Tänään maanantaina avataan verkossa uraauurtava Tarinoiden Inari -perinnearkisto. Arkiston on koonnut Inarin kunnankirjasto.
Arkisto on ensisijaisesti äänitearkisto. Haastatteluaineiston lisäksi arkistoon sisältyy yksityisten henkilöiden, Inarin kunnan kulttuuritoimen ja muiden tahojen tekemiä haastatteluaineistoja.
Mukana on henkilötarinoita ihmisistä, jotka ovat tapojensa ja toimiensa vuoksi jääneet ihmisten mieliin. Tarinoissa on yllätyksellisyyttä, huumoria ja elämänkirjoa laidasta laitaan.
Kokoelmaan sisältyy lisäksi entiseen Petsamoon liittyvää muistitietoutta ja kulta kaikissa muodoissaan.
Perinnearkistoon sisältyy myös valokuvia, skannattuja aineistoja ja kuvatallenteita.
Perinnearkiston pääteemoja ovat elinkeinoihin, savotoihin, matkailu- ja sotahistoriaan, jälleenrakennukseen ja tiestörakentamiseen liittyvä tietous. Kokoelmaan sisältyy lisäksi entiseen Petsamoon liittyvää muistitietoutta ja kulta kaikissa muodoissaan.
Sivuilta löytyy aluksi. Tarinoita tulee myöhemmin paljon lisää. Tarinoita on kerätty noin 3 000.
Suullisen perinnearkiston kokoaminen aloitettiin vuonna 2011. Hanke sai rahoitusta ja tukea muun muassa Euroopan unionilta ja paikallisilta yrityksiltä. Kyläyhdistykset ja yksittäiset henkilöt tekivät tuhansia talkootunteja.
Yhdysvaltain kongressin kirjasto tekee samanlaisia haastatteluja
Moni kirjasto saattaa ottaa mallia Inarin perinnearkistosta.
”Inarin perinnearkisto on ainutlaatuinen Suomessa ja koko maailmassa. Kun vuonna 2017 eletään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa, esitimme, että muutkin kirjastot voisivat tehdä tällaisia perinnearkistoja. Kuulin juuri Seinäjoen kirjastopäivillä, että Yhdysvalloissa kongressin kirjastossa on vastaavia haastatteluaineistoja tehty”, sanoo Inarin kunnan kirjastotoimenjohtaja Eija Leivo Ylen haastattelussa.
Ylen Lapin radio on tehnyt haastatteluaineiston pohjalta Inarin tarinoita -ohjelmasarjan.