Talouden vauhdittamiseksi Euroopan komissio haluaa helpottaa yritysten perustamista. Yrityksen voisi perustaa toiseen EU-maahan mahdollisimman vähällä byrokratialla. Pääomaksi riittäisi euro ja yrityksen voisi perustaa netissä.
Euron yrityksistä käytetään myös nimeä yhdenmiehen rajavastuuyhtiö tai SUP (Societas Unius Personae).
Kannattajien mukaan uusia, toisessa EU-maassa toimivia yrityksiä tarvitaan pikaisesti, jotta EU:n sisäinen kaupankäynti ja toimeliaisuus kasvaisivat. Komissio huomauttaa, että nykyisin yritys joutuu maksamaan suuret perustamiskustannukset laajentaessaan toimintaansa toiseen EU-maahan. Komission ehdotusta kannattaa työnantajapuolen eurooppalainen etujärjestö BusinessEurope.
Vastustajien mielestä euron yritykset lisäisivät harmaata taloutta ja veronkiertoa sekä vääristäisivät kilpailua. Ehdotusta vastustaa mm. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY.
Rekisteröinti ja euro riittäisivät
Hämmennystä herättää, että euron yrityksen voisi rekisteröidä toiseen EU-maahan kuka tahansa. Varsinaista emoyritystä ei välttämättä tarvittaisi eikä yrityksen perustajan taustoja selvitettäisi. Liiketoimintakieltoa voisi kiertää nykyistä helpommin.
Olemassa olevat yritykset voisivat perustaa tytäryhtiön maahan, jolla ei ole mitään tekemistä yrityksen toiminnan kanssa. Tämä vain kiihdyttäisi vastustajien mukaan yritysten verokikkailua EU:n sisällä.
– Niin sanottujen postilaatikkofirmojen perustamisesta tulisi halvempaa, Suomen palkansaajajärjestön Brysselin edustuston FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä toteaa.
Komission ehdotuksessa todetaan, että yrityksen perustamiseen riittäisivät euro, nettirekisteröinti, velkojien riittävä suojelu ja kahdessa maassa toimiessa yhtenäinen yhtiöjärjestys.
Yrittäjäpuolellakin vastustusta
– Vastalauseita on tullut myös pienyrityksiltä. Saksassa rakennusalan pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestö katsoo, että euron yritykset vääristäisivät kilpailua, Ristelä kertoo.
Jäsenmaissa euron yrityksiin suhtaudutaan ristiriitaisesti. Pohjoismaissa, Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Belgiassa ehdotus saa vähemmän kannatusta kuin Iso-Britanniassa ja Itä-Euroopassa.
– Tässä näkyy eri maiden historia työntekijöiden oikeuksien vaalimisessa, hän toteaa.
Syksyllä käsittelyyn?
Euroopan komission ehdotus on edennyt parlamentin käsittelyyn. Sen oikeudellisten asioiden valiokunta antaa asiasta lausunnon syksyllä.
Parlamentin työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta tyrmäsi kesäkuun lopussa komission ehdotuksen ja esittää sen hylkäämistä.
Valiokunnan mukaan euron yritykset lisäisivät harmaata taloutta ja veronkiertoa. Lisäksi yritykseltä vaadittava pääoma olisi liian pieni, jotta yritys voisi konkurssitilanteessa tai tapaturmavahingon sattuessa vastata yhteistyökumppaniensa tai työntekijöidensä saatavista.
Työllisyysvaliokunnan lausunto on kuitenkin toissijainen oikeusvaliokunnan lausuntoon nähden.
Parlamenttiryhmien välillä ei ole selvää rintamalinjaa, sillä oikeistopuolueissakin suhtautuminen euron yrityksiin vaihtelee.