KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Esko, nahkasuutarin poika

Kansallisteatterin Nummisuutarien Eskoa esittää Aku Hirviniemi.

Kansallisteatterin Nummisuutarien Eskoa esittää Aku Hirviniemi. Kuva: Stefan Bremer

Pirjo Hämäläinen
19.10.2015 18.00

Kun olette nähneet Kansallisteatterin Nummisuutarit, ajankohtaisen tulkinnan meistä suomalaisista, etsikääpä käsiinne alkuperäinen teksti ja nauttikaa: Aleksis Kiven sanankäyttö on niin mestarillista, että juonikin pääsee välillä unohtumaan.

Narssu, pikikuono, taka-kontoni, könsikkä, plätty, kärsivä seraahvi! Mikä säihke! Mikä verbaalinen ilotulitus!

Suomen kieli on vuoden 1864 jälkeen tietenkin uudistunut, joten monet sanat tuntuvat hauskemmilta kuin oli tarkoituskaan. Toisaalta näytelmässä on kosolti sanoja, joiden huumori ei nykysuomalaiselle enää avaudu. Ja tämä valitettava seikka koskee myös otsikkoa.

Narssu, pikikuono, taka-kontoni, könsikkä, plätty, kärsivä seraahvi!

”Usko minua, puusuutarin virka ei lyö leiville tähän mailman aikaan, mutta saappaita ja pieksuja nahasta tarvitaan aina tuomiopäivään asti. Nahkasuutariksi olis sinun pitänyt ruveta”, Esko isottelee Teemulle, joka värkkää elannokseen puukenkiä.

Suutarit voidaan siis jakaa nahkasuutareihin ja puusuutareihin, mutta nummisuutari ei ole näytelmässä niinkään ammattinimike kuin lisänimi, joka viittaa maantieteestä, kirjallisuudesta ja terveydenhoidosta tuttuun nummeen.

Lüneburgilla on nummensa ja Skotlannilla on nummensa. Devonin nummilla ulisi kostonhimoinen Baskervillen koira ja jossakin päin Britanniaa harhaili nummellaan myös kuningas Lear.

Suomen eteläisissä murteissa nummi ei ole kuitenkaan puuton avomaa, vaan – päinvastoin – punakylkisiä mäntyjä kasvava kangas.

Nummi oli tuberkuloosipotilaille ihanteellinen ympäristö, joten Nurmijärven Röykkään rakennetusta parantolasta tehtiin Nummela, vaikka vähäisen matkan päässä Vihdissä oli jo Nummelan taajama. Ja kun Vihdin Nummelaan tuli Luontolan parantola, vanha Erkkikään ei ottanut selvää, kummasta parantolasta oikein puhuttiin.

Kulttuurihistorian ystäviä on hämmentänyt vielä se, että Magnus Schjerfbeck suunnitteli Nummelan parantolan, mutta hänen sisarensa Helene Schjerfbeck lepuutti itseään Nummelassa, Luontolan parantolassa.

Ja kolme peninkulmaa Vihdin Nummelasta luoteeseen sijaitsi Nummi, joka yhdistettiin 1980-luvun alussa Pusulaan. Tuloksena oli Nummi-Pusula – ikään kuin jossakin muualla olisi ollut Nummeton-Pusula.

Omalaatuinen Nummi-Pusula kuuluu nykyisin Lohjaan, mutta ennen liitosta se ehti niittää mainetta Suomen härskeimpänä kuntana. Eikä maine versonut pusuista, vaan lukuisista paska-alkuisista paikannimistä, joita Kolmperse, Ämmänperse ja Helvetinhauta tyylikkäästi täydensivät.

Nummisuutarit eivät olleet varsinaisesti kyläsuutareita vaan hiukan hupsuja peräkyläsuutareita. Rajasuutarikin kuvaisi asiainlaitaa, mutta tässä yhteydessä raja tarkoittaa rikkinäistä kenkärajaa.

Jos Esko asui Nurmijärvellä, Helsingin imu oli jo 1800-luvun alussa niin vahva, että kyläyhteisö vieraantui ”Impivaarasta”, kesyttömästä luonnosta.

Priimaluokan suutarit työskentelivät keskellä kylää, mutta sekundasuutarit naputtelivat kengänpohjia kylän reunalla, missä asiakkaat olivat köyhempiä ja missä nummi – asumaton metsä karhuineen ja rosvoineen – herätti ihmismielissä levottomuutta.

Loputon puhe rikseistä auttaa ajoittamaan Nummisuutarien tapahtumat, sillä vuoteen 1840 asti riikintaaleri, Ruotsin rahayksikkö, kelpasi Suomessa ruplan rinnalla. Siirtymäkauden aikana meno oli sekavaa eikä riksin arvoa ole järin helppo laskea.

Näytelmän kriittisessä editiossa väitetään, että Kiven räätäli-isän vuosipalkka oli 40 riksiä, mutta jos tämä pitää paikkansa, 12 riksin avustus, jonka Esko ja Mikko Vilkastus hukkareissulleen saivat, vastasi ammattimiehen yli kolmen kuukauden tienestiä.

Mynti ei ollut raha, vaan täysi-ikäinen ihminen, ruotsin kielessä ”myndig”. Nummisuutarien Suomessa poika pääsi 21-vuotiaana ja tyttö 15-vuotiaana naimisiin, mikäli oli täysipäinen ja rippikoulun käynyt.

Esko vaati naimaluvan alle – laillisuuden tähden – puumerkkiään, mistä voidaan päätellä, ettei hän osannut kirjoittaa. Mutta eipä osannut moni muukaan: vielä 1900-luvun alussa 60 prosenttia Suomen kansasta selvisi ilman kirjoitustaitoa.

Lukutaito, käytännössä ulkoa opettelu, nousi luterilaisuuden myötä ihanteeksi, sillä seurakuntalaisen piti tuntea katekismuksen käskyt, mutta oman tekstin tuottamista kukaan ei vaatinut eikä edes toivonut.

Puumerkin taustalla on ruotsin ”bomärke”, asumuksen eli talon tunnus, jolla ilmaistiin omistusta tai osallisuutta. Eskolla, nahkasuutarin pojalla, oli yksilöllinen puumerkkinsä, mutta Karrin perhekunta käytti ehkä talokohtaista merkkiä.

Geometriset suojelusmerkit, joita esiintyy naisten ja miesten käsitöissä, riimusauvojen riimut ja porojen korvamerkit tuntuvat olevan yhteydessä puumerkkeihin. Kaikki tämä oli kirjoitustaidottoman väen kieltä, kuvakirjoitusta ilman sanoja ja lauseoppia.

”Tänään lähtevät tästä Esko ja Mikko Vilkastus, huomena ovat he morsiustalossa hyvin siksi, että ehtivät vielä tekemään kuulutuskartan sunnuntaiksi”, Topias toiveikkaana selostaa.

Sekavan hölmöilyn keskellä Kivi mainitsee kieli poskessa useita virallisia dokumentteja. Kuulutushakemus on kuulutuskartta, testamentti jälkeensäätös, anomuskirja supliiki, sulhasen esteettömyystodistus naima-atesti ja eroanomus apskeeti.

Ruotsin kieli häämöttää repliikkien lävitse, joskin Topias osaa myös venäjää: ”Mutta äsköinen mutina on nyt unohdettu; ei sanaakaan enään menneistä asioista, vaan kaikki olemme drastu-kamraatia taas.”

Venäläisiä kutsutaan estoitta ryssiksi. ”Näkikös kanttoori niitä mitaalikanuunia, joita Ryssät kiskoivat ohitse kirkon menneellä viikolla?” Esko taivastelee. Ja kun heittiöveli Iivari häipyy Hämeenlinnaan, hän lupaa tuoda ”virolais-ukko Hanssulle kaksi naulaa tupakkia ja kolme ryssän-limppua”.

Näytelmän suvantokohdassa Karrin isäntä lausahtaa: ”Suutaroitsemisen niin nahassa kuin puussa heittää hän nyt Helssinkiin ja rupeaa kuin myyri maita möyrimään.”

Tässä törmäämme passituksiin. joista olen jo aiemmin kirjoittanut. Puuskahtamalla ”Mene Jääskeen!” tai ”Mene Helsinkiin!” ihmiset vähättelivät lähimmäistensä aikeita. ”Heittää helsinkiin” on kaunisteltu muoto sanonnasta ”heittää helvettiin”, mistä tuleekin mieleen Aleksi Mäkelän ohjaama Rööperi, englanninkieliseltä nimeltään Hellsinki.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään