KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sakari Hänninen: Missä on Suomi?

Olisi todella korkea aika muuttaa suuntaa ja miettiä vakavasti, miten kaikentasoista yhteistyötä voidaan lisätä Pohjoismaiden kanssa. Kuva on Tukholman kuninkaanlinnasta.

Olisi todella korkea aika muuttaa suuntaa ja miettiä vakavasti, miten kaikentasoista yhteistyötä voidaan lisätä Pohjoismaiden kanssa. Kuva on Tukholman kuninkaanlinnasta. Kuva: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Sakari Hänninen
13.12.2015 15.01

Lainasin aikoinani kanadalaisen kirjailijan Margaret Atwoodin ajatusta ja annoin toimittamalleni kirjalle nimen Missä on tässä? Tämä nimi oli yhtenä kimmokkeena Vilho Harlelle ja Sami Moisiolle, jotka taasen antoivat kirjalleen nimen Missä on Suomi? Tämä onkin hyvä kysymys. Kartalta katsottaessa Suomi sijaitsee paljon idempänä kuin omissa mielikuvissamme. Suomi sijaitsee paljon idempänä kuin Tšekki, Puola, Slovakia ja Unkari, siis suunnilleen Baltian maiden, Romanian, Bulgarian ja läntisen Valko-Venäjän ja Ukrainan kanssa samoilla pituusasteilla. Ei olekaan ihme, jos Suomen historiaa tuntematon ja kaukaa katsova henkilö voi yhdistää Suomen aivan eri viiteryhmään kuin mihin olemme naapuriemme kanssa tottuneet itsemme samaistamaan eli Pohjoismaihin. Pohjoismaisuuden tulisikin olla Suomelle ensisijainen tavoite ja tunnusmerkki. Mutta sitä se ei ole mitenkään automaattisesti. Teot puhuvat tässäkin puolestaan. Ja mistä ne nyt kertovat?

Suomi on ollut tasapainoilun mestari. Tähän on opettanut vaikea asema idän ja lännen välissä, joka on kapea. Onnistuneesta tasapainoilustaan huolimatta, tai juuri sen takia, se on tullut nimitetyksi ja jopa pilkatuksi varsinkin niiden taholta, jotka ovat tottuneet rehentelemään ja hyökkäilemään muiden selän takaa oma asema monin tavoin turvattuna. Tämän tasapainoilun takeena on ollut kyky seisoa kahdella jalalla ja vaihtaa painopistettä tarvittaessa. Kyse on toki ollut oman edun tavoittelusta sekä tilanteiden hyväksikäyttämisestä ja niihin sopeutumisesta ilman minkäänlaista moraalista paatosta tai ideologista sitoutumista. Kyse on ollut strategiasta ja taktiikasta.

Pitkän aikavälin strategisena tavoitteena on ollut Suomen lähentäminen läntiseen markkinatalousjärjestelmään, mutta lyhyen aikavälin taktiset valinnat on tehty maltilla ja harkiten tilanteiden mukaan. Kyse on ollut kaksoisstrategiasta. Eritoten idänsuhteista huolehtivan ulkopolitiikan takuumiehenä on toiminut tasavallan presidentti kun taas länteen hakeutuvien talous- ja kauppasuhteiden hoito on ollut Suomen Pankin ja hallituksen käsissä, jotka ovat olleet sidottuja vahvimpien vientiyritysten menestykseen. Tämä asteittainen strategia toimi aina 1990-luvulle, jolloin siitä luovuttiin, kun Suomelle aukesi avoin mahdollisuus liittyä läntisen markkinatalousjärjestelmän täysjäseneksi.

Miten sitten Suomi käytti tilaisuutensa hyväksi? Jälkikäteen arvioituna viisaamminkin olisi voinut toimia eli seurata muiden Pohjoismaiden esimerkkiä ja olla sotkematta turvallisuuspoliittisia tavoitteita talouspolitiikkaan. Osittain Naton vaihtoehtona nähtiin olevan entistä vahvempi sitoutuminen Euroopan unioniin, johon liityttiin vuonna 1995. Tämän jälkeen liityttiin myös Euroopan talous- ja rahaliiton jäseneksi, toisin kuin muut Pohjoismaat. Myös hallituksessa istuva Vasemmistoliitto oli tekemässä tätä päätöstä. Jos tavoitteena oli päästä Euroopan yhteisön ytimeen, niin miten tässä kävikään? Nyt on ajauduttu erilleen muista Pohjoismaista ja päädytty pikemmin eräänlaiseksi Saksan ”perässähiihtäjäksi”, joka yrittää kaikin tavoin jäljitellä esikuvaansa. Onko tässä käynyt niin, että ”pakolainen on ylittänyt jälkensä” Sandemosea lainatakseni?

Euroopan pankki- ja finanssikriisin taustasyyt liittyvät talous- ja rahaliiton valuvikoihin, joista monet saksalaiset taloustieteilijät olivat varsin tietoisia jo sitä perustettaessa. Pitääkin muistaa, että Saksan kannatus talous- ja rahaliitolle juontui alun perin Saksojen yhdistämisen aiheuttamasta valtavasta haasteesta, jonka ratkaisun nähtiin edellyttävän EU:n laajentamista myös raha- ja talousliittona. Tätä edellytti Saksan etu. Talous- ja rahaliitto on myös sen mukaisesti toiminut ja samoin on pankki- ja finanssikriisiä hoidettu. Suomella taasen ei ole ollut mitään poikkipuolista sanottavaa niitä menettelytapoja kohtaan, jotka ovat taanneet moninkertaisesti saksalaisten pankkien voitot kriisimaiden kansalaisten kustannuksella. Tältäkin osin Suomi on poikennut muista Pohjoismaista, jotka ovat esittäneet, että myös velkoja voidaan katsoa vastuulliseksi epäonnistuneesta lainanannosta. Tämä tulee mainiosti esiin Matti Ylösen ja Mikko Remeksen kirjasta Velkatohtorit. Kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria. Tämän kirjan lukemista voi suositella kaikille, myös päättäjille.

Onko sitten Suomen nykyinen hallitus entistä määrätietoisemmin valinnut tien, joka vie itäisen Keski-Euroopan suuntaan? Jos tälle tielle lähdetään, niin voimme odottaa vahvan johtajuuden ylistämistä ja hädänalaisten syyllistämistä, kuria ja järjestystä vapauden nimissä, matalapalkkatyön laajentamista ja velvoite- ja kannustinlinjan koventamista, vaurastumisen vapauttamista verotukselta, sivistyksen ja kulttuurin kaupallistamista sekä tieteen ja taiteen hyödykkeistämistä. Tällä tiellä Suomi pyrkisi kilpailemaan tavoitetasoaan laskemalla eli mahdollisimman halvoilla hinnoilla. Tällä tiellä Suomi näkyisi pikapuoliin vain muiden Pohjoismaiden peräpeilistä. Olisi todella korkea aika muuttaa suuntaa ja miettiä vakavasti, miten kaikentasoista yhteistyötä voidaan lisätä Pohjoismaiden kanssa.

Yhteistyön vahvistamisen muiden Pohjoismaiden kanssa on lähdettävä liikkeelle ruohonjuuritasolta. Kaikkein tärkeintä olisi saada nuoret innostumaan asiasta, mutta tällä tiellä on vakavia esteitä. Yksi tärkeimpiä on ruotsin kielen opiskelu Suomessa, joka pitäisi miettiä kokonaan uusiksi. Tällä hetkellä ruotsin opiskelun tuloksellisuus, sen pakollisuudesta huolimatta, on niin heikkoa, että melkein mikä tahansa muu yhteiskunnallinen toiminto, paitsi ehkä julkisella tuella pönkitetty elinkeinotoiminta, olisi jo aikaa sitten lakkautettu. On suorastaan käsittämätöntä, että ruotsin kielen tärkeydestä huolimatta suomalaisilla kouluilla ja koululaisilla ei ole nimeksikään mitään yhteistyötä tai oppilasvaihtoa muiden Pohjoismaiden kanssa. Jos kerran Suomi on todella kaksikielinen maa, niin eikö asialle pitäisi tehdä jotakin?

Kirjoittaja on politiikan tutkija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään