Päätöksiä runnotaan läpi – kuten Porissa – tosiasioista välittämättä porvarienemmistön voimin.
Ulkoistaminen ei useinkaan ole pitemmän päälle hyväksi kunnan taloudelle eikä varsinkaan henkilöstön motivaatiolle. Harvoin kunta pystyy esimerkiksi esittämään selkeitä perusteita ja laskelmia tällaisten hankkeiden kaikista kustannuksista saati muista vaikutuksista.