KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Toinen kotimainen

Tuula-Liina Varis
8.9.2013 14.45

Arkistoja siivotessa osui käteen 20 vuotta sitten tähän lehteen kirjoitettu kolumni Och samma på svenska. Oli lama, populistinen kansallishenki jylläsi, ja ”pakkoruotsi” sai kyytiä. Aloite sen poistamiseksi kouluopetuksesta taisi nimenomaan tulla täältä korpiprovinssista. Ruotsin vastustus näyttää heräävän aina muutaman vuosikymmenen välein. Muistelen, että 70-luvulla KU:n toimittajana olin parin kansanedustajan lobattavana kabinetissa, kun asia oli taas kerran aktuelli.

Äitini reputti 30-luvun alussa ylioppilaskirjoitusten ruotsin, koska Turun Suomalaisessa yhteiskoulussa oli pantu pystyyn boikotti ”hurrikieltä” vastaan. Tai niin hän sanoi – epäilen kyllä muita syitä kuin jaloa isänmaallisuutta.

90-luvulla tielleni osui pari merkittävää haastateltavaa, joiden kanssa puhuin paljonkin silloisesta ruotsin vastustuksesta. Yksi heistä oli kirjailija Johannes Salminen, joka korosti maamme kulttuuri-identiteettiä: ilman ruotsinkielen taitoa emme osaisi suunnistaa omassa menneisyydessämme. Sama näkemys oli myös Joensuun yliopiston professorilla Heikki Kirkisellä, joka toki korosti myös venäjän taidon tärkeyttä. Hän kertoi opiskeluaikanaan oivaltaneensa, että monen alan auktoriteetin yksipuolinen historiankäsitys perustui siihen, etteivät he kielitaidottomina hallinneet venäläisiä lähteitä.

Kun itäsuomalaiset kiivailevat ruotsin turhuudesta ja venäjän tärkeydestä, perusteeksi näyttäytyvät venäläisten rahat.

Vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja K. J.Lång puolestaan ihmetteli, miksi ruotsin vastustajat pitivät ”pakkoruotsia” kielivähemmistön etuna. Hän korosti, että ruotsalainen kielivähemmistö on muutamaa Pohjanlahden rannikon iäkästä ummikkoa lukuun ottamatta käytännössä kaksikielistä, mikä antaa sille etulyöntiaseman alalla kuin alalla. Ruotsinkielen kouluopetuksella suomenkielinen enemmistö on pyritty nostamaan samaan asemaan, kaksikieliseksi. Långin mielestä ruotsin tekeminen valinnaiseksi ei olisi ruotsinkielisten päänsärky ollenkaan; heidän kaksikielisyytensä kyllä säilyisi ja vahvistaisi heidän asemaansa. Miksi maahan pitäisi luoda tällainen kaksikielinen yläluokka? Lång ihmetteli.

Vai pitäisikö myös ruotsinkieliset ”vapauttaa” suomen opetuksesta? Sekö olisi persujen ja heidän peesaajiensa seuraava askel?

Kouluajalta jäi harmittamaan monikin kaikenkattavan vastahangan takia vetelästi hoidettu asia. Eniten on kuitenkin harmittanut ruotsin kielen huono taito. Kirjallisesti se sentään on vähintään välttävä ja pysynyt kuosissa ruotsinkielisten lehtien ja kirjojen avulla. Kuullun ymmärtäminen jotenkin sujuu, mutta kun pitäisi puhua, kurkkuun nousee tulppa. Toimittajan ammatin tähtihetkiä oli taannoin kirjailijahaastattelu, jossa haastateltava puhui ruotsia ja minä suomea. Kelpo juttu siitä tuli.

Tietysti syytin vanhanaikaista kouluopetusta. Iäkäs naislehtori sanoi tunnin alussa God dag ja Sätt er, mutta muuten ei puhuttu ruotsin sanaa. Englannissa ei estoja syntynyt, kun oli nuori ja valistunut opettaja. Muutenhan me vanhan yhteiskoulun kasvatit olimme ylpeitä jokaisesta vieraasta kielestä, jota saimme opiskella. Minä luin lukiossa latinankin. Ei tullut mieleen miettiä, mitä ”hyötyä” siitä on, mutta oli siitä: latina on hyvä pohja kaikkien romaanisten kielten opiskelulle.

Suomi on virallisesti kaksikielinen maa. Ennen ruotsia kutsuttiin toiseksi kotimaiseksi kieleksi. Nyt siitä puhutaan vieraana kielenä. Mikä vieras kieli se on?

Sensijaan, että ajetaan pää punaisena ruotsin ja venäjän valinnaisuutta, voitaisiin miettiä, aloitetaanko ruotsinkielen opetus liian myöhään. Se alkaa juuri siinä vaiheessa, jolloin koulunkäynti murrosiän kuohunnassa muutenkin takkuaa, ja kaikki kiinnostava on muualla. Ruotsin voisi aloittaa hyvin aikaisin, ja vähän leikin kautta. Pieni lapsi oppii vaikka mitä kieliä, hän on ennakkoluuloton ja utelias. Päiväkotien kielikylvyistä on erinomaisia kokemuksia. Ruotsin alkeisopetuksen voisi liittää jo esikouluun, ja varsinaisessa koulussa olisi helppo jatkaa.

Ruotsin kieli on läsnä joka ikisen suomalaisen arjessa: katujen nimissä, junakuulutuksissa, tavaroiden tuoteselosteissa, käyttöohjeissa, virastoissa, tv:n ja radion ohjelmissa. Meillä on kaksikielinen media ja kaksikielinen kirjallisuus, ne ovat suuri rikkaus ja helpottavat kielitaidon ylläpitämistä.

Kun itäsuomalaiset kiivailevat ruotsin turhuudesta ja venäjän tärkeydestä, perusteeksi näyttäytyvät venäläisten rahat. Ne pitäisi saada tänne meille. Kun elintaso Venäjällä nousi, kauppojen ovista katosivat äkkiä kyltit, joissa luki: Vain kaksi venäläistä kerrallaan. Raha kelpaa, mutta muuten venäläisiä kohtaan tunnetut ennakkoluulot eivät heidän kantamansa rahan takia ole mihinkään hävinneet. Kesämökkikaupoista pidetään kovaa porua, ne ovat isänmaan petturuutta, ja maailmanloppu tulee, kun ryssä ostaa Suomen mökkitontti kerrallaan.

Mikään ei estä venäjän opettamisen aloittamista vaikka heti kaikissa kouluissa. Niin pitäisi tehdäkin. On yritettykin, mutta yleensä on karahdettu siihen, ettei oppilasryhmiä saada kasaan. Pitäisikö venäjänkin sisäänajo aloittaa jo hyvin varhain, päiväkodeista ja esikouluista?

Tuntuu siltä, että itäsuomalainen kansanihminen ei itse asiassa tiedä, kumpaa enemmän vihaisi, idän ryssää vai lännen hurria. Vaikka vakaasti vastustankin ruotsin kielen tekemistä valinnaiseksi, kieltämättä kutkuttaa ajatella, kuinka hyvin alkaisi ruotsin kieli maistua itäsuomalaismurkuille, kun vaihtoehdoksi tarjotaan kirjaimistoltaan, ääntämiseltään ja rakenteeltaan paljon vaikeampaa venäjää. Houkuttaisiko tosiaan se tulevaisuusvisio, että voisi jäädä kotikuntaan palvelemaan venäläisiä turisteja marketissa?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään