Tuli uutiskirje ja puoluehallituksen tiedote. Selvisi, että puoluehallitus järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puolueen puheenjohtajasta. Ehdokkaat pitäisi olla tiedossa kevättalvella, ja puoluekokous on kesällä. Tiedän, että rahaa poltetaan mahdollisessa äänestyksessä yhden työntekijän lähes puolen vuoden palkan verran. Kysynkin, mikä järki tällaisessa on?
Puheenjohtajan valinta on puolueen sääntöjen ja yhdistyslain mukaan puoluekokouksen päätösvaltaan kuuluva asia. Kokouksen päätösvaltaan kuuluu eräitä muitakin asioita, joita ei voi muualle delegoida. Miksi sitten tällainen ”neuvoa-antava” sirkus pitää järjestää? Miksi se halutaan suorittaa vain puheenjohtajasta? Puolue on paljon enemmän kuin puheenjohtaja.
Mahdollisen jäsenäänestyksen tulos ei sido puoluekokousedustajia millään tavoin. Vielä kokouksessa kuka tahansa edustaja voi esittää uusia puheenjohtajaehdokkaita, jotka eivät olleet mukana jäsenäänestyksessä. Puoluekokousedustajien esitys- ja äänioikeutta ei voida millään tavoin ennakkoon rajoittaa tai sitoa.
Puolue on paljon enemmän kuin puheenjohtaja.
Neuvoa-antava jäsenäänestys ei lisää jäsendemokratiaa, päinvastoin. Puolueen säännöissä on määritelty puoluekokouksen, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen tehtävät ja toimivalta. Jos näitä säädöksiä aletaan kierrellä erilaisilla neuvoa-antavilla äänestyksillä, kuulemisilla tai muilla konsteilla, silloin loukataan jäsendemokratiaa ja hämärretään toimielinten päätösoikeutta. Tällainen puliveivaaminen antaa myös pelureille mahdollisuuksia. Säännöt ja yhdistyslaki on kirjoitettu tarkan harkinnan kautta.
Sama pätee kansanäänestyksiin. Miksi vaaleissa valitun eduskunnan tai kunnanvaltuuston päätösvaltaa pitäisi siirtää kansanäänestykseen? Siinä ei ole mitään järjellistä logiikkaa.
Vasemmistoliiton ongelma ei ole puheenjohtaja ja hänen valintatapansa. Puolueen ongelmat ovat ensi sijassa politiikan sisältö- ja viestintäpuolella. Nyt pitäisi keskittyä kaikin voimin niiden kehittämiseen.