Sama koskee myös työnaisia sekä kaikkien palkansaajien lapsia. Kaikille heille työviikon rikkovat muutamat arkivapaat vuoden mittaan antavat mahdollisuuden lepoon ja elpymiseen.
Työnantajia hiertää nyt kaksi arkipyhää, useimmiten arkipäivään sijoittuva loppiainen sekä aina torstaihin sijoittuva helatorstai. Viime syksyn talous- ja kasvusopimuksen mukaisesti niiden siirtämistä viikonloppuihin selvitetään yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen ja Kirkkohallituksen kesken. Työnantajien mielestä pyhät tulevat liian kalliiksi.
Opetettu papukaija suoriutuisi Häkämiehen duunista parin keksin päiväpalkalla, kirjoitti Viitasen Vieno Viikkolehdessä toissa vuodenvaihteessa tarkoittaen EK:n toimitusjohtajaa Jyri Häkämiestä.
Loppiainen ja helatorstai ovat yleensä vapaita muuallakin Euroopassa.
Näin todella näyttää olevan. Työnantajapolitiikassa pärjää keksimättä mitään uutta ja toistamalla vanhoja vaatimuksia. Sellaisiin kuuluu myös valitus liian kalliiksi tulevista vapaapäivistä, joista Eteläranta on marmattanut ainakin 70 vuotta.
Lakisääteisesti vapaata vappua vietetään torstaina 70:ttä kertaa. Eduskunta hyväksyi asiaa koskevan lain 27.4.1944 osana kansallisen yhteisrintaman rakentamista jatkosodan ratkaisujen lähestyessä.
Soraäänittä lakia ei hyväksytty, vaan nykyisen EK:n suoran edeltäjän STK:n toimitusjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Antti Hackzell väitti, että Suomessa oli jo ennestään enemmän vapaapäiviä kuin missään muissa maissa ja ehdotti, että vappua vietettäisiin vain joka toinen tai kolmas vuosi. Hackzell oli nykyisiä työnantajapomoja radikaalimpi, sillä hänen mielestään itsenäisyyspäivääkään ei olisi tarvinnut juhlia joka vuosi.
Onko Suomessa sitten poikkeuksellisen paljon arkivapaita? Hakukone Google tekee asiaa koskevan selvityksen 0,23 sekunnissa ja vastaus on, että arkivapaita on suunnilleen sama määrä kuin EU-maissa yleensäkin. Loppiainen ja helatorstai ovat yleensä vapaita muuallakin Euroopassa.
Pohjoismaisia erikoisuuksia meillä ovat juhannus- ja jouluaatto. Toisaalta Suomessa ei ole samanlaisia pimeimmän syksyn katkaisevia arkivapaita kuin katolisissa maissa. Jos nykyisissä vapaapäivissä on jotain korjattavaa, niin kesäajan päättymiseen ja pimeän kauden alkamiseen liittyvä pitkä viikonloppu loka-marraskuun vaihteessa olisi tarpeen.
Juhlapyhien siirtoa viikonloppuihin eli työajan pidennystä selvitetään samaan aikaan, kun samoissa pöydissä yritetään keksiä keinoja työurien pidentämiseksi. Toisinaan vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee. Kumpi pitää enemmän työkykyä yllä, ympäri vuoden toistuvat hieman viikonloppua pidemmät vapaat vai työajan lisääminen? Oikein vastannut tuskin keksisi ruutia.