KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Eurooppalaisen elektroniikkajätteen päätepysäkki on Ghanassa

Polttopaikan työmiehistä ja juomavettä myyvistä lapsista tulee mieleen Eero Järnefeltin maalaus Raatajat rahanalaiset eli Kaski.

Polttopaikan työmiehistä ja juomavettä myyvistä lapsista tulee mieleen Eero Järnefeltin maalaus Raatajat rahanalaiset eli Kaski. Kuva: Lotta Peltonen

Agbogbloshie on Ghanan suurin käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden eli e-jätteen epävirallinen ”kierrätystori”. Se sijaitsee aivan Ghanan pääkaupungin Accran liepeillä.

Lotta Peltonen ja Dennis Brown
15.12.2013 9.45

Vedän keuhkot täyteen happea vielä kerran, peitän nenäni ja suuni kankaisella nenäliinalla ja astun harmaaseen savupilveen. Kohta silmiä kirvelee ja palaneen muovin käry täyttää sieraimet nenäliinasta huolimatta.

Vasta selvittyäni sakeimman pilven läpi uskallan taas hengittää, tosin tälläkin puolella ilma on paksua ja saastunutta. Nyt näen savun aiheuttajan kokonaisuudessaan: musta puhelinkaapeli on ilmiliekeissä. Sitä poltetaan maassa avotulella arvokkaan kuparin eristämiseksi muusta aineksesta.

Maa on melkein musta ja se kuumottaa ohutnahkaisten sandaalien alla. Kosketusetäisyydellä nuori mies kaitsee palavaa puhelinkaapelia pitkällä kepillä. Hänellä on yllään kokomustat vaatteet, vielä valkoinen pipo, mustuneet tennissukat ja linttaan astutut liian pienet lenkkarit. Kaulakorussa on Afrikan värit punainen, keltainen ja vihreä sekä Bob Marleyn kuva.

ILMOITUS
ILMOITUS
E-jätteen ”kierrättäminen” kehitysmaissa säästää rahaa.

Liekit syöksevät kohti taivasta, joka – merkillistä kyllä – siintää jossakin kaukaisuudessa sinisenä. Työmiesten lisäksi liekkejä tuijottavat pikkulapset, he ovat saapuneet paikalle myydäkseen puhdistettua juomavettä.

Epävirallinen kierrätystori
ja kaatopaikka

Kun kupari on eristetty polttamalla, sammutetaan tuli vedellä ja hiekalla. Puhdas kupari toimitetaan punnittavaksi paikan päällä ja siitä maksetaan kiinteä kauppahinta tavarantoimittajalle. Kuparin hinnaksi mainitaan 5 cediä (noin 1,6 euroa) paunalta (454 grammaa). Lähtiessään täältä jälleenmyyntiin sen arvo kasvaa merkittävästi.

Agbogbloshien polttopaikat sijaitsevat muovijätettä pursuavan saastuneen Odaw-virran rannalla. Polttopisteiden takana avautuvat sekä varsinainen kierrätystori lajittelu- ja punnituspisteineen että tavallinen sekajätteen kaatopaikka.

Kierrätystorin puolella rikkinäiset elektroniset laitteet puretaan ensin miesvoimin esimerkiksi lekalla hakaten ja lajitellaan sitten materiaaleittain. Alueella on röykkiöittäin tiensä päähän tulleita kuvaputkitelkkareita, jääkaappeja, pakastimia, tietokoneita, ilmastointilaitteita, monitoreja ja purettujen autojen palasia. Osa tavarasta on niin pieneksi pilkottua, ettei sen alkuperäistä käyttötarkoitusta enää tunnista.

Kaatopaikan puolella on enimmäkseen muovijätettä. Lehmät vaeltavat laumassa ja etsivät jotakin syötäväksi kelpaavaa.

Jäte naamioidaan
”uudelleenkäytettäväksi”

Nopean teknologisen kehityksen, yhteiskuntien vaurastumisen ja kuluttajien kiihtyvän vaihtorytmin myötä e-jätteestä on tullut yksi nopeimmin kasvavista jätelajeista. YK:n ympäristöohjelman (UNEP) arvion mukaan maailmassa syntyy e-jätettä vuosittain noin 20–50 miljoonaa tonnia.

On arvioitu, että kokonaismäärästä vain 10 prosenttia kierrätetään virallisissa järjestelmissä. Loput 90 prosenttia joko päätyy kaatopaikoille tai jää lojumaan kuluttajien laatikkoihin ja varastoihin tai päätyy ”kierrätettäväksi” kehitysmaihin epävirallisissa järjestelmissä.

Eettisen kaupan puolesta ry:n tuottama selvitys Kaukainen kaatopaikka – E-jätteen matka Suomesta kehitysmaihin (2013) muistuttaa, että länsimaista päätyy varovaistenkin arvioiden mukaan vuosittain kymmeniä ellei satoja tuhansia tonneja elektroniikkajätettä kehitysmaihin.

Viennille on selkeä taloudellinen kannuste: e-jätteen ”kierrättäminen” kehitysmaissa on huomattavasti edullisempaa. E-jätteen suurimpia vastaanottajamaita Afrikassa ovat Ghana ja Nigeria, Aasiassa Kiina, Intia ja Pakistan.

Kansainvälisten sopimusten ja säädösten (Baselin yleissopimus ja tuottajavastuu eli WEEE-direktiivi) nojalla vaarallisen e-jätteen vienti OECD-maiden ulkopuolelle on kiellettyä, mutta käytetyn elektroniikan vienti sallittua.

Tällä verukkeella e-jäte naamioidaan käytetyksi, mutta uudelleen käyttöönotettavaksi elektroniikaksi, vaikka tosiasiassa se olisi täysin käyttökelvotonta romua. E-jätteen vieminen kehitysmaihin tapahtuu lähes aina laittomasti. Ristiriitaisimmillaan sitä tehdään hyväntekeväisyyden nimissä.

Aiheesta enemmän perjantaina 13.12. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 13.12. Osta näköislehti Lehtiluukusta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Tuhansia bolivialaisia kullankaivajien osuuskuntien jäseniä kokoontui marraskuun alkupuolella pääkaupunkiin La Paziin vaatimaan toimilupiensa laajentamista suojelluille luontoalueille ja alkuperäiskansojen asuinsijoille.

Elohopea myrkyttää Bolivian kultahuumaa – Amazonian alkuperäisasukkaat sairastuvat, kalat käyvät syömäkelvottomiksi

Läntisessä Keniassa asuva maanviljelijä Christine Nalienya siivilöi papuja kotinsa edustalla. Papujen kasvattajat kohtaavat lukuisia vaikeuksia, mutta pienviljelijöinä he saavat vain niukasti tukea valtiolta.

Alkuperäiskansat haluavat äänensä kuuluviin ilmastokokouksessa

Jovita Ambrose ja Timson Irowane valmistautuivat huolellaTyynenmeren kisoihin, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa heidän kotimaassaan Salomonsaarilla.

Tyynenmeren kisat kanavoivat Salomonsaarten nuorten toiveita

Bangladeshin rannikkoalueiden juomavesien suolaisuus lisää verenpainetautia.

Suolainen juomavesi nostaa verenpainetta Bangladeshissa

Uusimmat

Merja Kyllönen

Sosiaaliturvan isot leikkausesitykset käsitellään myöhään illalla tai yöllä: ”Näin ne jäisivät vähemmälle huomiolle”

Puhujat SAK:n ja sen jäsenliittojen tiedotustilaisuudessa. Henkilöt vasemmalta oikealle ovat SEL:n Veli-Matti Kuntonen, JHL:n Håkan Ekström, PAMin Annika Rönni-Sällinen, Teollisuusliiton Riku Aalto, AKT:n Ismo Kokko ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Ay-liike valmiina laajoihin ja koko maata koskeviin työtaistelutoimiin ensi viikolla – SAK antoi hallitukselle takarajan vastaantulolle

Euroopassa vuoden 2023 aikana finanssipolitiikkaa on alettu kiristää samalla, kun aiempien elvytyspakettien vaikutus on vähitellen haihtunut. Ja taantumahan siitä sitten on ollut seurauksena, sanoo Biosin ekonomisti Jussi Ahokas.

Euroopan osalta pysyvän taantuman hypoteesi sai vahvistuksen, sanoo ekonomisti Jussi Ahokas – ”Hiemankin korkeampi korkotaso ajaa talouden nopeasti taantumaan”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Honkasalo ihmettelee riistakeskuksen motiiveja: ”Ajaa vain metsästäjien etua”

 
02

Oikeistohallituksen julmimpia esityksiä? ”Halutaan ajaa pienituloiset kodeistaan”

 
03

Perustuslakivaliokunnalta merkittävä linjaus ”sosiaaliturvan viimeisestä perälaudasta” – Vasemmistoliiton Anna Kontulalta eriävä mielipide

 
04

Islamissakin on kritisoitavaa: ”Monet vaikenevat, koska pelkäävät tulevansa leimatuiksi rasisteiksi”

 
05

Suomi karsi ”Kommunistit” opettajista – Ei meitä vasemmistolaisia opettajia monta ollut, muistelee 1960-luvulla opiskellut Eino Kaikkonen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veronika Honkasalo ei aio vaieta: ”Positiivinen palaute on moninkertaistunut”

06.12.2023

Li Andersson Pisa-tuloksista: Arvot, asenteet ja suhtautuminen koulutukseen ovat muuttuneet

05.12.2023

Suomen Pisa-tulokset yhä keskiarvon yläpuolella: Oppilaiden taustan merkityksen kasvaa

05.12.2023

SAK, STTK ja Akava: Työrauha ei edisty lakko-oikeutta rajoittamalla

05.12.2023

Saadaanko ruokalähettien työehdot sovittua? ”Tulee olemaan vaativa tehtävä”

04.12.2023

Miten soten henkilöstöpulan voisi ratkaista? – Näin vastaavat tutkija, kansanedustaja ja toimittaja

04.12.2023

Elohopea myrkyttää Bolivian kultahuumaa – Amazonian alkuperäisasukkaat sairastuvat, kalat käyvät syömäkelvottomiksi

03.12.2023

Teorian ja tanssiaisten tähden – Taloudellisen säästeliäisyyden hinta tingitään inhimillisyydestä

03.12.2023

Alkuperäiskansat haluavat äänensä kuuluviin ilmastokokouksessa

03.12.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään