Metropolialueen liikennejärjestelyjen suunnittelussa on fiksua katsoa lahden yli Tukholmaan. Siellä on onnistuttu Helsinkiä paremmin suunnittelemaan ja toteuttamaan tiivis ja toimiva kaupunkirakenne, toteaa SYKEn ympäristökeskuksen johtaja, professori Eeva Furman blogissaan.
Älykkäisiin kaupunkeihin tarvitaan hyvä liikenne- ja yhdyskuntarakenteen kokonaisuus. Terveyttä edistävälle kävelylle ja pyöräilylle on luotava laadukkaat väylät ja pyöräparkit ja -lainaamot. Kevytliikenteen tueksi on rakennettava toimiva julkinen liikenne niin että yksityisautoja tarvitaan mahdollisimman vähän. Yksityisautoilun vyöhykkeet tulee sijoittaa kauaksi kaupungin keskustasta ja alakeskuksista.
Furman toteaa kaupungistumisen kiihtyvän maailman kaikilla kulmilla. Vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia maapallon väestöstä asuu kaupungeissa. Ilmiö ei ole vieras Suomessakaan ja kaupungistuminen on väistämätöntä.
Vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia maapallon väestöstä asuu kaupungeissa.
– Nopeasti kehittyvät kaupungit ovat asuinympäristöjä, jotka näyttävät usein suunnan kehitykselle – niin kestävälle kuin valitettavasti myös kestämättömälle.
Hän pitää asuinympäristönä kaupunkeja yksipuolisina ja epäterveellisinä ilman luonnon vihreyttä ja siitä saatua iloa ja hyötyä.
SYKE on kehittänyt kunnille työkaluja, joiden avulla voidaan tunnistaa ihmisten hyvinvoinnille tärkeitä luontoalueita. Digitaalinen Harava-työkalu auttaa keräämään kaupunkilaisten näkemyksiä mieluisista viheralueista. Ekosysteemipalveluiden paikannuksessa kaavoituksessa ovat olleet edelläkävijöitä Uusimaa, Lahti, Tampere, Sipoo ja Järvenpää.