Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi keräsi tiistaihin puoleen päivään mennessä yli 61 500 allekirjoitusta. Niitä kertyy vielä jonkin verran lisää, sillä nimenkeruu jatkui vielä viimeisenä keräyspäivänä tiistaina mm. Suomi-Areenassa Porissa.
Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Vaadittu 50 000 allekirjoitusta täyttyi jo toukokuun alkupuolella.
Allekirjoituskaavakkeet toimitetaan seuraavaksi väestörekisterikeskuksen tarkistettaviksi, minkä jälkeen kansalaisaloite on valmis luovutettavaksi eduskunnalle vielä syysistuntokaudella. Väestörekisterikeskuksen tarkistuksen arvioidaan vievän pari kuukautta.
– Metalliliiton nuorten käynnistämä Operaatio vakiduuni kasvoi kansanliikkeeksi, jossa oli mukana tuhansia ihmisiä eri aloilta, kertoo kansalaisaloitteen edustaja ja kampanja-aktiivi Mika Kolehmainen.
Allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen on kerätty kaduilla, työpaikoilla, tapahtumissa ja ovelta ovelle.
18 tunnin viikkotyöaika
Kansalaisaloite haluaa eduskunnan säätävän lain vähimmäistyöajasta, joka kieltäisi nollatuntisopimukset.
Vähimmäistyöajaksi esitetään 18:aa tuntia viikossa, joka oikeuttaa ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan osa-aikatyön loppuessa.
Pakolliseksi 18 tunnin viikkotyöaikaa ei kuitenkaan haluta tehdä. Siitä voitaisiin poiketa työntekijän halutessa.
– Tavoitteena on määritellä työaika niin, että se palvelee sekä työntekijän että työnantajan tarpeita molempien osapuolten oikeuksia kunnioittaen, Kolehmainen sanoo.
Kansalaisaloitteen tavoitteena on osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantaminen. Osa-aikaisena työskentelee noin 324 000 työntekijää, mikä on 16 prosenttia kaikista palkansaajista.
Nollatuntisopimuksella työskentelee Tilastokeskuksen selvityksen mukaan noin 83 000 ihmistä, 4 prosenttia työvoimasta.
Nollatuntisopimuksella työskentelevät ovat heikoimmassa asemassa, sillä heillä ei ole minkäänlaista työsuhdeturvaa. Työtuntien saaminen on satunnaista ja voi loppua kokonaan jopa ilman erillistä ilmoitusta.
Kansa tukee
Nollatuntisopimusten kieltämisellä on Kolehmaisen mukaan kansalaisten tuki. Ilman pelisääntöjä ja täysin työnantajan ehdoilla tapahtuvia työaikajärjestelyjä pidetään epäoikeudenmukaisina.
Taloustutkimuksen toukokuussa tekemän tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia kansalaisista on valmis kieltämään nollatuntisopimukset. Vain 19 prosenttia vastanneista oli nollatuntisopimusten kannalla.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa Helsingin Sanomien vaalikoneen vastausten perusteella minimityöajan säätämistä kannatti yli puolet eduskuntaan valituista ehdokkaista.
Kolehmainen katsoo, että kansalaisaloitteella on eduskunnassa hyvät mahdollisuudet.
– Ainakin, elleivät kansanedustajien enemmistön mielipiteet ole täysin muuttuneet viimekeväisestä, Kolehmainen sanoo.