KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Paistetut utareet

Keittotaito-kirja kertoo ajasta ennen pakasteita, pizzoja, eineksiä ja susheja.

Keittotaito-kirja kertoo ajasta ennen pakasteita, pizzoja, eineksiä ja susheja.

Jukka Parkkari
30.6.2013 16.47

Kurvit suoriksi

Pitkän harkinnan jälkeen olen päättänyt paljastaa arvoisille lukijoille erään salaisista paheistani. Se on – uskokaa tai älkää – pienimuotoinen keittokirjojen keräily. Kokoelmani uusin aarre on suomalainen keittokirja sotia edeltäneeltä ajalta.

Se ei ole mikään harvinaisuus, sillä teos oli aikoinaan käytössä kymmenissä tuhansissa suomalaisissa kodeissa ja olen varma, että tämä keittokirja löytyy vielä tänäkin päivänä monesta keittiöstä tai kirjahyllystä.

Hyllyssäni komeilee nyt siis melko rähjäisessä kunnossa oleva H. Koskimiehen ja E. Somersalon legendaarinen Keittotaito, jonka ensimmäinen painos ilmestyi 1932. Kirja on hyvin edistyksellinen, sillä siinä ilmoitetaan jokaisen reseptin sisältämä kalorimäärä. Kirjan alkulauseessa kerrotaan teoksen ilmestymisen viivästyneen huomattavasti juuri kalorilaskelmia suorittaneen professori Carl Tigerstedtin yllättävän kuoleman vuoksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kirjasta löytyvät nykyään hieman harvinaisemmat sisälmysmuhennokset, vasikanaivot, kalanpääkeitot ja paistetut utareet.

Uusin voimin kalorit saatiin kuitenkin laskettua, ja suomalaiset kotikeittiöt saivat käyttöönsä muhkean 666-sivuisen kettokirjan, joka sisältää 1 621 varsinaista reseptiä. Aivan viimeisessä reseptissä tosin neuvotaan saippuan valmistaminen ja siitä puuttuu myös saippuan sisältämä kalorimäärä.

Joku saattaa ihmetellä sitä, että miten kirjaan mahtuu noin huikea määrä ruokaohjeita. Ensimmäisenä selityksenä tietysti tulee mieleen se, että 1930-luvun Keittotaidossa ei tietenkään ole isokokoisia värikuvia. Ei niitä olekaan, mutta mustavalkoisia kuvia ja piirroksia on runsaasti sekä niiden lisäksi vielä paljon taulukkoja eri ruokien ravintoarvoista ja muusta sellaisesta.

Selitys reseptien mahtavaan määrään onkin niiden lyhyydessä. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa perunaryynivellin resepti:

“Valmistetaan samoin kuin saagovellikin, mutta saagoryynien asemasta käytetään perunaryynejä.”

Siinä oli ohje kokonaisuudessaan. Velliohjeita on kirjassa sivukaupalla. Niiden joukossa on myös kaikkien 1950-luvulla Helsingin Kallion kaupunginosan Aleksis Kiven kansakoulussa opiskelleiden kauhistus: makaronivelli. Sitä pidettiin kouluruoista kaikkein kamalimpana.

Vellien ohella runsaasti reseptejä on muun muassa erilaisista hyytelöistä, vanukkaista, hyveistä, puuroista, kiisseleistä ja kikkareista. Kirjasta löytyvät tietysti monet nykypäivän tavalliset kotiruoat, mutta myös nykyään hieman harvinaisemmat sisälmysmuhennokset, vasikanaivot, kalanpääkeitot ja paistetut utareet.

Myös raaka-aineiden nimitykset ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet. Esimerkiksi kirjassa mainittu sisäselkäliha tunnetaan nykyisin yksinkertaisesti sisäfileenä.

Minulla oleva kirja on Keittotaidon vuonna 1934 ilmestynyttä neljättä painosta. Teosta on hieman laajennettu aikaisempiin painoksiin verrattuna. Alussa on mukana myös toisen painoksen alkulause. Siitä seuraava lainaus:

”Viime vuoden kuluessa on tullut käyttöön uusi raaka-aine, joka halpuutensa vuoksi on hyvin suositeltava, nimittäin vientiporsaiden, ns. pekonin päät, joita nykyään saa savustettuna. Näistä saa erinomaista muhennosta, keittoa ym., ja kehotamme emäntiä kokeilemaan näillä.”

Onko tässä nyt kysymys varsinaisista sianpäistä vai sianpotkista? Veikkaisin jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Edellä olevasta onkin jo varmasti käynyt selväksi, miksi vanhat keittokirjat kiinnostavat minua. Ne kertovat miten ihmiset ennen elivät. Esimerkiksi Keittotaito antaa erinomaisen kuvan siitä, millaisia elintarvikkeita oli ruoanlaittajien ulottuvilla 1930-luvun puolivälissä.

Esimerkiksi kalareseptien kärjessä olivat hauki, ahven ja kuha, eikä suinkaan nykyisin joka paikassa tyrkytettävä lohi. Ankeriaasta tehtiin 1930-luvulla hienompia ruokia. Tietysti myös silakkareseptejä Keittotaidossa on runsaasti.

Riistalinnuista suosituimpia olivat sorsa, metso ja teeri, mutta myös metsäkanoista, pyystä ja fasaanista löytyy ruokaohjeita.

Kuten vielä pitkään sotien jälkeenkin keittokirjassa tunnetaan vain peruna, eikä useita perunalajikkeita. Perunasta tehtiin vaikka minkälaisia ruokia, samoin kuin lantusta, nauriista ja porkkanoistakin.

Keittotaito on niin perusteellinen, että sen sivuilta löytyy ohje myös kuoriperunoiden keittämiseen. Ohjeessa neuvotaan, että vanhat perunat on pantava kiehumaan kylmään veteen. Perunoiden kanssa suositellaan syötäväksi leikkeitä tai sylttyä.

Kirjassa on paljon niin sanottuja mukailtujen ruokien ohjeita. Mukailtu jänis esimerkiksi valmistetaan naudan- ja sianlihasta. Jäljitelty lintupaisti taas syntyy lampaasta. Mukaillun kilpikonnanliemen pääraaka-aineeksi tarvitaan vasikalta pää sekä sorkat.

Sieniohjeita Keittotaito tarjoaa runsaasti. Yleensä niissä puhutaan vain sienistä, sen tarkemmin eri lajeja erittelemättä.

Korvasienet mainitaan pariin kertaan kyllä erikseen, mutta niiltä ei edellytetä nykymalliin kunnon keittämistä kahteen kertaan, vaan pelkän kiehauttamisen katsotaan riittävän sienen myrkyllisyyden poistamiseen.

Lukuisina painoksina ilmestyneellä Keittotaidolla lienee ollut melkoinen vaikutus suomalaisten ruokatottumusten kehittymiseen. Kirja kertoo ajoista, jolloin tultiin toimeen ilman pakasteita, pizzoja, eineksiä ja susheja.

Keittotaito on suunnattua ahkerille emännille, jotka leipovat leipänsäkin itse ja uurastavat syksyllä kesän sadon säilömiseksi.

Kirjan lopulla tarjotaan kaksi koko viikon ruokalistaa, joita toinen on suositus talvi- ja toinen kesäkaudeksi. Tässä esittelen hieman viimeksi mainittua.

Suosituksen mukaan sunnuntaisin ei tarjota aamiaista lainkaan, vaan varhaisempi lounas, johan kuuluu kalakeittoa ja vasikanpyitä. Jälkiruoaksi tulee tuoreita marjoja. Sunnuntaihin kuuluu myös teeillallinen voileipineen.

Viikon muina päivinä on tarjolla aamiainen, johon kuuluu aina puuroa, Sitä neuvotaan keittämään niin paljon, että samaa tavaraa voi tarjota seuraavana aamuna paistettuna. Puuron lisäksi aamiaisella on lähinnä edellisenpäivän päivällisen tähteitä.

Kesälistan päivälliset ovat hyvin kalavoittoisia. Suosituksiin sisältyy muun muassa täytettyä uunihaukea, keitettyä kalaa munakastikkeella ja kalalaatikkoa. Useampana päivänä jälkiruokana listalla on viili.

En ole vielä päättänyt, mistä päästä aloitan 1930-luvun reseptien kokeilemisen. En kuitenkaan korvasieniherkuista, sillä tänäkään vuonna en löytänyt yhtäkään korvasientä täältä Uutelan metsistä.

Mutta juhannus meni jo ja kohta alkaa varsinainen sienikausi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Voisiko puutarhanhoidon nähdä myös toivon ja tulevaisuususkon käytännön politiikkana, kysyy tutkija Noora Kotilainen

Lentäminen lisääntyy koko ajan, vaikka samaan aikaan kampanjoidaan lentoboikottien puolesta.

Miksi vasemmistolaisuus tuntuu joskus raskaalta elämäntavalta? – Vastaus löytyy vasemmistoverosta

Emme auta palestiinalaisia kyttäämällä toistemme festivaaliosallistumisia

Itäisen Keski-Euroopan vaaleista tehdään julkisessa keskustelussa EU-vaalit, koska emme osaa tai edes halua syventyä maiden sisäpolitiikkaan

Uusimmat

Stieg Larssonin luomaa Millennium-sarjaa jatkaa nyt Karin Smirnoff.

Ilveksen kynnet on hajanainen, koska edes Karin Smirnoff ei voi välttää kolmiosaisen dekkarisarjan keskimmäisen osan ongelmaa

IAU:n viime joulukuun ulosmarssi johti ensimmäisiin nykyisen lain mukaisiin lakkosakkoihin.

”Hallitus haluaa laittaa työntekijät kuriin ja nuhteeseen” – IAU sai ensimmäiset uuden lain mukaiset lakkosakot

Kolme oppositioryhmää jätti hallitukselle välikysymyksen Palestiinan tunnustamisesta.

Minja Koskela: Hallitus on toimintakyvytön kansanmurhan edessä – välikysymys Palestiinan tunnustamisesta

Laura Meriluoto.

Kansanedustaja arvioi Orpon puheita: ”Kaukana todellisuudesta ja loukkaavaa”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

IS: Lisää keppiä työttömille ensi vuonna

 
02

”Hallitus haluaa laittaa työntekijät kuriin ja nuhteeseen” – IAU sai ensimmäiset uuden lain mukaiset lakkosakot

 
03

Minja Koskela: ”Tulevaisuuden metsäteollisuutta ei rakenneta sellun varaan”

 
04

Katsoin seitsemän kautta West Wingiä ja tajusin, miksi länsimaiset liberaalit ovat tuomittuja häviämään

 
05

Rönni-Sällinen leikkausten vaikutuksista palvelualojen työntekijöihin: ”Sitten ei osteta lääkkeitä tai talvikenkiä tai tingitään ruoasta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Postin listautuminen pörssiin vaarantaisi paitsi työpaikat, myös huoltovarmuuden, varoittaa Furuholm

19.09.2025

Pitääkö koko yhteiskunnan hypätä joka kerta, kun persut provosoivat, Koskela kommentoi keskustelua maahanmuuttajien toimeentulotuesta

19.09.2025

IS: Lisää keppiä työttömille ensi vuonna

19.09.2025

Suomalaiset teatterit lukevat gazalaisten lasten kertomuksia tänään perjantaina

19.09.2025

Pääministerillä eikä ulkoministerillä ollut aikaa – ”Kielii hallituksen prioriteeteistä”

19.09.2025

Kysymys Palestiinan tunnustamisesta kuumensi kyselytuntia – vasemmistoliitolla 35000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus

18.09.2025

Rönni-Sällinen leikkausten vaikutuksista palvelualojen työntekijöihin: ”Sitten ei osteta lääkkeitä tai talvikenkiä tai tingitään ruoasta”

18.09.2025

Perussuomalaiset uhosi julkisuudessa ilmastopolitiikasta, taipui hiljaa hallituksessa ja eduskunnassa

18.09.2025

Kansanedustaja huolissaan mediakentästä: ”Ministeri on käyttänyt koko hallituskauden Ylen moukarointiin”

18.09.2025

Orpon hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset iskevät osa-aikatyötä tekeviin naisiin, kertoo Laboren selvitys

18.09.2025

Britannia tunnustamassa Palestiinan viikonloppuna – vasemmistoliitto, SDP ja vihreät vaativat Suomelta samaa

18.09.2025

Suomalainen media ei osaa käsitellä oman alansa kriisiä – Ala-arvoinen keskustelu STT:stä osoittaa sen

18.09.2025

Puolustusvoimien asehankinnat tukevat palestiinalaisten kansanmurhaa, kertoo Amnestyn selvitys

18.09.2025

Persut hävisi ensimmäisen erän räyhäkkäillä maahanmuuttopuheillaan, osoittaa HS-gallup, nyt käynnissä on toinen

17.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään