KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Merkkihenkilöpatsaiden päivitystä

Erewhonilaisista taideteokset muistuttavat täytettyjä ihmisiä joiden täyte ei homehdu.

Erewhonilaisista taideteokset muistuttavat täytettyjä ihmisiä joiden täyte ei homehdu. Kuva: Anniina Säilynoja

Juha Drufva
18.2.2015 8.55
ILMOITUS
ILMOITUS

Karheita tarinoita osa 4

Erewhonilaiset eivät pystytä muistomerkkejä eivätkä laadi hautakirjoituksia kuolleilleen. He, joilla on varaa, teettävät elinaikanaan itsestään patsaan ja kaiverruttavat siihen tekstejä, jotka ovat yleensä yhtä valheellisia kuin omat hautakirjoituksemme. He kertovat sumeilematta menehtyneensä pahantuulisuuteen, mustasukkaisuuteen, himoon tai muuhun vastaavaan ja kerskuvat aina omalla kauneudellaan sekä usein myös obligaatio-omaisuudellaan.

Samuel Butlerin satiiri Erewhon vuodelta 1872 puhuttelee edelleen radikaaleilla taidenäkemyksillään ja teknologiakritiikillään. Ruma mies ei ole Erewhonissa itse patsaansa mallina, vaikka patsas kantaakin hänen nimeään. Hän pyytää komeinta ystäväänsä malliksi, mikä onkin yksi tapa osoittaa kohteliaisuutta ystävälle.

Naiset ovat yleensä itse malleina, koska heidän on vaikea myöntää ystävätärtään kauniimmaksi, mutta naiset odottavatkin kuvanveistäjän kaunistelevan patsasta. Erewhonilaiset olivat 500 vuotta sitten kyllästyneet maanvaivoiksi tulleiden merkkihenkilöiden patsaisiin, kun heidän huomionsa vähän väliä kiinnittyi kohteeseen, joka lähemmin tarkasteltuna ei ollut lainkaan kiinnostava.

Patsaiden paljous rasitti varakkaimpien sukujen taloutta ja julkisten henkilöiden patsaiden pystyttämisestä on luovuttu. Erewhonin pääkaupungissa niitä on vain kolme.

Kertojan mukaan useimmat patsaat olivat vain yritys tehdä jollekin miehelle tai naiselle sama, minkä eläintentäyttäjä tekee koiralle, linnulle tai hauelle paljon paremmin.

Yleensä patsaita tyrkytti yleisölle jokin kuppikunta, joka pyrki ratsastamaan itseään kuuluisampien maineella. Useimmiten käyttövoimana oli kuppikunnan jäsenen halu hankkia töitä nuorelle kuvanveistäjälle, joka oli kihloissa hänen tyttärensä kanssa.

Kertoja kysyykin, mistä johtuu, että kaunotaiteet säilyttävät loistonsa vain hetken? Ne saavuttavat nopeasti huipun, josta sitten alkaa rappio. Sen alettua on sääli, että niitä ei voi päästää päiviltä napakalla iskulla kalloon, sillä taide on kuin elävä olento, jota ei pidä jättää kitumaan.

Raihnaista taidetta ei voi norjistaa. Sen on synnyttävä uudestaan ja kasvettava uuteen uskoon. Sen täytyy itse lunastaa elinvoimansa jatkuvin ponnistuksin.

Jostain syystä erewhonilaiset eivät ymmärrä tätä taiteen syvintä totuutta, vaan haluavat teoksia, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon täytettyjä ihmisiä mutta joiden täyte ei homehdu. Sisällöllisesti tyhjiin imetyistä veistoksista oli tullut katujen varsille esteettistä jätettä, eikä ollut niiden toimittamiseen pois ihmisten silmistä viemäriä. Kertoja huomauttaakin, että patsaita pystytettiin kerkeästi seurapiirien kotkotuksen säestyksellä, ja usein pystyttäjä lapsineen sai katsella lopun ikäänsä kuvaa suunpieksäjästä, joka oli aiheuttanut maalle mittaamatonta menestystä. Lopulta ihmiset nousivat kapinaan ja tuhosivat raivon vallassa niin hyvät kuin huonotkin patsaat.

Muutamaan sataan vuoteen koko Erewhonin kuningaskunnassa ei veistetty yhtään patsasta, mutta ennen pitkää kiinnostus veistotaiteeseen jälleen heräsi. Tämän kauden ensimmäiset kuvanveistäjät eivät tienneet, miten veistoksia tehdään, eikä heillä ollut taideakatemioita johtamassa harhaan. He joutuivat ajattelemaan omilla aivoillaan ja loivat vaikuttavia teoksia neljän sukupolven ajan, kunnes vanhat ongelmat alkoivat uudestaan.

Kuvanveistäjille maksettiin hyviä hintoja ja taiteesta tuli ammatti. Ilmaantui kouluja, jotka kaupittelivat taiteen pyhää henkeä ja oppilaita tungeksi läheltä ja kaukaa sitä ostamaan toiveenaan kaupata se edelleen. He sokaistuivat edeltäjiensä synneistä.

Jotta uudelta taiteen tuhoaallolta vältyttäisiin, eräs kaukonäköinen valtiomies sääti lain, jonka mukaan julkisen henkilön patsas pidetään pystyssä vain 50 vuotta, ellei kauden lopussa 24:n kadunmiehen raati myönnä patsaalle toista samanpituista elinaikaa.

Tämä arviointi tuli toistaa 50 vuoden välein. Jos patsas ei saanut raadissa 18 hengen enemmistöä puolelleen, se tuhottiin.

Kertoja pohdiskelee, olisiko yksinkertaisempi ratkaisu ollut kieltää julkisten henkilöiden patsaiden pystyttäminen ennen kuin kohteen kuolemasta oli ainakin 100 vuotta. Sen jälkeenkin vainajan ajatukset ja patsaan ansiot pitäisi arvioida ja päivittää 50 vuoden välein.

Tämä 50 vuoden tarkistus vaikutti siten, että monet patsaat jätettiin tilaamatta, koska tiedettiin melko varmasti, että se särjettäisiin 50 vuoden kuluttua. Kuvanveistäjät alkoivat myös hutiloida, koska tiesivät työnsä olevan lyhytikäistä. Lopulta patsaiden tilaajat alkoivat maksaa kuvanveistäjälle kuolleen suurmiehen patsaasta sillä ehdolla, että hän jättäisi sen tekemättä. Näin saatiin osoitettua kunnioitusta vainajalle. Kuvanveistäjät saivat toimeentulonsa eikä yleisö joutunut kärsimään.

Mutta tämäkin toimintamalli johti lopulta siihen, että kilpailu patsaan veistämättä jättämisestä kävi niin kovaksi, että kuvanveistäjät toisinaan sopivat etukäteen palauttavansa suuren osan rahoista takaisin tilaajalle.

Patsaan kaavailulle paikalle katukiveykseen kaiverretaan teksti, jonka mukaan kyseinen merkkihenkilön patsas on tilattu, mutta kuvanveistäjä ei ole toistaiseksi saanut työtä valmiiksi.

Tässä 25-osaisessa juttusarjassa todellisuutta tarkastellaan absurdilla ohipuhumisella höystettynä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään