Vasemmistoliiton telakkatyöryhmä esittää, että valtio ryhtyisi aktiiviseksi omistajaksi suomalaisessa telakkateollisuudessa.
Valtion ankkuriomistus voisi työryhmän mukaan olla esimerkiksi 30 prosenttia. Valtion omistuksen ympärille kerättäisiin omistusrypäs, jossa olisi mukana yksityisiä rahoittajia, alihankkijoita, telakkakaupunkeja, ulkomaisia omistajia ja mahdollisesti kotimaisia eläkeyhtiöitä.
– Suomalaiseen laivanrakennusteollisuuteen tarvitaan nyt ankkuri, joka pitää alaa vakaana vaikka maailmantaloudessa tuulisi kovaakin, kansanedustaja Kari Uotila sanoi keskiviikkona esityksen julkistamistilaisuudessa eduskunnassa. Uotila on toinen telakkatyöryhmän puheenjohtajista.
– Lisäksi tarvitaan ennakkoluulotonta yhteistyötä myös ulkomaiden suuntaan.
Omistusta ulkomailtakin
Vasemmistoliitossa kevään aikana toiminut telakkaryhmä julkisti 29-kohtaisen toimenpide-esityksensä laivanrakennusteollisuuden tulevaisuuden turvaamiseksi. Ohjelmassa esitetään myös laajaa yhteistyötä Venäjän kanssa.
Ryhmä esittää, että Suomen hallitus käynnistäisi poliittisella tasolla neuvottelut Venäjän kanssa siitä, millaisia mahdollisuuksia olisi laajentaa telakoiden omistuspohjaa yhdessä. Myös muut ulkomaiset osaomistajat voivat tulla kyseeseen.
Uotila korosti tiedotustilaisuudessa omistajan pitkäaikaista sitoutumista Suomeen. Se edellyttäisi uusia investointeja Suomen telakoille.
Työryhmä esittää lisäksi, että Suomeen kootaan kansainvälistä huippua oleva tutkimus- ja kehittämistoiminnan konsortio. Sen käynnistämiseen pitäisi varata rahaa jo ensi vuoden talousarviossa. Ryhmän paperissa esitetään myös, että valtio aikaistaisi omia jäänmurtajahankintojaan, ohjaisi ne Suomeen ja huolehtisi siitä, että kaikissa uusissa laivoissa on erityinen innovaatiopanos.
Teollinen selkäranka
Ryhmä katsoo myös, että valtion pitää jatkossa turvata laivahankintojen rahoitus. Välineinä ovat silloin innovaatio- ja ympäristötuet sekä tarvittaessa suora rahoitus. Innovaatiotukea pitää olla valmis myöntämään mahdollisesti jo pikaisesti, mikäli ala saa uusia tilauksia jo tänä vuonna.
– Telakkateollisuus on tärkeä osa Suomen teollista selkärankaa. Samalla teollisuutta pitäisi katsoa kokonaisuutena. Siksi esitämme, että hallitus tuo eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella teollisuuspoliittisen selonteon, Uotila sanoi.
Toimenpideohjelma on myös luettavissa verkossa.