KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Moderni pyhiinvaeltaja etsii itseään

Camino Norten reitti kohoaa korkeimmillaan 1¿200 metrin korkeuteen Cantabrian vuorilla.

Camino Norten reitti kohoaa korkeimmillaan 1¿200 metrin korkeuteen Cantabrian vuorilla. Kuva: Ilkka Pernu

Mitä tapahtuu, kun 52-vuotias kirjailija, lääkäri, kiipeilijä ja maailmanmatkaaja, Ranskan akatemian toiseksi nuorin jäsen ja Ranskan entinen Senegalin ja Gambian suurlähettiläs Jean Christophe Rufin vaeltaa 800 kilometrin pyhiinvaellusreitin Santiago de Compostelaan?

Ilkka Pernu
11.7.2015 15.00

Jean Christophe Rufin

Eli lapsuutensa iso-vanhempiensa kasvat-tamana Bourgesissa Ranskassa.

Isoisä oli Ranskan vastarintaliikkeen aktivisteja toisen maailmansodan aikana ja tästä syystä joutui viettämään vangittuna kaksi vuotta Buchenwaldin keskitysleirissä.

Nykyajan pyhiinvaeltajista vain pieni osa taivaltaa uskonnollisen motiivin vuoksi.

Lääkärit ilman rajoja – järjestön perustajajäsen ja Action Against Hunger – järjestön puheenjohtaja.

Viisiviikkoisen vaelluksen kokemukset synnyttivät kirjan, jossa keski-ikäinen mies pohtii itseironisesti reaktioitaan, kanssavaeltajiaan ja maailman kummallisuuksia.

Rufinin valitsema reitti, Biskajanlahden rantaa seuraileva Camino Norte – Pohjoinen vaellusreitti – syntyi olosuhteiden pakosta. Afrikan mantereelta Gibraltarin kautta Eurooppaan tunkeutuneet maurit miehittivät valtaosan Espanjaa etelästä alkaen. Pyhiin-vaeltajille Espanjan pohjoista rannikkoa seuraileva reitti oli ainoa turvallinen matkalla Santiago de Compostelaan.

Alun perin Rufinin ideana oli tehdä vain pitkä patikkamatka yksin, pudottaa ehkä pari kiloa ja valmistautua uuteen kiipeilykauteen sekä selkeyttää vähän omaa tajuntaansa virallisten tehtävien ja kunnianosoitusten jälkeen. Vaellus Pyhän Jaakobin kaupunkiin oli näille vain yksi hatara vaihtoehto.

Pohdintojensa jälkeen Rufin löytää itsensä pienestä ja nuhruisesta Hendayen rajakaupungista Ranskan ja Espanjan Baskimaan rajalta ja lähtee pyhiinvaellukselle epäilevänä. Päivien ja kilometrien jälkeen hänelle käy kuten vaeltajalle pitkällä matkalla usein käy. Tie ottaa vallan ja vie miehen. Kaikkien arkielämän tuttujen kiintopisteiden menettäminen, hidas eteneminen kohti epämääräisten kilometrien päässä olevaa määränpäätä ja omituisen vapaudentunteen maustama yksityisyys ohjaavat luontevaan itsehavainnointiin.

– Ihminen on yksin itsensä kanssa. Ajatukset ovat ainoita tuttuja kavereita, ajattelemalla voi virittää keskustelua itsensä kanssa ja kaivaa esiin muistoja, jotka tuovat tervetulleen läheisyyden tunteen. Kävelijä tekee liikuttavasti tuttavuutta itsensä kanssa kuin tapaisi yllättäen vanhan ystävän. Askel on ajattelulle kuin kampiakseli: kävely käynnistää sen, sysää ajatukset liikkeelle ja käyttää vastavuoroisesti hyväkseen niistä huokuvaa energiaa, Rufin tiivistää.

Pyhiinvaellusten suosio kasvaa

Pyhiinvaelluksille on kolme määränpäätä: Jerusalem, Rooma ja uusin, silti tuhat vuotta vanha Santiago de Compostela. Tuhat vuotta sitten pyhiinvaellukselle lähdettiin sovittamaan syntejä ja rikoksia tai kiittämään oman tai läheisen hengen säästymisestä vaaratilanteessa tai muusta elämän onnistumisesta.

Nykyajan pyhiinvaeltajista vain pieni osa taivaltaa uskonnollisen motiivin vuoksi. Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan Santiago de Compostelan vaeltajista heitä on vain toistakymmentä prosenttia. Valtaosan motiivit eivät liity niinkään jumalasuhteen vaan oman mielen järjestämiseen, haluun varata itselle henkistä tilaa ja omaa aikaa asetella elämänsä asioita mittasuhteisiinsa. Tavoitteet ovat siis samoja, joita Jean Christophe Rufin kuvaa kirjassaan.

Tällaiselle näyttää olevan tilausta. Pyhiinvaellusten suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Espanjan lukuisille pyhiinvaellusreiteille, jotka kaikki päättyvät Santiago se Compostelaan, vaeltajat lunastivat vuonna 2014 yhteensä 238 000 credencialia, pyhiinvaeltajan passia. Tällä vaeltajat voivat yöpyä edullisissa majoituspaikoissa eli albergoissa. Passien määrä on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Vaeltaja Rufin on sarkastinen epäilijä

Rufin ei nielaise vallitsevaa tarinaa Santiago de Compostelan synnystä. Miten kummassa Jerusalemissa kuolleen apostoli Jaakobin luut olisivat ajelehtineet Espanjan länsirannikolle, hän kysyy.

Hänen mielestään taisi olla kyse enemmänkin poliittisesta manööveristä, jolla ohjattiin kristittyjen virtaa Rooman ja Jerusalemin sijasta länteen Espanjaan, jossa islaminusko oli maurimiehityksen takia kasvussa. Tällainen kansanvirta olisi hallitsijoiden mielestä ollut käyttökelpoinen apu myös Espanjan
alueiden takaisinvalloitukselle eli reconquistalle, Rufin pohdiskelee.

Rufin tarkastelee matkaansa sarkastisella huumorilla, kanssavaeltajiinsa tutustuen ja toisia vältellen, muutamien kanssa ystävystyen sekä ihmiselämän kummallisuuksia ihmetellen. Hän huomaa muutoksensa sivistysvaltion virkamiehestä vaeltajahabitukseen tapahtuvan jo vaelluksen ensi päivinä.

– Pyhiinvaeltaja alkaa käyttäytyä kuin irtolainen. Niin häveliäs ja hyvin kasvatettu kuin lähtiessään onkin, pyhiinvaeltajan tiellä kainous katoaa hyvin nopeasti, samoin ylpeys. Vaeltaja ei muutu silkaksi elukaksi mutta ei ole enää oikein ihminenkään, hän kauhistelee.

Tuntemukset liittyvät Rufinin kokemuksiin iltapäivänä, jolloin hän oli pitkän vaelluspäivän jälkeen lähestymässä rantakaupunki San Sebastiánin keskustaa. Edellisten päivien ummetus oli kasannut vatsaan yllin kyllin päästöpotentiaalia ja yhtäkkiä tarve päästä vessaan iski rajuna. Satoi vettä, eikä ihmisiä ollut näkyvissä. Paikkana oli San Sebastianin tyylikäs kaupunginpuisto kujineen ja harvinaisine puineen. Tilanteessa, jossa normaalioloissa Rufin olisi pidätellyt hätänsä tavoittamalleen posliini-istuimelle, hän astuu matalaksi leikatun pensasaidan yli ja jyräyttää hätänsä kukkapenkkiin.

Tämän jälkeen hän kauhistuu. Mitä tapahtuisi, jos hänet olisi nähty ja otettu kiinni? Ainakin Ranskan akatemiassa olisi asian tuottama julkisuus ryöhäyttänyt mehevän skandaalin, hän olettaa.

Vaelluspäivien toistuvat rutiinit muokkaavat vähitellen Rufinista tehtäväänsä sitoutuvan vaeltajan. Tielle lähteminen jokaisena aamuna muuttuu itsestään selvyydeksi. Tämän Rufin kuvaa lähes runollisesti.

– Pyhiinvaeltaja tottelee tien vaatimuksia ja tekee mukisematta, mitä tehtävä on. Joka aamu hän kiskoo kengät jalkaansa kuin työmies haalarinsa ylleen. Hän vaeltaa kuin muurari muuraa, merimies seilaa meriä ja leipuri leipoo leipää, hän maalailee.

Hän kuvaa myös pitkän caminon synnyttämää euforista olotilaa, joka pudottaa estot.

Hän oli tullut Gradon kaupunkiin markkinapäivänä, kuljeskelee myyntipöytien välissä autuas hymy kasvoillaan ja istuu kahvilan terassipöytään. Yhtäkkiä puhkeaa rankkasade ja kaikki muut asiakkaat pakenevat sisätiloihin. Mutta pyhiinvaeltaja Rufin istuu pöydässään vettä valuen ja hymyssä suin liikkumatta ja seuraa sateen läiskettä terassipöytiin. Vasta tarjoilijan tulo paikalle saa tämän onnellisen siirtymään katoksen suojaan. Sieltä hän hymyilee leveästi ylempänä rinteellä sateessa vaeltavalle kauniille tytölle.

– Vastasin hymyyn luontevasti aivan kuin olisin hymyillyt naaraskauriille, jos olisin sellaisen nähnyt metsässä. Siitä on pitkä aika kuin olin viimeksi ollut yhtä zen. Sivusta katsoen reaktioni taisi kyllä näyttää aika idioottimaiselta, Rufin kuvaa. Hän arvelee ihmisten kuvitelleen hänen polttaneen tilanteessa ties kuinka monta hasissätkää.

Vaellus – Santiago de Compostelan kulkijat on viehättävä sisäänajo keski-ikäisen miehen tajuntaan, mielenliikkeisiin ja oman sisäisen maailman vapaaehtoiseen ravisteluun poikkeavissa olosuhteissa. Se on kuvaus vaeltamisen miellyttävyyden ytimestä, fyysisen rasituksen puhdistavasta ja jalostavasta vaikutuksesta, jota lähellä on kestävyysurheilijoiden ilmaus flow.

Teokseen on kirjoittanut erinomaisen ja poikkeuksellisen pitkän, 27 sivua, esipuheen toimittaja Suvi Ahola. Suosittelen.

Kirjoittaja, eläkkeellä oleva ylihoitaja Ilkka Pernu on vuoden 2008 jälkeen vaeltanut läpi neljä Santiago de Compostelaan päättyvää pyhiinvaellusreittiä. Kirjassa kuvatun Camino Norten hän on vaeltanut kaksi kertaa: vuosina 2010-11 kahdessa osassa ja vuonna 2013 yhdellä kertaa.

Jean-Christophe Rufin: Vaellus – Santiago de Compostelan kulkijat. Suomentanut Marja Luoma. Alkusanat: Pitkä tie lähelle, Suvi Ahola. Gummerus 2015. 240 sivua.

Jean Christophe Rufin

Eli lapsuutensa iso-vanhempiensa kasvat-tamana Bourgesissa Ranskassa.

Isoisä oli Ranskan vastarintaliikkeen aktivisteja toisen maailmansodan aikana ja tästä syystä joutui viettämään vangittuna kaksi vuotta Buchenwaldin keskitysleirissä.

Nykyajan pyhiinvaeltajista vain pieni osa taivaltaa uskonnollisen motiivin vuoksi.

Lääkärit ilman rajoja – järjestön perustajajäsen ja Action Against Hunger – järjestön puheenjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään