Kannelmäkeläinen Suldaan Said Ahmed on nuori yrittäjä ja poliitikko. Hän on hiljattain viettänyt Somalimaassa seitsemän kuukautta kartoittamassa elinkeinomahdollisuuksia.
Projektinsa kautta Said Ahmed tuli tutustuneeksi myös Somalimaan poliittiseen eliittiin.
– Ihailen Abdirahman Mohamed Abdullahia, oppositiopuolue Waddanin perustajaa ja eduskunnan puhemiestä.
Said Ahmedin toivo lepää erityisesti Suomen somalimaalaisissa nuorissa.
Somalimaa on ollut Somalian pohjoisosan autonominen alue vuodesta 1991. Somalimaan puoluerekisteri avataan 10 vuoden välein ja Waddani perustettiin vuonna 2011. Said Ahmed on sen nuoriso-osaston puheenjohtaja.
Pohjois-Karjalasta politiikkaan
Politiikasta Said Ahmed kiinnostui Vasemmistonuorten kautta jo asuessaan Pohjois-Karjalassa. Vuonna 2011 hän muutti Helsinkiin ja oli vuonna 2012 sitoutumattomana kunnallisvaaliehdokkaana vasemmistoliiton listalla. Tätä nykyä hän toimii maahanmuuttoasioiden neuvottelukunnan jäsenenä.
– Harjoitus tekee mestarin. Ehkä minusta tulee Somalimaan ensimmäinen nuori kansanedustaja vuoden 2015 vaaleissa.
Tosin Said Ahmed pelkää, ettei vaaleja tulekaan. Maan lakien mukaan kolme vuorokautta kestänyt konflikti siirtäisi niitä viiden vuoden päähän.
– Valtio haluaa konfliktia, vaikkeivät he sitä myönnä. Hallituspuolue Kulmiye ei ole pitänyt lupauksiaan ja yrittää vallata koko eduskunnan epädemokraattisin keinoin, kuten yrittämällä ostaa jäseniä.
Hallitus ei lunastanut lupauksia
Oppositiopoliitikon mielestä nykyinen hallitus ei ole lunastanut lupauksiaan korruption kitkemisessä ja sananvapauden edistämisessä. Tähän asti suhteellisen vakaan maan poliittinen tilanne on kärjistynyt.
– Toimittajia on vangittu ja toimituksia suljettu. Viimeisimpänä kuukausi sitten eräältä tv-toimitukselta meni luvat, koska heidän sanottiin pilkanneen presidenttiä. Olemme menossa diktatuurin suuntaan. Maassa vainotaan toimittajia ja toisinajattelijoita.
Opposition edustajana Said Ahmed pelkää konfliktia, joka paitsi siirtäisi vaaleja, vaikuttaisi myös rajanaapureihin.
– Työttömät nuoret kokevat, ettei ole toivoa ja jos he nousevat kapinaan, niin armeija tuodaan kaupunkeihin. Valtio ei myöskään ota vakavasti terrorijärjestöjä, kuten al-Shabaabia. Valtion pitäisi keskittyä turvallisuuden ylläpitämiseen eikä sekaantua politiikkaan. Kansainvälisen yhteisön pitäisi painostaa pitämään vaalit ajallaan.
Kirjeitä presidenteille
Kunnianhimoa nuorelta poliitikolta ei ainakaan puutu.
– Kun aikaa kuluu ja olen opiskellut enemmän, ehkä joskus 20 vuoden päästä, haluan ainakin yrittää olla presidenttiehdokas. Joskus ajattelin, että ehkä Suomessa minusta tulee presidentti, kunnes tajusin, ettei se ole ikinä mahdollista.
Lain mukaan presidentin on oltava syntyperäinen Suomen kansalainen.
– Että unelmat ovat suuria, mutta kaikista tärkein tällä hetkellä on, että työllistäisin paljon nuoria Somalimaassa.
Said Ahmedilla on vielä yksi haave.
– Jos Suomi olisi sellainen edelläkävijä, että tunnustaisi ensimmäisenä Somalimaan itsenäisyyden. Olen lähettänyt kirjeen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Hän ei ikävä kyllä vastannut, mutta ehkä hänen pitäisi käydä siellä. Seuraavaksi aion lähettää kirjeen Vladimir Putinille.
Aiheesta enemmän tänään perjantaina 14.2. ilmestyneessä Viikkolehdessä.