Viime viikolla lehti historiassa kääntyi. Vaikka valmentajalla olikin jo ikää ja menestyksekäs ura takanaan, onnistui hänen lähtönsä silti yllättämään fanit ja rikkomaan uutiskynnyksen kaikkialla jalkapallomaailmassa. Sir Alex Ferguson oli astunut syrjään Manchester Unitedin valmentajan paikalta.
26 vuotta saman seuran peräsimessä on nykyjalkapallossa äärimmäisen harvinaista, jopa Briteissä, jossa valmentajasopimukset tapaavat yleensä olla mannermaisia projektisoppareita pidempiä. Vielä käsittämättömämmäksi Fergusonin uran ManUssa tekee se, että seura oli käytännössä paria ensimmäistä vuotta lukuunottamatta koko miehen valmennusajan Euroopan huipulla. Yhteensä 38 arvopokaalia kertovat omaa kieltään valmentajavelhon kyvyistä, vaikka toki seuran rahallisillakin panostuksilla on ollut valtava merkitys.
Fergusonin ura voittavana valmentajana suinkaan alkanut Manchesterista.
Usein unohtuu, ettei Fergusonin ura voittavana valmentajana suinkaan alkanut Manchesterista. Skotti ehti jo ennen tunnetuinta pestiään luotsata Aberdeenin kansainväliseen menestykseen: joukkue voitti vuonna 1983 sekä Euroopan cup-voittajien cupin että Super Cupin. Noina vuosina Aberdeen onnistui myös murtamaan Skotlannin liigaa pitkään hallinneiden Celticin ja Rangersin duopolin ja voittamaan useita liiga- ja cupmestaruuksia.
Jos kohta Fergusonin saavutuksia valmentaja-aitiossa ei pystykään kiistämään, mahtui hänen uralleen Punaisissa Paholaisissa myös paljon närkästystä aiheuttaneita episodeja. Tuomareille motkottaminen ja kelloon viittoilu kuuluivat Fergusonin maneereihin, ja viime vuosina käsitteeksi muodostuikin ”until we score”: julmetun pitkien lisäaikojen myöntäminen niin, että ManU ehtisi iskeä voittomaalin.
Myös esimerkiksi kapteeni Roy Keanen lähtö joukkueesta vuosikymmen sitten on jättänyt monelle paljon hampaankoloon. Toisaalta Sir Alexin teesi siitä, ettei yksittäinen pelaaja saa kasvaa joukkuettaan suuremmaksi, on saattanut olla loppupeleissä hyväksi tiimille.
Neljännesvuosisadassa ehtivät paitsi Sir Alexin hiukset harmaantua, myös koko laji muuttua huomattavasti. Paitsi että futiksesta on viime vuosikymmeninä tullut massiivinen miljoonabisnes, myös pelin sääntöihin on tullut lukuisia muutoksia ja valmennusmenetelmätkin ovat kehittyneet suuresti.
Fergusonin suuruus onkin kehittymisessä lajin mukana ja pitkäjänteisessä joukkueen kehittämisessä. Vaikka hän ei koskaan ole ollut mitenkään ylivertainen taktikko, vuodesta toiseen Ferguson onnistui saamaan miehistöstään parhaat tehot irti ja monen nuoren urheilijan puhkeamaan kukkaan. Esimerkiksi David Beckham on kiittänyt Fergusonia saavutuksistaan, ja tuskin esimerkiksi sellaisista pelaajista kuin Peter Schmeichel tai Eric Cantona olisi tullut yhtä suuria tähtiä ilman Sir Alexin taitoa.
Vähemmän Suomessa tunnettu Fergusonin puoli on hänen kiinnostuksensa politiikkaan. Itseään sosialistiksi kuvaileva mies on kannattanut Britannian työväenpuoluetta Labouria koko ikänsä ja tukenut sitä myös suurilla rahasummilla.
Onkin selvää, että ManUn ruoriin Fergusonin jälkeen tarttuvaan David Moyesiin kohdistuu valtava huomio. Evertonia pitkään valmentanut Moyes on Fergusonin tapaan skotti ja julkinen Labourin kannattaja. Nähtäväksi jää, pääseekö uusi kasvo lähellekään Fergusonin mainetekoja Old Traffordilla: taustatukea ainakin on tarjolla, sillä vanha isäntä on luvannut jatkaa seuran johtoportaassa.
Viikon vakiokohteet kolmea lukuunottamatta pelataan Briteissä: lapun viimeiset kohteet ovat poikkeuksellisesti Espanjan La Ligaa. Sekä Valioliigan että La Ligan kärkipaikka on jo selvä: pyttyjä tulevat nostelemaan Manchester United ja Barcelona. Molemmat joukkueet löytyvät myös vakiorivistä, ja molemmat voi hyvillä mielin ruksata varmoiksi.
ManU kohtaa vieraissa West Bromwichin, ja eivätköhän punapaidat homman kotiin hoida, vaikka mestaruutta (ja samalla Sir Alexin jäähyväisiä) ehdittiin jo Manchesterin kaduilla näyttävästi juhlistaakin. Barca taas saa vastaansa kotonaan putoamista vastaan taistelevan Deportivon ottelussa, jonka jälkeen Camp Noulla on tarkoitus hulinoida mestaruuden merkeissä. Vaikka Barca joutuukin otteluun ilman reisivaivasta kärsivää Lionel Messiä, luulisi joukkueen haluavan tarjota kotiyleisölleen parasta peliään ennen mestaruusjuhlia.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 19.5. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, (1)2, 1, 1(x), 2, 1, 1(x), 1, 1, (x)2, 1(x), 1(x), 1.