Ammattiliitto Pron tilaston mukaan koulutuspäivien määrä on laskenut tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2014 työnantajan kustantamien koulutuspäivien keskiarvo oli 2.3, kun vuonna 2010 taso oli enää 2.8 päivää vuodessa.
Ammattiliitto Pron mukaan henkilöstön työtaitojen heikentyminen koventuneessa kansainvälisessä kilpailussa on uhka yrityksille.
Koulutus kasautuu samoille työntekijöille
Tämä saattaa olla merkki siitä, että työntekijät tunnistavat ajan haasteet yritysten johtoa paremmin.
Alentunut osaamispääoma tekee yritykset hauraiksi, kyky uusien virtausten vastaanottamiseen huononee ja innovaatiot jäävät syntymättä. Yritysten reagointinopeus hidastuu digitalisaation aikakauden arvaamattoman nopeassa muutosvauhdissa.
Koulutus kasautuu valikoidulle työntekijäjoukolle. Ammattiin kouluttautuminen tapahtunee jatkossa yhä enemmän työntekijän itsensä tai jonkun muun kuin työpaikan kustantamana.
– Tämä saattaa olla merkki siitä, että työntekijät tunnistavat ajan haasteet yritysten johtoa paremmin, kertoo tutkija Petri Palmu Ammattiliitto Prosta.
Johtamiskulttuuri heikko
Koulutukseen panostaminen on kiinteä osa hyvän johtamisen kulttuuria. Vain seitsemän prosenttia liiton jäsenistä pitää työpaikkansa johtamiskulttuuria hyvänä.
Määrän lisäksi koulutuksen laadullinen tarkoituksenmukaisuus on vielä kaukana tavoitetasosta. Vain joka neljännelle toimihenkilölle on tehty koulutussuunnitelma. Koulutusta estää osittain työntekijöiden jatkuva kiire ja epävarmuus työsuhteiden jatkumisesta.
– Yritykset suhtautuvat lyhytnäköisesti innovaatio-intensiivisen tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja ongelmiin, Palmu toteaa.
Robotit vievät työpaikat
Työn sisällöissä kehittämisluonteisen työn osuus suhteessa rutiinityöhön oli vuonna 2014 alimmalla tasolla 2008–2014 seurannan aikana. Samalla digitalisaation ja teknologian ihmistyötä korvaava vaikutus kiihtyi.
– Melkein puolet toimihenkilöistä arvioi, että nykyinen työtehtävä on kokonaan korvattu tekoälyllä, roboteilla ja automatisaatiolla kahdenkymmenen vuoden kuluessa. Nopein muutosvauhti näyttää olevan finanssialalla.
Tilanteen loogisena seurauksena toimihenkilöiden kokemat työllistymismahdollisuudet ovat heikentyneet vuosi vuodelta. Koulutettujen asiantuntijoiden ja esimiesten keskuudessa työttömyysaste oli vuoden 2015 alussa yli kymmenen prosenttia.
– On myös esimerkillisiä ja tilannetajuisia yrityksiä, jotka panostavat henkilöstön osaamisen määrään ja laatuun. Esimerkiksi kemian alan Borealis Polymers on lisännyt voimakkaasti toimihenkilöidensä koulutusta, Palmu kehuu.