Ainakin yli sata serbiä on palautettu kotimaihinsa Serbiaan ja Bosnia-Hertsegovinaan Venäjältä, jossa he olivat työskennelleet siirtotyöläisinä Sotšin olympiakisojen rakennustyömailla. Lisäksi useat ovat poistuneet itse sen jälkeen kun työmaita on ratsattu.
Useat kotiin palanneet serbit ovat kertoneet kokemuksistaan Balkanin alueen tiedotusvälineissä. Niitä on julkaistu myös Radio Free Europe/Radio Libertyn (RFE/RL) englanninkielisillä nettisivuilla. Riippumatonta vahvistusta niille ei ole.
Yksi haastatelluista on 23-vuotias Milan Jeftic. Hän oli lähtenyt kotikylästään Serbian Loznicasta kolme kuukautta sitten, kun hänelle oli luvattu rapparin töitä Sotšissa urakkapalkalla 9 euroa/neliömetri.
Parakeissa ei ole lämmitystä eikä juoksevaa vettä.
Jeftic kertoi RFE/RL:lle saaneensa palkkaa vain 700 euroa, vaikka hän itse laski ansainneensa 4 500 euroa.
Jeftic pakeni työmaalta sen jälkeen kun Venäjän siirtolaisvirasto oli tehnyt ratsian työmaalle ja pidättänyt yli 30 työntekijää.
Evakuointilento
Bosnian Bilecasta kotoisin oleva Miomir Stolica kertoi menneensä Sotšiin kaksi kuukautta sitten yhtenä serbiryhmästä. Stolican mukaan heille ei maksettu lainkaan palkkoja. Sitten heidät pidätettiin.
Ryhmä vetosi Bosnian lähetystöön, mutta ei saanut sieltä apua. Lopulta Serbian lähetystö auttoi heitä.
RFE/RL:n mukaan Serbian hallitus järjesti evakuointilennon, jolla tuotiin 123 Sotšin työmailla työskennellyttä miestä Belgradiin. Bosnian serbitasavallan (Republika Srpska) Belgradissa toimiva diplomaattiedustaja Mladen Cicovic vahvisti tapauksen RFE/RL:lle.
Kerran kuussa Abhasiaan
Jeftic kertoi, että työläiset asuivat Sotšissa parakeissa, joissa ei ollut lämmitystä eikä juoksevaa vettä. Töitä tehtiin aamuseitsemästä iltamyöhään. Kun joku kysyi palkkaansa, hänelle sanottiin, ettei rahaa ole.
Jefticin mukaan työläiset kuljetettiin kerran kuukaudessa läheiseen Abhasiaan, jotta he saivat uuden oleskeluluvan Venäjälle. Työlupia heillä ei ollut missään vaiheessa.
Jokaisella käynnillä heidän passinsa otettiin pois. Kolmannen käynnin jälkeen niitä ei enää palautettu.
Suurin osa olympialaisia rakentavista siirtotyöläisistä on Keski-Aasiasta.
Arvostettu ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi aiemmin tammikuussa raportin siirtotyöläisten kaltoinkohtelusta Sotšissa. Järjestön Venäjän-ohjelmajohtaja Tanja Lokšina sanoi RFE/RL:lle, että serbien kuvaukset väärinkäytöksistä vastaavat heidän tietojaan.
Hämäräperäisiä välittäjiä
Serbian riippumattoman rakennustyöläisten liiton puheenjohtaja Sasa Simic sanoi RFE/RL:lle, että heillä ei ole tietoa, paljonko serbejä on Sotšin työmailla. Kaikkiaan serbejä arvioidaan työskentelevän Venäjällä jopa 40 000.
Simicin mukaan Serbian viranomaiset eivät juurikaan kontrolloi hämäräperäisiä työnvälitystoimistoja, jotka värväävät työläisiä Venäjälle. Siellä heidän passinsa usein takavarikoidaan.
Viime viikolla kuitenkin pidätettiin Cacakissa yhden ilman toimilupaa toimineen välitysfirman toimitusjohtaja. Firma oli tiettävästi välittänyt osan Sotšista palautetuista serbeistä.