Pääministeri Juha Sipilän hallitus esittää kilpailukykypaketissaan ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi karenssipäiväksi. Työntekijä ei saisi ensimmäiseltä päivältä lainkaan palkkaa. Yhdeksän seuraavaa sairauspäivää korvattaisiin vain 80-prosenttisesti.
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto arvioi esityksen olevan perustuslain vastainen. ”Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus tarkoittaa käytännössä, että työntekijä jäisi karenssipäivänä ilman perustuslain suojaamaa perustoimeentuloa”, hän toteaa SAK:n blogissa.
Lehdon mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi jo vuonna 2000 työsopimuslain kokonaisuudistusta käsitellessään, että työntekijällä on yleensä oikeus saada täysi palkka sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun. Työnantaja siis maksaa sairauspäivärahaan liittyvän omavastuuajan, minkä jälkeen työntekijällä on oikeus saada Kansaneläkelaitoksen maksamaa sairauspäivärahaa.
”Perustuslakivaliokunnan lausuntojen perusteella näyttäisi näin ollen siltä, että hallituksen esittämä sairauspäivärahan karenssi olisi perustuslain vastainen. Jos työntekijä ei saa palkkaa eikä sairauspäivärahaa, perustuslain suojaama perustoimeentulo ei toteudu.”
”Tässä on taas yksi esimerkki sitä, mitä kaikkia ongelmia perustuslakivaliokunta saa pohdittavakseen, jos sairauslomapäivän karenssi etenee eduskuntaan”, Lehto kirjoittaa.
Jos hallituksen muutkin työelämää koskevat ajatukset etenevät eduskuntaan, perustuslakivaliokunta saa pohdittavakseen myös sen, onko mahdollista rajoittaa työmarkkinoiden sopimusoikeutta niin sanotuin pakkolaein. Myös kysymys siitä, syrjivätkö lakimuutokset naisia, puhuttanee valiokuntaa, arvioi Lehto.
Perustuslakivaliokuntaa johtaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.