Hinnat Varsovan kauppojen hyllyissä ovat yhä vain zloteissa, vaikka alkuperäisen aikataulun mukaan Puolan piti olla jo viime vuonna euromaa. Nyt aikataulua on siirretty aikaisintaan vuoteen 2016, mutta todennäköisempänä pidetään vuotta 2020.
Kuin muistutuksena lupauksesta viiden zlotyn kolikko on hämmästyttävästi kahden euron kolikon kaltainen. Tosin viisi zlotya vastaa nykyisin vain 1,20 euroa.
Puolalaiset kehuvat valuuttansa ostovoimaa, vaikka inflaatio on ollut selvästi muuta unionia kovempaa, viime vuonna neljä prosenttia. Tänäkin vuonna se on ollut kolme prosenttia.
Kansalaisten mielestä maan ei pitäisi liittyä euroon vielä pitkään aikaan, ainakaan gallupien mukaan.
Toisaalta maa ei vielä täytä euroon liittymisen kriteereitä. Inflaatio on liian kova ja budjetin alijäämä liian suuri. Valtionvelka on kuitenkin sallituissa rajoissa ja pitkäaikaiset korot ovat pysyneet alle ohjearvojen.
Vienti vetää ja EU:n rakennerahastotuilla rakennetut uudet teollisuusalueet houkuttelevat eurooppalaisia yrityksiä siirtämään tuotantoaan Puolan maaperälle.
Talous ui vielä vastavirtaan
Kun muualla Euroopan unionin alueella kipristellään taantuman kourissa, Puolassa talous on kasvanut kaikkina jäsenyysvuosina.
Pääministerin valtiosihteeri Adam Jasser huomauttaa, että valuuttaheilahteluista on ollut myös haittaa. Onneksi kotimaassa riittää kysyntää. Lisäksi Euroopan unionin rakennerahastot ovat auttaneet infrastruktuurin rakentamisessa.
– Kun euromaiden talous taas elpyy, me häviämme, Jasser sanoo.
Yksi riskitekijä on alhainen eläköitymisikä. Useimmiten eläkkeelle on jääty hieman yli 50-vuotiaina, vaikka virallinen eläkeikä on naisilla 60 vuotta ja miehillä 65 vuotta.
Eläkeuudistuksen myötä eläkeikä nousee miehillä 15 vuodessa vähitellen 67 vuoteen. Naisilla siirtymäaikaa on 17 vuotta.
– Meitä uhkaa työvoimapula. Siksi yritämme alentaa koulun aloittamisen kuuteen ikävuoteen ja taata päivähoidon kaikille halukkaille, Jasser kertoo.
Maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisesti, kunhan muuttajat ovat nuoria, koulutettuja tai ainakin koulutushaluisia ja naapurimaista. Etenkin ukrainalaiset toivotetaan tervetulleiksi.
”Onko euroalue valmis Puolan tuloon?”
Hallituspuolueen Kansalaisfoorumi PO:n kansanedustaja, EU-valiokunnan puheenjohtaja Agnieszka Pomaska muistuttaa, että Puola haluaa europerheeseen.
– Mutta onko euroalue valmis? Moni arvioi, että euroalue saatetaan jakaa.
Oppositio haluaa pitää Puolan euron ulkopuolella. Tosin sekin tietää, että euroon sitouduttiin, kun maa liittyi unioniin.
Arvostetun Polityka-lehden ulkomaanosaston päällikkö Wawrzyniec Smoczynski sanoo, ettei Puola halua isojen poikien peleihin, ellei se ole samalla tasolla.
– Emme halua uudeksi Espanjaksi. Mutta jos haluamme enemmän valtaa EU:ssa, meidän pitää liittyä euroon. Tässä on kuitenkin monta mutkaa, Smoczynski huomauttaa.
– Zlotyn vaihtokurssi pitää sitoa euroon kahdeksi vuodeksi, ja kaksi kolmasosaa parlamentista pitää saada euron taakse.