Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi torstaina puolueensa hallituksessa, että Suomi on Euroopan sairas mies, jonka ongelmat ovat pääosin rakenteellisia.
Hänen mukaansa Suomella on kyllä jonkinlainen suhdanneongelmakin.
– Suhdannetoimet, kuten elvyttävä finanssipolitiikka, auttaisivat kyllä kotimarkkinoita, mutta samalla nostaisivat hintoja ja tätä kautta edelleen vaikeuttaisivat Suomen kilpailukyvyn korjaamista, hän perusteli leikkauksia.
Rakenteellisia ongelmia on Stubbin mukaan ainakin kaksi.
– Toinen on heikko kilpailukykymme. Olemme euroalueen sisällä liian kallis maa. Toinen on liian alhainen työllisyysasteemme ja heikkenevä huoltosuhteemme – eli liian vähäinen käsiparien määrä. Käsiparit vähenevät, vaikka tarvitsemme lisää työtunteja, jotta voimme rahoittaa julkiset palvelut ja tulonsiirrot.
– Kumpaakaan näistä ongelmista ei hoideta ripottelemalla lisää julkista rahaa. Ne vaativat talouden rakenteellisia muutoksia.
”Julkisen sektorin lomat liittyvät kilpailukykyyn”
Stubbin mukaan vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että työvoimakustannuksemme ovat liian korkeat.
– Oikeastaan kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kilpailukykykaula on vähintään kaksinumeroinen prosenttiluku.
Hallitus on ensi viikolla viemässä eduskuntaan kilpailukykypaketin, jossa leikataan palkan lisiä ja lomia. Stubb sanoi kokoomuksen puoluehallitukselle, että ne liittyvät kilpailukykyyn.
– Julkista sektoria, hyvinvointivaltiota, ei ole olemassa ilman yksityistä sektoria. Taloudellisen toimeliaisuuden ja yritysten kautta saamme ne verotulot, joilla julkista sektoria pyöritetään. Vahva julkinen sektori tarvitsee tekijäkseen, pohjakseen, rahoittajakseen vahvan yksityisen sektorin.
”Ketunhäntää ei kainalossa”
– Monesti epäillään, että talouden ja työn rakenteellisia uudistuksia ajavilla on jokin ketunhäntä kainalossa. Ainakin omalla kohdallani pohja talousajattelulle on ylpeys pohjoismaisesta hyvinvointivaltiomallista. Sitä puolustan ja siksi nostan esiin toimia, jolla hyvinvoinnille tehdään kestävä perusta.
Stubb sanoi, että yritysten sotu-maksua lasketaan rahoituksella, joka saadaan vaikkapa julkisen sektorin lomia lyhentämällä.
– Näin sanottuna tämän saa kuulostamaan pahalta: viedään työntekijän selkänahasta jotta pääoma pärjää. Mutta tästä ei ole kyse. Kyse on siitä, että yritysten on pärjättävä ja työllistettävä, jotta emme joudu jatkamaan julkisen sektorin leikkaamista.