KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

”Tietysti he olivat kauhuissaan…”

Kuva: ALLOVERPRESS/Augusto Stanzani

Jukka Parkkari
31.3.2015 18.00

Kurvit suoriksi

Viime aikoina on ihmetelty, mitä bysanttilaisessa Kremlissä on tapahtumassa.

Kun presidentti Vladimir Putin teki puolentoista viikon katoamistempun, heti huhuttiin vakavasta sairaudesta ja monesta muusta poissaolon syystä, jopa vallankaappauksesta. Huhumyllyä vauhditti se, että Venäjällä on totuttu siihen, että Putin tekee päivittäin urotekojaan television pääkanavien uutislähetyksissä.

Putinin avustajat yrittivät vähätellä isäntänsä poissaoloa ja sanoivat tämän hoitavan hommiaan koko ajan, mutta jäivät kiinni muun muassa vanhojen filminpätkien esittämisestä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kotimaahan suunnattu propaganda takoo kansan päähän ajatusta pahojen voimien piirittämästä Venäjästä. Muut ovat syyllisiä Venäjän ongelmiin.

Maailmalla spekuloidaan Kremlissä raivoavasta valtataistelusta. Se ei olisi mikään ihme, kun Putin on ajanut maan talouden kuralle ja kansan elintaso laskee.

Mutta faktoja on ollut vähän. Kremlin muurit vaikenevat ja trolliarmeijan kuoro laulaa kolmessa vuorossa Putinin ylistystä. Ilmestyttyään julkisuuteen Putin ei mitenkään selittänyt poissaoloaan.

Venäjän virallinen propaganda on yltänyt kielenkäytössään kylmän sodan huippuvuosien tasolle. Esimerkiksi Putinia tukeva televisiojohtaja Dmitri Kiselev katsoi aiheelliseksi huomauttaa, että ”Venäjä on ainoa maa maailmassa, joka voi muuttaa Yhdysvallat hetkessä radioaktiiviseksi tuhkaksi”.

Presidentin katoamisen aikana Venäjän Rossija 1 -televisiokanava esitti Krimin valloituksesta kertovan filmin, jossa Putini uhosi olleensa vuosi sitten valmis määräämään Venäjän ydinaseet toimintavalmiuteen.

Venäjän EU-suurlähettiläs Vladimir Chizhov pöyhkeili Krimin niemimaan kaappaamisella Venäjän valtiollisen televisiokanavan lähetyksessä:

”Haluaisin kiinnittää huomiota siihen, miten valloitukseen suhtauduttiin lännessä. Tietysti he olivat kauhuissaan, sillä toimemme Krimillä löivät heidät ällikällä. Kaikista suurinta vaikutusta ei tehnyt kuitenkaan se, että valloitimme Krimin, vaan se miten sen teimme: nopeasti, tyylikkäästi, sotilaallisesta näkökulmasta ilman minkäänlaisia haittoja ihmisille.”

Suurlähettiläs Chizhovin muisti pätkii, sillä ei Krimin niemimaa Venäjälle siirtynyt sentään ilman ihmisuhreja, mutta toki paljon vähemmillä vainajilla päästiin kuin nyt itäisessä Ukrainassa sodittaessa.

EU-suurlähettilään lausunto herätti kysymyksen, että minkä maan Venäjä aikoo seuraavaksi vallata, kun se niin helposti sujuu. Lännessä on veikkailtu Baltiaa, jonne onkin jo siirretty symbolinen määrä Yhdysvaltojen taistelupanssarivaunuja. Kiihkeimmät ”putinistit” katsovat myös Suomen ja Puolan kuuluvan Venäjään.

Krimin valtaus tukee Venäjän suurta varustautumisohjelmaa.

Kuluneen vuoden aikana on Venäjän armeijaan liitetty kolmekymmentä Krimillä ollutta ukrainalaista joukko-osastoa ja koko Ukrainan laivasto takavarikoitiin. Näin Moskovan laivasto Mustallamerellä kasvoi kolmellakymmenellä aluksella. Samalla venäläiset vohkivat myös taisteludelfiiniosaston.

Kun Putin palasi sankarina julkisuuteen, niin hän oli käynnistänyt suuret sotaharjoitukset. Krimille lennätettiin ydinasein varustettavia pommikoneita, Kaliningradiin tuotiin Iskander-ohjuksia ja uusia Arktisen voimaryhmän joukkoja testattiin Suomen rajojen tuntumassa.

Puheet ovat puheita ja harjoitukset harjoituksia. Mutta sotaharjoitusten ajoituksella, laajuudella ja pitopaikoilla on omat viestinsä. Putin haluaa sanoa, että meitä pitää pelätä, vaikka olemme onnistuneet köyhdyttämään jo Krimin niemimaankin.

Kotimaahan suunnattu propaganda takoo kansan päähän ajatusta pahojen voimien piirittämästä Venäjästä. Muut ovat syyllisiä Venäjän ongelmiin.

Käväistäänpä välillä suomalaisessa kirjallisuudessa.

Nykyään kirjoja ilmestyy omakustanteina enemmän kuin aikaisemmin. Se johtunee siitä, että kirjan tuottaminen on tullut helpommaksi ja halvemmaksi.

Suomessa kustantajille tulee valtavat määrät käsikirjoituksia. Usein joutuu odottelemaan pitkään ennen kuin kirjoittaja saa vastauksen, julkaistaanko teksti vai ei. Suuri osa isoista kustannusliikkeistä on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen ja ne pyrkivät valitsemaan listoilleen varmoja bestsellereitä.

Hyviä käsikirjoituksia jää julkaisematta. Jotkut kirjoittajat ovat niin sitkeitä, että saattavat teoksensa julkisuuteen itse. Omakustanteina ilmestyy siis myös mielenkiintoisia kirjoja. Hyvä esimerkki on pari vuotta sitten julkaistu Angelina Kazmina-Björkbackan muistelmakirja Venäläinen onni, joka kuvaa sivistyneistöperheen elämää Stalinin aikoina.

Monessa mukana ollut toimittaja Kari Varvikko julkaisi muistelmansa omakustanteena. Luin kirjan Kääpiöitä ja jättiläisiä ja jäin miettimään, mitähän tästä kirjoittaisi.

Karin kirjassa lukijaa vastaan lappaa tapahtumia ja väkeä sellaisella vauhdilla, että mukana ei tahdo pysyä. Joidenkin mielestä naisiakin on mukana aivan liian paljon, osa myös valokuvina.

Sitten satuin tarttumaan Erkki Tuomiojan poliittisiin päiväkirjoihin vuosilta 1991–1994. Kirjan nimi on lupaavasti Siinä syntyy vielä rumihia (Tammi 2014, 680 s.).

Ja kuin tilauksesta Tuomiojan päiväkirjojen sivuillakin tulee vastaan Kari Varvikko. 11. maaliskuuta 1994 Erkki kirjoittaa:

”Tarjoamme iltapäivällä Piekassa syntymäpäiväaterian viime viikon lauantaina 50 vuotta täyttäneelle Kari Varvikolle. Istumme 2,5 tuntia kuuntelemassa Karin täydellisen sumeilemattoman itsekehun sävyttämää muistelointia. Se on hyvin samankaltaista kuin hänen isänsä jutut, mutta molemmat ovat sellaisia tyyppejä jotka osaavat kehua itseään tavalla, joka on enemmän hauska kuin vastenmielinen.”

Tuo yli kaksikymmentä vuotta vanha päiväkirjamerkintä sopii hyvin luonnehtimaan Karin muistelmiakin, jotka saavat toisen osan jo tänä keväänä.

Tuomioja ei ole pelkkä poliitikko, vaan myös historian tutkija. Tässäkin suhteessa päiväkirjat tarjoavat kiintoisia välähdyksiä. Erkki kertoo esimerkiksi lounaastaan Pekka Martinin kanssa:

”…Martin kertoo minulle uutena seikkana, että CIA oli Päivän Sanomien ensimmäinen ulkomainen rahoittaja. Näin pääsi tapahtumaan sen jälkeen kun SDP:n CIA-suhteet Väiski Leskisen ensimmäisen abortoituneen vuoden 1954 käännytysyrityksen jälkeen siirtyivät Leskiseltä Veikko Puskalalle, joka alkuaikoina sos.dem. oppositiossa mukana ollessaan hoiti CIA-rahaa Päivän Sanomille. Tämä vaihe ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja tilalle tuli neuvostorahoitus.”

Lopuksi tulee vielä uusi selitys Putinin katoamistempulle: Se oli tehokas tapa vetää huomio pois oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhasta, jonka tutkinnassa oli ilmennyt kiusallisia käänteitä, muun muassa kiduttamalla hankittuja ja tunnustuksia.

Tässä alkaa kohta tulla Neuvostoliittoa ikävä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään