Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki keskiviikkona toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hallitukselta pikaisia toimia sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi.
Vasemmistoliitto listaa joukon keinoja, joilla hintoja voitaisiin hillitä. Niitä ovat esimerkiksi korotuskatto siirtohinnoille, energiamarkkinaviraston valvontakauden lyhentäminen ja joustavoittaminen, sallitun voittoasteen rajoittaminen ja veronkiertoon puuttuminen.
Jos nämä toimet eivät tuota tulosta, on sähköverkot otettava takaisin yhteiskunnalliseen omistukseen, ryhmä toteaa.
– Sähkön hinta koskettaa jokaista suomalaista. Kylmässä Pohjolassa sähkö on välttämättömyyshyödyke. Nyt nähdyt korotukset ovat vahingollisia ihmisten tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden, ja myös koko kansantalouden kannalta, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.
Pekonen korostaa sähköverkon, samoin kuin vesijohtojen ja teiden olevan perusinfrastruktuuria, joka kuuluu jokaiselle ihmiselle.
– Ylisuurten voittojen tekeminen niillä ei ole hyväksyttävää. Yksityisiä verkkoyhtiöitä on valvottava tarkasti, jotta monopoliasemaa ei käytetä väärin. Paras ratkaisu olisi ollut alun perinkin pitää ne yhteiskunnan omistuksessa.
Vasemmistoliitto vastusti ainoana
Kun Fortumin sähköverkkojen myynnistä päätettiin joulukuussa 2013, oli Vasemmistoliitto ainoa hallituspuolue, joka vastusti yksityistämistä ja esitti siitä luopumista.
Sähkönsiirron korotuksia on ihmetelty sen jälkeen, kun Fortumin myymästä verkosta muodostettu Caruna Oy ilmoitti jopa yli 30 prosentin kertakorotuksista hintoihin. Caruna Oy:lla on jakeluverkkoalueet Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Sillä on noin 20 prosentin markkinaosuus Suomen paikallisesta sähkönsiirrosta.
Caruna perustelee siirtomaksujen korotuksia verkkojen parannuksista ja sähkömarkkinalain toimintavarmuusvelvoitteista aiheutuvilla kustannuksilla. Vasemmistoliitto viittaa sähkömarkkinalain perusteluissa viitattuihin työ- ja elinkeinoministeriön laskelmiin, joiden mukaan investointien aiheuttama hintojen nousupaine merkitsisi vain 8–10 prosentin korotusta jaettuna 15 vuoden siirtymäajalle. Eduskunnan talousvaliokunta myös muutti sähkömarkkinalakiesitystä siten, että investointien aiheuttama hintojen korotus olisi kohtuullinen kun se jakautuisi 15 vuodelle.
Lain hengen vastaisia
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toimenpidealoitteessa katsotaan, etteivät nyt nähdyt korotukset vastaa lain säätämisen yhteydessä tehtyjä arvioita. Ryhmän mielestä korotusten taustalla on yksityisen yhtiön monopoliaseman hyväksikäyttö kuluttajien kustannuksella.
Vasemmistoliiton mielestä on lisäksi syytä pohtia, ovatko nykyisen lainsäädännön mukaiset vaatimukset verkkoyhtiöille ylimitoitettuja ja sitä myötä tarpeettoman suuria kustannuksia tuottavia. Pitäisi uudelleen arvioida, onko esimerkiksi maakaapelointi kaikkialla tarpeen ja ovatko verkkojen vaatimukset ylimitoitettuja erityisesti haja-asutusalueilla.
”Tekopyhyyden huippu”
SDP:n kansanedustajat arvostelivat keskiviikkona rajusti pääministeri Juha Sipilää, joka sanoi, että Carunan harjoittama verokikkailu on vastenmielistä.
– Pääministeri Juha Sipilä syyllistyy tekopyhyyteen, kun hän arvostelee Caruna-yhtiön verosuunnittelua ”vastenmieliseksi”. Peräti kolme hänen hallituksensa ministeriä on nähnyt paljon vaivaa, jotta Suomen verottaja jäisi nuolemaan näppejään, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka.
Sipilä itse on sijoittanut oman ilmoituksensa mukaan ”merkittävästi varoja” verokuoreen, jonka sisällä käydyt kaupat jäävät verottajan ulottumattomiin.
Kansanedustaja Sanna Marin syytti Sipilää kaksinaismoralismista.
– Hallitus päätti juuri syysistuntokaudella 30 prosentin korotuksista terveydenhuollon ja sosiaalipuolen palvelumaksuihin sekä merkittävistä korotuksista päivähoitoon ja lasten aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaan. Maksujen korotukset ovat erittäin kovia ja osuvat kipeästi pienituloisiin ja sairaisiin ihmisiin. Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä pääministerin kaksinaismoralismia hänen kommentoidessaan sähkönsiirtohintojen korotuksia. Hän siis tuomitsee muut siitä mitä itse ajaa ja tekee.