KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Vasemmistoliitto etsii vieläkin identiteettiään – reunamerkintöjä Sirpa Puhakan Vasemmistoliiton synty -kirjaan

Vasemmistoliiton perustavassa kokouksessa huhtikuussa 1990 valittu puoluejohto: varapuheenjohtajat Salme Kandolin ja Kari Uotila, puheenjohtaja Claes Andersson ja puoluesihteeri Matti Viialainen.

Vasemmistoliiton perustavassa kokouksessa huhtikuussa 1990 valittu puoluejohto: varapuheenjohtajat Salme Kandolin ja Kari Uotila, puheenjohtaja Claes Andersson ja puoluesihteeri Matti Viialainen.

Kalevi Suomela
21.3.2015 12.00

On olemassa sekä realistisia että epärealistisia suhtautumistapoja poliittisten prosessien luonteeseen demokraattisessa yhteiskunnassa.

Osaa epärealistisista asenteista vaivaa pohjimmaltaan halu ymmärtää demokraattisen prosessin legitimiteetti kapeasti. Niinpä sellaiseen demokraattiseen prosessiin, joka perustuu monipolvisiin neuvotteluihin ja laaja-alaiseen osallistumiseen, voidaan suhtautua kielteisesti, ja silti samalla esiintyä demokratian vankkana kannattajana. Asenteet demokraattisia prosesseja kohtaan voivat siis olla paitsi realistisia ja epärealistisia, myös epärehellisiä.

 

ILMOITUS
ILMOITUS
Puhakan kirjaa lukee kuin laatudekkaria.

Viime vuosina käyty keskustelu ns. kolmikannasta valaisee asiaa. Sillähän tarkoitetaan työmarkkinaosapuolten, työnantajien ja työntekijöiden edustajien neuvotteluja, jossa valtiovallan (ts. maan hallituksen) edustajat ovat mukana. Näissä neuvotteluprosesseissa pyritään keskitettyyn tulopoliittiseen ratkaisuun.

Valtiovallan on oltava mukana, koska keskitetty ratkaisu sisältää elementtejä, joissa työmarkkinajärjestöillä ei ole suoranaista päätäntävaltaa. Nämä elementit voivat liittyä työsuojelulainsäädäntöön, työntekijöitä, perheitä tai eläkeläisiä koskeviin sosiaalipoliittisiin etuisuuksiin, verotukseen tms.

Tulopoliittista neuvottelujärjestelmää voi siis hyvällä syyllä pitää pitkälle kehittyneenä laaja-alaisena demokratiaprosessina. Juuri demokratiaan vedoten työnantajat sitä kuitenkin vastustavat. Ovatko siis työnantajajärjestöjen viime vuosien kielteiset asenteet kolmikantaa kohtaan pelkästään ilmaus epärehellisyydestä vai onko kysymys ideologisen näkökulman tuottamasta itsepetoksesta? Kysymys lienee molemmista.

 

Aivan samaa on sanottava niiden taannoisten taistolaisten asenteista, jotka halutessaan esiintyä työntekijöiden edun todellisina ymmärtäjinä ja puolustajina huusivat iskulausetta: alas, alas tulopolitiikka. Työnantajien halussa nojautua viipaloituun demokratiaan voi nähdä pohjalla sen realismin, joka perustuu heidän voimaansa työmarkkinoilla ja heidän nauttimaansa suureen sympatiaan eduskunnan oikealla laidalla. Taistolaisten halussa nojautua viipaloituun demokratiaan oli sen sijaan kysymys vain toiveajattelusta ja unelmista.

Nämä ajatukset tulivat etsimättä mieleeni, kun luin Sirpa Puhakan tuoreen kirjan Vasemmistoliiton synty. Kirja kertoo upealla tavalla, miten Skdl ja sen jäsenjärjestö Skp hakivat vuosina 1987 – 1990 tien, jota edeten kansandemokraattiseen liikkeeseen samaistuneille ihmisille – äänestäjille, aktivisteille ja edustajille – turvattiin liikkeen uusiutumisen kautta mahdollisuus jatkaa mukana suomalaisen yhteiskunnan poliittisissa prosesseissa.

Mystisen Skp:n kollektiivinen jäsenyys Skdl:ssä, teki äänestäjille ja aktivisteillekin suhtautumisen kansandemokraattiseen liikkeeseen vuosikymmenien mittaan aina vain ongelmallisemmaksi. Uudistukset Skp:ssä vuosina 1966 ja 1969 – ennen kaikkea Skp:n enemmistön selväsanainen sitoutuminen demokratiaan – helpottivat ongelmaa, mutta eivät poistaneet sitä. Varsinkin puolueen vastustajille Skp:n jäsenyys Skdl:ssä oli edelleen tervetullut ja ahkerasti käytetty ase, kuin taivaan lahja. Puhumattakaan Skp:n vähemmistön olemassaolosta.

Puhakan kirja ei käsittele tämän problematiikan pitkää historiaa kuin parilla viittauksella Hertta Kuusisen jo 40-luvun ja Arvo Aallon 60-luvun lausumiin. Kirja keskittyy tämän problematiikan tuskalliseen purkamiseen 80-luvun viimeisinä vuosina. Kirja myös osoittaa, kuinka lähellä oli, että olisi epäonnistuttu ja Vasemmistoliitto-hanke olisi pirstaloitunut, ja kansandemokraattinen liike jäänyt lopulta kokonaan ilman perinteensä jatkajaa.

Puhakan kirjaa lukee kuin laatudekkaria hänen kuvatessaan sitä vääntöä, jonka seurauksena kansandemokraattisen liikkeen kolme keskeistä järjestöä Skdl, Skp ja naisliitto Sndl olivat lopulta huhtikuussa 1990 valmiita esittämään uuden Vasemmistoliiton perustamista täysin puhtaalta pöydältä. Tähän vääntöön osallistui aktiivisesti satoja ellei tuhansia ihmisiä, mutta uuden puolueen ideologisina arkkitehteina oli kolmikko: Skdl:n puheenjohtaja Reijo Käkelä, Skp:n poliittinen sihteeri Matti Hokkanen ja yhteiskuntapolitiikan tutkija Sakari Hänninen.

60-luvun puolivälin jälkeen kansandemokraattisen liikkeen enemmistön ei enää olisi pitänyt olla missään ideologisessa riippuvuussuhteessa Neuvostoliittoon. Silti on oikein sanoa, että mainitun kolmikon filosofointi puri niin hyvin kuin se puri juuri Neuvostoliiton rapautumisprosessin ja kommunismin kuolinkamppailun ansiosta.

Skp:ssä – enemmistössäkin – henkinen riippuvuus kommunistisesta kulttuurista osoittautui tavattoman vahvaksi. Kun kolmikko sanoi, että järkevä nykyaikainen politiikka irtautuu kaikista ideologioista ja ismeistä, se puri, koska juuri silloin Skp:ssä alettiin haluta eroon kommunismista ja sosialismista, mitkä molemmat asiat useimmat ymmärsivät likipitäen samaksi asiaksi. Haluttiin luoda etäisyys naapurissa toteutuvaan vararikkoon. Kun kolmikko sanoi, että tilalle tarvitaan vain politiikkaa, projekteja ja projektiorganisaatio, se puri, koska haluttiin irti oman puolueen hierarkkiseksi ja autoritaariseksi oivalletusta rakenteesta.

Kolmikon teoretisointi oli juuri tuossa tilanteessa oivallista käyttöfilosofiaa, mutta onko sillä ollut kestävää arvoa?

 

Vasemmistoliitto on varsinkin retoriikassaan omaksunut projektiluonteisia toimintatapoja, mutta onko reaalitodellisuudessa riittävästi? Se ratkaiseva ymmärrys tuntuu edelleen puuttuvan, että onnistuakseen poliittisen projektityön tulee ankkuroitua laajemman yhteiskunnan kansalaisjärjestötoimintaan. Sekä politiikkatutkimus että politiikkavaihtoehtojen kehittämien – koskee se mitä tahansa yhteiskunnan instituutiota tai käytännettä – tapahtuu parhaimmillaan puoluepoliittisesti sitoutumattomissa kansalaisjärjestöissä ja esim. tutkijoiden organisaatioissa. Jos puolueen päätöksentekoelinten ja asiantuntijaryhmien jäsenet eivät ole niissä mukana, he toimivat vain omassa virtuaalisessa todellisuudessaan.

Vasemmistoliiton suhteen tämä on toiminnallista ajattelua, jonka tulisi koskea ennen kaikkea ay-politiikkaa, mutta sama ajattelutapa pätee suhteessa kaikkeen yhteiskuntapolitiikkaan. Ay-liikkeessä ja kansalaisjärjestöissä toimintaa ei siis tule nähdä puoluetoiminnan vaihtoehtona tai päinvastoin. Demokraattiset prosessit edellyttävät monitahoista osallistumista.

Miten sitten on ideologian ja ismien suhteen? Onneksi kolmikon suositus niiden hylkäämisestä ei ole juurikaan saanut jalansijaa Vasemmistoliittoon liitetyissä mielikuvissa. Kolmikko asetti tehtäväksi vasemmiston käsitteen valtaamisen. Yleinen mielikuva on, että Vasemmistoliitto edustaa ideologisen kentän vasenta laitaa. Siinä siis on onnistuttu, eikä se ole ollut vaikeatakaan. Kommunismi on onnistuttu kohtuullisen tehokkaasti poistamaan Vasemmistoliittoon liitetyistä mielikuvista, mutta edelleen puoluetta kiusataan sillä.

Sosialismin suhteen tilanne on ongelmallisempi. Jos sosialistiseksi ajatteluksi nimetään liberalismin poliittisen taloustieteen kritiikki liberalismin omien arvojen pohjalta, mikä on aatehistoriallisesti oikea tapa ymmärtää sosialismi, niin Vasemmistoliitto on selvästi sosialistista aateperinnettä edustava puolue. Sen kertoo selvästi puolueen poliittinen toiminta, ja niin myös todetaan sekä puolueen perustamisjulistuksessa että myöhemmin hyväksytyissä puolueohjelmissa.

 

Skdl syntyi erittäin poikkeuksellisissa kansainvälis-poliittisissa olosuhteissa. Sama pätee Vasemmistoliiton syntyyn. Uuden puolueen syntyprosessi oli niin syvältä kouraiseva tapahtuma, että sen jäljiltä maaperän vavahtelut eivät ole vielä asettuneet lopullisesti. Jos Vasemmistoliitossa kuitenkin tiedostaan selvästi puolueen asema toimijana demokraattisessa yhteiskunnassa ja demokraattisten prosessien asettamat vaatimukset puolueen itseymmärrykselle, ennuste tulevaisuuteen on hyvä. Kysymys on puoluekulttuurin kehittymisestä.

Antonio Gramscin ajatuksia mukaillen puolue on kollektiivinen intellektuelli, joka pyrkii saamaan omat yhteiskunnalliset näkemyksensä hegemoniseen asemaan yhteiskunnassa. Siinä ei ole kysymys vain vaalien voittamisesta, vaan laajasta poliittisesta yhteistyöstä yhteiseksi koettujen tavoitteiden pohjalta.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva tutkimus- ja viestintäjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielipide: Progressiivista ulkopolitiikkaa!

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Lukijalta: Suomella on edessään valinta – Seurata Britannian tietä tai pitää luonnonvarat julkisessa omistuksessa

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään