Hallitus kaavailee tutkimuksen autonomian heikentämistä tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksen yhteydessä. Suhteellisen itsenäisten sektoritutkimuslaitosten rahoitusta ollaan siirtämässä tiukemman poliittisen ohjauksen alle. Tutkimusvaroja esitetään koottavaksi tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämiseksi. Paradoksaalisesti hallitus on samalla heikentämässä yhteiskunnan kannalta merkittävää puolueetonta tieteellistä tutkimusta.
Hallitus päätti kehysriihessä yllättäen sosiaali- ja terveyssektorin tutkimuslaitosten (TTL, THL, Kela, Stuk) määrärahojen 30 miljoonan kertaleikkauksesta. Lisäksi laitoksilta viedään 5 miljoonaa euroa ”sopeutuksena” eli yleisenä leikkauksena ja 17 miljoonaa euroa kerätään valtioneuvoston kanslian poliittisesti ohjattuun rahoituspooliin. Leikkaukset ovat yhteensä 52 miljoonaa euroa. Kaikkineen leikkaukset merkitsevät tuntuvia irtisanomisia, jotka pahimmillaan voivat nousta tuhanteen henkilöön.
Esitys on järjetön, kun tutkimuksen kokonaisuudistus on kesken ja kertaleikkaus kohdistuu vain yhteen sektoriin. Sosiaalitutkimus on niin hyvinvointivaltiolle kuin sen perinteiselle tukijalle vasemmistollekin erityisen tärkeää. Käytännössä näin suuret leikkaukset vaarantavat laitosten tutkimustoiminnan nykymuodossa. Myös Stukin tehtäviin kuuluvat ympäristön säteilyn valvonta ja viranomaisvalvonnan avustaminen vaarantuvat vakavasti leikkausten myötä.
Tutkimuslaitosten vähenevää roolia korvaamaan on tarkoitus perustaa uusi rahoitusinstrumentti, strategisesti suunnatun tutkimuksen neuvosto, joka rahoittaisi valtioneuvoston määrittämien painopisteiden ja teemojen tutkimusta. Tämän tarkoituksena sanotaan olevan ratkaisujen etsiminen yhteiskunnan haasteisiin. Todennäköisempää kuitenkin on, että muutosten seurauksena poliittiset päättäjät tilaisivat tulevaisuudessa tutkimuksia, jotka vain tukevat kulloinkin vallassa olevan hallituksen jo valitsemia tavoitteita.
Lisäksi hallitus suunnittelee omaa poolia, jota sen on tarkoitus käyttää nopeasti tarvittavien tutkimusten tekemiseen päätöksenteon tueksi. Hallitus kutsuu tätä tutkimus- ja selvitystoiminnaksi, mutta kyse lienee pelkästä selvitystoiminnasta eikä mistään tieteellisestä tutkimuksesta.
Tutkimuslaitosten rahoituksen leikkaaminen vaikuttaa myös niiden kansainväliseen rahoitukseen, sillä mahdollisuus hankkia rahoitusta ulkomailta häviää, jos omavastuuosuutta ei pystytä kattamaan.
Me Vasemmistolinkin jäsenet olemme erittäin huolissamme suunnitelmasta, joka uhkaa romuttaa suomalaisen sosiaalialan tutkimuksen. Vasemmistoliiton tulee ottaa selkeä ja voimakas kanta autonomisen ja riippumattoman tutkimuksen heikentämistä vastaan ja irtautua hallituksen kaavailemasta katastrofista.