Helsingin Sanomien, Nelosen uutisten ja Metro-lehden marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Helsingin Sanomien toimituksen 342 työntekijästä lähtee yhteensä 52 henkilöä, joista 37 irtisanotaan. Lisäksi joillekin tarjotaan eläkettä tai työtä muualta Sanoma Media Finland -yhtiöstä.
– Irtisanottujen määrä on järkyttävän suuri, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.
HS:n journalistit eli Sanomain toimitusosasto STO ja Nelosen ohjelmatyöntekijät NOT tuomitsevat kannanotossaan jyrkästi näin laajat irtisanomiset. Niiden tuotannollis-taloudellisia perusteita on lähes mahdoton arvioida, sillä työnantaja ei kertonut HS:n kannattavuuslukuja työntekijöille yt-prosessin aikana.
– Jokainen irtisanominen on tappio meille. Tunnelmat ovat murheelliset sekä henkilökohtaisesti neuvottelijana että koko toimituksessa, sanoo HS:n pääluottamusmies Jussi Ahlroth.
Työaikaa pidennettiin
– Samalla aikaan täytyy sanoa, että neuvottelijat pääsivät tuomaan vaihtoehtoja esille, niitä kuunneltiin ja niitä toteutettiin. Siinä mielessä monta työpaikkaa saatiin pelastettua.
Myös Savolaisen mukaan yt-neuvottelut käytiin aidosti ratkaisuja etsien, joten alunperin paljon suuremmasta irtisanottavien määrästä on tultu alaspäin. Markkinointi & Mainonta -lehden mukaan HS:n toimitus pidentää työaikaansa 36 viikkotunnista 37,5:een ilman vastaavaa korvausta. Tällä toimenpiteellä säästettiin neljä työpaikkaa.
– Mutta kyllä tämä silti on kauheata, kyseessä on yksi alan suurimpia irtisanomisia kautta aikojen, sanoo Savolainen.
Organisaatiouudistus nopeasti
– Taloudellinen kannattavuus on riippumattoman journalismin perusedellytys. Olemme joutuneet tekemään vaikeita ja isoja ratkaisuja, jotta Helsingin Sanomat menestyy mediamuutoksen ja taantuman keskellä, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi perustelee irtisanomisia.
Työntekijät pelkäävät journalistisen laadun heikentyvän, kun toimituksen organisaatiouudistus toteutetaankin nyt nopealla aikataululla irtisanomisten kautta.
Helsingin Sanomien toimitus siirtyy tammikuun puolivälistä alkaen uuteen organisaatioon, joka koostuu sisältötoimitusten lisäksi uutisdeskistä, päivän lehti- sekä kuva ja design -yksiköistä. Muutokset eivät vaikuta Helsingin Sanomien painetun lehden rakenteeseen eivätkä alue- ja ulkomaantoimittajien verkostoihin. Tuotteita ei lopeteta.
– Uudessa toimintamallissa puramme organisaatioon ja prosesseihin ajan myötä syntyneitä päällekkäisyyksiä. Tehtävämme on jatkossakin palvella yleisöämme tekemällä puhuttelevaa ja laadukasta journalismia niin lehdessä, mobiilissa, verkossa kuin televisiossakin, Niemi sanoo.
Valtiovallalta odotetaan apua
Journalistiliiton Savolaisen mukaan kertoo alan ahdingosta, että Helsingin Sanomatkin vähentää toimituksesta työvoimaa ja näin paljon.
– Tämä pakottaa vakavasti miettimään, miten alan pärjäämistä voisi edistää. Lehtiasiain neuvottelukunta esittää arvonlisäverotuksen alentamista ja lehdistötukea selvitetään nyt nopealla aikataululla ja katsotaan miten sitä kautta kotimaista journalistista sisältöä voisi tukea myös valtiovallan toimin.
Nelosen uutisten lakkauttaminen kertoo osaltaan kaupallisen tv-uutistoiminnan ahdingosta. MTV vähensi juuri syksyllä runsaasti väkeä uutis- ja ajankohtaistoimituksestaan, muistuttaa Savolainen.
– Kannamme huolta sekä irtisanottujen työllistymisestä että jäljelle jäävien työntekijöiden jaksamisesta. Todennäköistä on, että HS:n toimituksessa työskennellään jatkossa entistä kuluttavammalla tahdilla, sanovat Sanomain toimitusosaston puheenjohtaja Riitta Haikarainen ja Nelosen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja Susanna Reinboth.