KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kaikesta jää jälki

Tuula-Liina Varis
23.9.2013 18.00

14. kerran järjestetty kolmipäiväinen Joensuun kirjallisuustapahtuma keräsi taas salit täyteen kirjallisuutta harrastavaa ja sen tekijöistä kiinnostunutta yleisöä. Varmaan tuhannen kävijän raja rikkoutui viikonlopun tilaisuuksissa. Että pienessä kaupungissa riittääkin innostusta tähän ”vanhanajan seminaarimeininkiin”, joka pääosin kulkee niin, että yksi puhuu ja muut kuuntelevat, ja sitten keskustellaan.

Taiteellista ohjelmaakin oli, huippuna Taisto Reimaluodon järisyttävä monologi Kuu on linttaan kävelty kengän korko. Esitys on koottu Pentti Saarikosken viimeisestä runokokoelmasta Hämärän tanssit, ja sopi ohjelmaan senkin takia, että Saarikoski kuoli Joensuussa tasan 30 vuotta sitten.

Saarikosken runot sopivat myös tapahtuman teemaan, joka oli JÄLKI kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Tosin teemaan sopii melkein mitä tahansa, ja päänvaivaa ohjelmatyöryhmälle tuottikin lähinnä se, miten teema rajataan. Hyvin onnistui.

ILMOITUS
ILMOITUS
Miksi muistan yksityiskohtaisesti äidin ja isän kädet, jopa niiden tunnun yli puoli vuosisataa heidän kuolemansa jälkeen?

Nyt on pakko vähän elvistellä aiheilla ja esiintyjillä, niin hienoja olivat molemmat. Tiedeosuudessa Yliopistolla puhui professori Laura Kolbe nationalismin pitkistä jäljistä ja muistin politiikasta, FT, tietokirjailija Teemu Keskisarja terrorista Viipurissa vuonna 1918, dosentti Anna Kuismin varhaisista ”kynällä kyntäjistä”, jotka jättivät jäljen, vaikka itse jäivät tuntemattomiksi. Päivän ekokriittisessä osiossa FT Ossi Naukkarinen puhui jalanjäljen kauneudesta tai rumuudesta ja dosentti Markku Lehtimäki kirjallisuudentutkijan jäljestä. Huippuväkeä – tapahtuman ohjelmatyöryhmässä ei turhaan istu proffa poikineen.

Konservatoriolla esiintyvät kirjailijat Joel Haahtela, Riikka Ala-Harja, Aki Ollikainen ja Katja Kettu. Potter-käännöksillään ”kulttikääntäjäksi” noussut Jaana Kapari-Jatta oli estynyt saapumasta, mutta oli livenä paikalla yhtäkaikki – skypen avulla. Antero Viinikaisen estettä paikkasi hänen viimeisimmän teoksensa Pentti Saarikosken toinen tuleminen luenta yleisölle. Viinikaisen romaani istuu teemaan kuin nenä päähän, ja Joel Haahtelan romaani Katoamispiste, jossa liikutaan kirjailija Raija Siekkisen jäljillä on kuin teemaa varten tehty. Riikka Ala-Harja puhui kohua herättäneen romaaninsa Maihinnousun jättämistä jäljistä ja oman elämän jäljistä kirjassa, Katja Kettu historian jäljistä teoksissaan, samoin kuin Aki Ollikainen, jonka menestysromaanin Nälkävuosi aiheen ensimmäinen jälki jäi häneen yhdestä hautakivestä pohjanmaalaisella hautausmaalla.

Yleisö keskusteli vilkkaasti, niin kuin itäsuomalainen yleisö aina keskustelee. Sitä kuunnellessa mietin, olisikohan samassa nosteessa mennyt vielä neljäskin seminaaripäivä yhteen syssyyn.

Hyvän seminaarin tunnusmerkki on se, että sen teemat jäävät pyörimään mieleen ja tuottavat ajattelutoimintaa. Minulle tiedepäivän puheet putkauttivat mieleen lauseen: ”Minun miälestän on mailma kamalan hias.” Sen kirjoitti vuonna 1850 Mariia Juhanintytär Kaustisen Virkkalan talon heinäladon seinään. 1990-luvulla löysin lauseen Suomen Kuvalehden vuosikerrasta vuodelta 1929, ja se oli minusta hieno lause, kaunokirjallinen lause, ajattelun tulos. Myös Veijo Meri löysi jostain saman lauseen, ja sijoitti sen historiakirjasarjansa ensimmäisen osan alkuun koko sarjan motoksi. Virkkalan talon heinälatoa ei ole, mutta Mariia Juhanintyttären ajattelun jälki elää: minä tein siitä kolumnin laajalevikkiseen aikakauslehteen, mutta Veijo Meri teki siitä suomalaisen kirjallisuuden lauseen.

Seminaarin lopuksi käytiin paneelikeskustelu otsikolla Kaikesta jää jälki. Niin jää. Euroopan nationalistiset aatteet jostain 1300-luvulta lähtien jättivät jälkensä Suomen kansalliseen nousuun 1800-luvulla ja näkyvät vielä niissä nationalistis-populistisissa liikkeissä, jotka raskauttavat nyky-Euroopan ilmapiiriä.

Mitä me olemme muuta kuin jälkeä, perimältämme, tiedoiltamme, tajunnaltamme? Mitä muuta taide on kuin jälkeä, kasvaa traditiosta, liittyy traditioon ja jatkaa sitä, vaikka päällisin puolin näyttäisi kuinka uudelta ja ennen kokemattomalta?

Kirjailijan tärkein työväline ei ole mielikuvitus vaan muisti. Ja mitä kaikkea ihmisen pää säilöökään, miten vähäpätöisen tuntuisista asioista jää lähtemättömät jäljet. Oma pääni vilisee ammoin lausuttuja repliikkejä, hajuja, makuja, ääniä, jopa ilmeitä ja katseita. Miksi muistan, miltä maistui norjalainen mees-juusto, jota maistoin kerran alle kymmenvuotiaana? Ja miltä tuoksui sodanjälkeinen Amerikan lahja, hammaspulveri, josta vatkasimme vaaleanpunaista ”kermavaahtoa” leikeissämme? Miksi muistan yksityiskohtaisesti äidin ja isän kädet, jopa niiden tunnun yli puoli vuosisataa heidän kuolemansa jälkeen? Eikö koko persoonallisuutemme ole rakentunut näistä yksilöllisistä muistijäljistä?

Juuri kirjallisuustapahtuman alla luin populaarin historiateoksen: Alberto Angelin Päivä antiikin Roomassa (Arthouse 2011). Arjen historia on kiehtovaa. Koulun historianopetuksessa sitä ei juuri noteerattu, jankattiin vuosilukuja, hallitsijoita ja valloituksia. Latinanopetuskin keskittyi Caesarin sotaretkiin. Kyllä oli tylsää.

Angelin teos osoittaa, miten pitkät jäljet antiikin elämänmenolla on. Antiikin Rooman arkkitehtuuri, kaupunkirakenne, kaupankäynti, seurustelutavat ja huvitukset näkyvät nykyihmisten elämässä wau-arkkitehtuurista ja taiteesta väkivaltaviihteeseen ja pikaruokapaikkoihin, loistohuviloista huonosti rakennettuihin kerrostaloihin. Hyvä on tietää sekin, ettei monikulttuurisuus ole nykyajan ilmiö. Yli puolet antiikin Rooman asukkaista oli etniseltä taustaltaan monenkirjavia maahanmuuttajia. Heidän jälkensä näkyvät yhä nykyeurooppalaisten perimässä ja kulttuurissa.

Me kuvittelemme katsovamme eteenpäin ja luovamme uutta ”puhtaalta pöydältä”. Mieluummin jaan vanhojen kreikkalaisten näkemyksen: etenemme tulevaisuuteen selkä edellä, ja ainoat maamerkkimme matkalla ovat menneisyytemme jäljet.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään