KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Docventures on uuden työväen sivistysliike

Docventures-voimakaksikko Tuomas Milonoff (vas.) ja Riku Rantala yhdistää satoja tuhansia ihmisiä kotikatsomoiden, baaripöytien, televisioiden, Twitterin ja Facebookin ääreen.

Docventures-voimakaksikko Tuomas Milonoff (vas.) ja Riku Rantala yhdistää satoja tuhansia ihmisiä kotikatsomoiden, baaripöytien, televisioiden, Twitterin ja Facebookin ääreen.

Pontus Purokuru
13.9.2014 13.00

Kun työväenliike 1800-luvulla aloitti kansansivistysprojektinsa, koulutus oli eliitin etuoikeus. Koulutuksen salliminen vain porvaristolle suojeli luokkayhteiskunnan työnjakoa.

Työläisten lukupiirit, taitojen jakaminen työväentaloilla sekä vaatimukset avoimesta koulutuksesta antoivat työkaluja, jotka mahdollistivat luokkajaon murtamisen ja pakkotyöstä pakenemisen.

Yli sadan vuoden ajan työläiset ovat levittäneet sivistystä opintopiirien, avoimien luentojen, julkisten keskustelujen, osuuskuntien, sivistysliittojen, lehtien, kirjojen ja myöhemmin radion, tv:n ja internetin avulla. Suomessa tätä perinnettä edustavat esimerkiksi työväenopistot, sisällissodan jälkeen perustettu Työväen sivistysliitto (TSL) ja siitä vuonna 1964 haarautunut Kansan Sivistystyön Liitto (KSL).

ILMOITUS
ILMOITUS
Docventures tarjoaa toiminta-välineitä niille, joilla ei ole kokemusta politiikasta.

Nyt elämme aikaa, jolloin koulutus on valumassa jälleen ylempien luokkien etuoikeudeksi. Korkeakoulutus periytyy yhä useammin. Tietovaroihin pääsy edellyttää joko varallisuutta tai oikeita ihmissuhteita.

Jos onnistuu saamaan koulupaikan, varsinainen opiskelu on entistä vaikeampaa puutteellisen toimeentulon, tuottavuuspaineiden, budjettileikkausten ja lisääntyvien kontrollien ristitulessa.

Ja jos koulutuslaitokset välillä sattuvatkin toimimaan kuin ennen vanhaan, niiden vanhentunut luonne paistaa läpi. Esimerkiksi sivistysyliopisto on ollut ennen kaikkea nationalistinen ja hierarkkinen laitos, joka on kasvattanut etuoikeutettua eliittiä valtion virkoihin tai elämään porvarillista taiteilijan myyttiä.

 

Perinteisten sivistysinstituutioiden rapistuessa ja vanhentuessa on taas kehitettävä vaihtoehtoja porvarilliselle koulutukselle. Tarvitaan uusi työväen sivistysliike, joka vastaa tieto- ja palvelustyöväen tarpeisiin.

Työväensivistyksen tavoite eroaa nykyisestä koulutuspolitiikasta, jota tehdään vain työnantajien ja valtiontalouden näkökulmasta ja jossa pyritään lähinnä tuottamaan työmarkkinoihin mukautuvia palkkatyöläisiä ja yrittäjiä. Työläisten sivistyksen tavoitteena on autonomia oman elämän suhteen, mahdollisuus paeta ja rakentaa itsenäistä toimintaa.

Työväenliike on aina pyrkinyt kouluttamaan työväenluokkaa sekä nostattamaan luokkatietoisuutta. Tasavertaisesti tuotetun ja jaetun tiedon merkitys on samankaltainen prekaareille nykytyöläisille, vaikka kapinalliset kansankynttilät loistavat nyt työväentalojen sijaan nettifoorumeilla, Facebookissa, Twitterissä, blogeissa ja muussa sosiaalisessa mediassa, tv:ssä, sosiaalikeskuksissa, baareissa, pienissä teattereissa ja yliopiston tiloissa luvatta järjestetyissä opintopiireissä.

 

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin suositun Docventures-dokumenttisarjan toinen kausi alkoi viime viikolla. Radio-ohjelmalla, sosiaalisella medialla ja studiokeskusteluilla höystetyssä sarjassa näytetään dokumentti Syyrian sodasta, soitetaan eläintilaa laittomasti kuvaamassa oleville eläinaktivisteille ja kysytään, millaiset yhteiskunnalliset epäkohdat saavat suomalaiset lähtemään kaduille.

Sarjassa esitellään myös avoimen lähdekoodin ajattelua ja mietitään, voisiko sen yleistyminen parantaa elämänlaatua mahdollistamalla esimerkiksi halvempia lääkkeitä. Kauden ykkösjaksossa moni suomalainen kuuli ensimmäistä kertaa Bhopalin kemikaalitehtaan räjähdyksestä 1984. Katsojat jakoivat hanakasti Päivi Uljaksen suorassa lähetyksessä kertomaa tietoa suomalaisen hyvinvointivaltion lyhyestä iästä ja kiistelivät verotuksesta ja asiantuntijavallasta.

Docventures on esimerkki uuden työväen sivistystoiminnasta. Dokumentit yhdistävät satoja tuhansia ihmisiä kotikatsomoiden, baaripöytien, televisioiden, Twitterin ja Facebookin ääreen jakamaan tietoa, keskustelemaan yhteiskunnallisista ongelmista ja kyseenalaistamaan politiikan, talouden ja kulttuurin itsestäänselvyyksiä.

Rantala ja Milonoff eivät ole akateemikkoja tai moralisteja vaan hedonistisia lorvijoita, jotka pakenevat toisen käskyvallassa tehtävää palkkatyötä. He vetoavat uuden ajan tieto- ja palvelutyöläisiin kyvyllään päättää elämästään itse. He nostavat mieluummin kytkintä ja häipyvät nautiskelemaan kuin jäävät työpaikalle kärvistelemään.

He pysyvät kaukana puoluepolitikoinnista, aivan kuten nykytyöläisetkin, joista entistä harvempi äänestää tai toimii yhteiskunnallisissa järjestöissään. Edustuksellisen politiikan sijaan Rantala ja Milonoff kannattavat suoraa toimintaa ja omaehtoista järjestäytymistä.

 

Rantalaa ja Milonoffia on toisinaan syytetty hurskastelusta, ja on totta, että Docventuresin ehdottama poliittinen toiminta vaikuttaa usein pieneltä ja pinnalliselta. Jostain on silti aloitettava, ja Docventures tarjoaa toimintavälineitä niille, joilla ei ole kokemusta politiikasta tai joita poliittinen keskustelu ei ole aikaisemmin kiinnostanut.

Sitä paitsi Docventures on itsekriittisyydessään kaukana kaikesta kaaderismista. Ohjelmassa käsitellään sen saamaa kritiikkiä, ja kuudennen viikon jaksossa kysytään, elääkö sosiaalisen median kautta olemassaoloaan suodattava nykyihminen tekopyhyyden uutta ulkokultakautta.

Samanlaista itsekritiikkiä on turha odottaa nykyiseltä koululaitokselta tai yliopistolta, puhumattakaan viihdyttävyydestä.

Kirjoittaja on netissä ja opintopiireissä toimiva kansankynttilä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään