– Varmin tapa tehdä homoudesta hyväksyttävää on, että se keskiluokkaistetaan, Jiri Nieminen sanoi keskiviikkona Pride-viikon ohjelmaan kuuluvassa keskustelutilaisuudessa.
Maskuliinisuuden tutkimuksesta toukokuussa väitelleen Niemisen mukaan kapitalismi tarvitsi 1900-luvun alussa nopeaa väestönkasvua laajentaakseen tuotantosuhteita ja palvellakseen kansallisvaltiota.
– Ihmisten jörnimiskäyttäytymisen ohjailemiseksi homoseksuaalisuus kriminalisoitiin ja abortin saamista vaikeutettiin.
Konservatiivikristillisiä arvoja ei nykyään uhkaa marxismi vaan kapitalismi.
– Sen sijaan 2000-luvulla markkinat painostavat määrän sijaan laatuun ja moninaisiin kulutustapoihin. Tällaisessa tilanteessa sukupuolellinen ja seksuaalinen moneus enemmänkin palvelevat kapitalismia kuin kyseenalaistavat sen.
Homomaisuus: sairaudesta vaatimukseksi
Uusi sukupuolimalli tuli Niemisen mukaan Suomeen 1980- ja 90- lukujen taitteessa, kun savupiipputeollisuus vaihtui IT-teknologiaan ja palveluihin. Samaan aikaan hyvinvointivaltiota alettiin purkaa ja ulkoistaa kansalaisyhteiskunnalle.
Sukupuolijärjestys neuvoteltiin uusiksi. Naispappeus hyväksyttiin, naiset äänestivät eduskuntavaaleissa ahkerammin kuin miehet ja heidän roolinsa politiikassa laajeni.
Myös suhtautuminen homoseksuaalisuuteen muuttui. Homous poistettiin sairausluokituksesta ja sitä alettiin käsitellä elämäntapana.
– Homomiehistä tehtiin urbaanin keskiluokkaisen elämäntavan markkinamiehiä.
Nykyään ainakin ylemmän keskiluokan miehiltä edellytetään tietynlaista metroseksuaalisuutta tai ainakin ”suvaitsevaisuutta”, Nieminen sanoi.
”Sukupuolineutraali avioliitto ei johda vallankumoukseen”
Keskustelu homoliitoista liittyy sekin Niemisen mukaan talouteen.
– Sukupuolineutraalilla avioliittolailla ei ole mitään tekemistä vasemmistolaisuuden kanssa sinänsä. Avioliittolaki tulee paremmin ymmärrettäväksi yhteiskunnan ylärakenteen sopeutumana kapitalismin muutokseen.
Teollisessa yhteiskunnassa seksuaalisuus liitettiin julkisesti lähinnä lisääntymiseen. Nyt siitä on tullut yksi tuotannontekijä, kulutusta edistävä identiteetin osa.
– Pride-viikko on hyvin kaupallinen, se osoittaa kuinka seksuaalisuudesta on tullut yksi tuotannontekijä. Helsinkiä yritetään markkinoida jos ei nyt homokaupunkina, niin ainakin siitä pyritään saamaan lisäarvoa kaupungin liike-elämälle, Nieminen sanoi.
Vasemmiston materialismi vaihtui tunnustuksen hakemiseen
Niemisen mielestä on ongelmallista, että vasemmistossa on siirrytty ”materialistisesta politiikasta tunnustuksen hakemiseen omalle identiteetille”, koska tunnustuksen politiikassa ollaan riippuvaisia valtiosta ja suuresta yleisöstä.
Tästä Nieminen päätteli, että toisin kuin esimerkiksi kristillisen Patmos-säätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio on väittänyt, sukupuolineutraali avioliittolaki tuskin johtaa ”marxilaiseen vallankumoukseen”.
– Konservatiivikristillisiä arvoja ei nykyään uhkaa niinkään kulttuurimarxismi vaan kapitalismi, jota kristityt itse ovat olleet luomassa, Nieminen sanoi.
Samaa mieltä oli Niemisen kanssa puhunut Kansallisen sateenkaariryhmän puheenjohtaja Janne Hälinen. Hän huomautti, että kokoomuksella on vankka kannattajakunta nuorissa homomiehissä.
– Avioliittohan on hyvin porvarillinen instituutio, Hälinen sanoi.
– Sitten kun avioliitto avataan myös samaa sukupuolta oleville pareille, siinähän vain vahvistetaan instituutiota, ei rikota sitä, toisin kuin tietyt uskonnolliset tahot antavat ymmärtää.