Kymmenen kummallista EU-huhua osa 2/2
Käyrät kurkut eivät kummastuta ainoastaan suomalaisia, vaan sitkeät EU-huhut kulkevat myös muualla Euroopassa. Seuraavat viisi väitettä selvitetään nyt.
Päiväkotiin ei saa viedä itse tehtyä kakkua
Syntymäpäiväsankari on voinut aikaisemmin tarjota kotona tehtyä kakkua päiväkotikavereilleen.
Monessa päiväkodissa on vedottu EU:n direktiiviin, jossa kakkujen tuonti kielletään. Perusteluna on ollut milloin kylmäketjun katkeaminen, milloin tarkan valmistusaineluettelon puuttuminen.
Kielto paljastuu suomalaisten keksimäksi.
– Ei tällaista kieltoa ole lainsäädännössä, ylitarkastaja Pirjo Korpela Eviran elintarvikehygieniayksiköstä parahtaa.
– Totta kai päiväkotiin saa tuoda omatekoisia kakkuja. Päiväkodin kanssa on sovittava, millaisia kakkuja voi tuoda, jos ryhmässä on allergisia lapsia. Mutta tällaista kieltoa ei ole edes suomalaisessa lainsäädännössä, Korpela lisää.
Munkinpaisto laitoskeittiössä on kielletty
Elintarvikelainsäädäntö ei kiellä munkkien paistoa. Sen sijaan kyse on paloturvallisuudesta ja rakennusmääräyksistä.
– Munkinpaisto on kiinni kiinteistön paloturvallisuusluokituksesta, Pirjo Korpela Evirasta kertoo ja lisää, että varmasti on keittiöitä, joissa ei munkkeja voi edellä mainittujen seikkojen takia paistaa. Syynä on mahdollinen öljypalo.
– Helsingin kaupunki kielsi Maunulan hiihtomajan kahvilalta munkinpaiston, sillä keittiössä ei ollut asianmukaista hormia. Kielto peruttiin yleisön vaatimuksesta, Korpela selventää.
Lakritsipiippuja ei saa myydä
Sekä EU että Suomen uutta tupakkalakia valmistellut työryhmä olisivat halunneet kieltää lakritsipiippujen myynnin. Taustalla on ns. porttiteoria, eli lakupiippuja syövät lapset ryhtyisivät polttamaan tupakkaa helpommin.
Suomalaisen kansallisen tupakkalakityöryhmän ehdotuksessa lakupiiput olisi kielletty, mutta tuolloinen peruspalveluministeri Paula Risikko karsi työryhmän esityksestä lakupiiput pois vuonna 2009.
Nykyään perinteiset lakupiiput ovat Raisio-yhtiön tuotantoa, joskin ne valmistetaan Tsekissä.
Ulkotöitä ei saa tehdä ilman paitaa
EU:ssa oli vireillä direktiiviehdotus sekä luonnonvalon että keinovalon liiallisen säteilyn rajoittamiseksi. Tätä tulkittiin siten, että asetus kieltää ulkotöiden, kuten rakennustöiden tekemisen paidatta.
– Ulkotyöläiset ja auringonsäteily jätettiin direktiivistä pois. Säännös koskee vain keinovaloa, erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta kertoo.
Asetuksessa on mainittu säteilyn raja-arvot sisätiloissa.
Tämä optisen direktiivin nimellä tunnettu asetus otettiin Suomessa käyttöön lähes sellaisenaan vuonna 2010.
Ylianttilan mukaan direktiivin voimaanastuminen ei juuri muuttanut jo voimassa ollutta kansallista lainsäädäntöä.
Vapaa-ajan kalansaaliit pitää ilmoittaa viranomaisille
Vuonna 2009 Suomessa uutisoitiin ehdotetusta direktiivistä, jonka mukaan vapaa-ajan kalastajien pitää ilmoittaa yli 15 kilon kalansaaliit. Uutinen ehti herättää suurta närkästystä ja epäluuloa unionia kohtaan.
Euroopan komissio vastasi jo samana päivänä, että väite on tuulesta temmattu. Ehdotus koski komission mukaan vain suojeltuja, liikakalastettuja lajeja avomerellä.
Asiaa tutkittaessa paljastui, että huhun alkuperä oli Ruotsissa. Huhu saapui meille ahvenanmaalaisen, eurokriittisen lehdistön kautta.