TEAM-liiton kehittämispäällikkö Hannu Siltala vastustaa perustuloa viime viikolla ilmestyneessä artikkelissa (Viikkolehti 17.5.). Hänen mielestään kyse on utopiasta, joka kiistää työn merkityksen hyvinvoinnin synnyttäjänä. Siltala myös epäilee, että perustulo johtaisi vapaamatkustajuuden yleistymiseen ja ajaisi ammattiyhdistysliikkeen perikatoon.
Uhkakuvista viimeinen esiintyy ay-liikkeen keskuudessa aika ajoin. Siihen on vaikea ottaa kantaa, sillä Siltala ei kerro, millä tavoin tarkalleen ottaen perustulo vaarantaisi ay-liikkeen tavoitteita tai toimintaedellytyksiä. Itse näen perustulon päinvastoin uutena lakkoaseena, jonka turvin ihmiset voisivat kieltäytyä kohtuuttomista työehdoista.
Perustulolla tarkoitetaan yleensä järjestelmää, jossa tietyn alueen asukkaat saavat saman rahasumman säännöllisesti tuloihin katsomatta, samaan tapaan kuin lapsiperheet ovat nyt oikeutettuja lapsilisiin. Perustulon suuruus on sopimuskysymys, mutta Suomessa perustulon minitasona pidetään tavallisesti yleisimpien sosiaalietuuksien tasoa.
Moni kaltaiseni perustulon kannattaja pitää ”palkkatyötä alistavana”.
Vasemmistoliiton esittämä perustulomalli korvaisi nykyiset perusturvaetuudet, mutta ei puuttuisi ansiosidonnaisiin etuuksiin. Rahallisesti tällainen perustulo hyödyttäisi vain pienituloisia, sillä muiden osalta se palautuisi valtiolle verotuksessa. Perustulon laajemmista yhteiskunnallisista vaikutuksista hyötyisivät kuitenkin kaikki. Tällaisia olisivat ainakin sosiaaliturvabyrokratian yksinkertaistuminen, ihmisten arjen hallinnan parantuminen sekä pienyrittäjyyden riskien väheneminen.
Siltala on siinä aivan oikeassa, että moni kaltaiseni perustulon kannattaja pitää ”palkkatyötä alistavana”. On kuitenkin tärkeää huomata, että tämän valtasuhteen tiedostaminen ei merkitse työn väheksymistä sinällään. Emme kritisoi työtä, vaan sitä, miten se on palkkatyöyhteiskunnassa järjestäytynyt. Ajatus palkkatyön alistavuudesta ei ole uusi, vaan se on ollut keskeinen työväenliikkeelle ainakin Karl Marxista lähtien (myös Marxin ”vapauden valtakunnassa” ihminen tekee paljon työtä, mutta mahdollisimman vähän palkkatyötä). Tässä kohtaa Siltala, samoin kuin valitettavan moni muukin ay-liikkeen toimija, näyttää unohtaneen juurensa.
En kuitenkaan tunne ketään perustuloaktivistia, joka olisi purkamassa palkkatyöyhteiskuntaa saman tien tai odottaisi sen tapahtuvan perustulon myötä. Sen sijaan uskon, että perustulo voi auttaa meitä näkemään ja arvostamaan sellaisia työn muotoja, joiden olemassaoloa ei ammattiliitoissa kenties ole huomattu. Tässä virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella tehdyssä työssä ei ole kyse mistään pikkujutusta: työelämän tutkija Kimmo Kevätsalo on arvioinut, että epävirallisen työn osuus olisi noin kolmannes Suomen bruttokansantuotteesta. Esimerkiksi perheissä tehdyn hoivatyön merkitys tulee entisestään kasvamaan suurten ikäluokkien ikääntyessä.
Siltalan väite perustulon passivoivasta vaikutuksesta on sekin perustulokeskustelussa usein toistuva uhkakuva, jonka tueksi ei kuitenkaan ole olemassa näyttöä. Toisin kuin Siltalan ja monen oikeistolaisen jakama ihmiskäsitys olettaa, ihmiset pääsääntöisesti valitsevat mieluummin työnteon kuin elämisen pienillä sosiaalietuuksilla (pois lukien sellaiset ryhmät kuin pienten lasten äidit, joilla arki täyttyy merkityksellisestä työstä kotioloissakin). Jos näin ei olisi, eduista ensimmäisenä pitäisi lakkauttaa ansiosidonnainen työttömyysturva. Sehän antaa mahdollisuuden jättäytyä yli vuodeksi pois ansiotyöstä huomattavasti suuremman tulon varaan kuin mitä kaavailtu perustulo olisi.
Olen huolissani siitä, miten nämä perustuloskeptiset puheenvuorot näyttävät kumpuavan ay-rälssin kykenemättömyydestä tunnistaa sitä tukien, pätkätöiden ja viranomaiskontrollin maailmaa, jossa Suomen prekaarit – yhteensä lähes miljoona ihmistä – yrittävät arkeaan rakentaa.
Prekaarille perustulon suurin lupaus ei ole itse tulo vaan sen varmuus. Että joka kuukausi voi syödä ja maksaa vuokransa riippumatta viranomaisen vuosilomasta tai tilinauhan viivyttelystä. Se on kohtuullinen toive, johon nykyinen järjestelmämme ei vain enää pysty vastaamaan.
Minun ratkaisuehdotukseni on perustulo. Siltala ei omaansa vielä paljastanut.