Työntekijöiden näkemykset työllisyystilanteestaan ovat synkkiä jo kolmatta vuotta peräkkäin, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan. Yli viidennes uskoo lomautusten osuvan omalle kohdalle, irtisanomisia piti mahdollisina joka kymmenes.
Noin kolmannes palkansaajista arveli yleisen työnteon mielekkyyden heikkenevän. Vaikutusmahdollisuuksien omaan työhön uskottiin miltei yhtä usein muuttuvan huonompaan kuin parempaan suuntaan.
Muutoksia työtehtävissä tai -menetelmissä oli viimeisen vuoden aikana ollut miltei kuuden kymmenestä palkansaajan työpaikalla. Myös nopea työtahti on yleinen.
Uutta opitaan yhä useammin
Barometrin tuloksissa oli myönteisiäkin suuntauksia. Yhä useampi eli noin neljä viidestä palkansaajasta koki työssään mahdolliseksi oppia jatkuvasti jotain uutta.
Oppimismahdollisuuksiin vaikuttavat kuitenkin työntekijän asema ja ala. Korkeakoulutetut yleensä osallistuvat enemmän koulutuksiin kuin esimerkiksi teollisuuden työntekijät.
Tasapuolinen kohtelu lisääntynyt
Vaikka työpaikoilla on ollut paljon muutoksia, on tasapuolinen kohtelu lisääntynyt. Myös avoimuus sekä luottamus johdon ja työntekijöiden välillä ovat parantuneet useimpien palkansaajien mielestä.
Esimiestyössä eniten kehittämistä on palautteen antamisessa ja siinä, että työntekijöitä rohkaistaan kehittämään osaamistaan.
Työolobarometri kuvaa työelämän laadun kehitystä palkansaajien näkökulmasta.Työministeriö julkaisee kesän 2014 aikana kattavammat tiedot barometrin tuloksista.