Paluumuuttajat ovat Latviassa harvinaisia. Maasta on häipynyt itsenäistymisen eli vuoden 1991 jälkeen jo 400 000 ihmistä, eli kuudesosa väestöstä, ja vuosien 2008–2010 lama käänsi muuttokäyrän entistäkin jyrkemmäksi.
Maastapako jatkuu yhä rajuna.
Poikkeuksen tekee Italiassa neljä vuotta asunut mutta nyt Riikaan palannut ja oman Kanepe Kulturas Centrs -kulttuurikeskuksen ja -ravintolan perustanut Davis Kanepe. Kanepe on räväkkä hahmo Riian kulttuurielämässä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja Latvian johtava aikakauslehti IR valitsikin hänet Vuoden latvialaiseksi.
Latviasta on itsenäisyyden aikana häipynyt jo kuudesosa väestöstä.
Kanepen mukaan yrittäjän elämä Latviassa ei ole helppoa, mutta maan todelliset haasteet hän löytää muualta.
– Italiaan verrattuna Latviassa saa perustettua uuden yrityksen hetkessä, eikä se maksa käytännössä mitään. Latvian ongelmia eivät ole lainsäädäntö tai viranomaistoiminta vaan kansalaisyhteiskunnan kehittymättömyys. Se on ongelma, jota aktiivisessa iässä olevien maastamuutto entisestään vahvistaa, Kanepe painottaa.
– On syntynyt oravanpyörä: nuoret lähtevät kun eivät pääse vaikuttamaan ja he eivät pääse vaikuttamaan kun ovat kohta jo kaikki ulkomailla.
Kanepen mukaan latvialaiset eivät ole erityisen kiinnostuneita politiikasta, eli demokratiasta, eivätkä edes elinympäristöstään.
Vuonna 2014 Riika on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kanepe on mukana Free Riga 2014 -kansalaisjärjestössä, joka Riian rakennuskantaa kartoittaessaan huomasi, että 20 prosenttia asuinrakennuksista on tyhjillään.
Latvia vaihtaa vuodenvaihteessa valuutakseen euron – vaikka kansa kaduilla vastustaa sitä. Yhteisvaluuttaa karsastetaan, koska sen pelätään kiihdyttävän inflaatiota eli nostavan hintoja. Riiassa näyttää jo nyt siltä, että niin tulee käymään.
Aiheesta enemmän perjantaina 20.12 ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.