KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Panu Raatikainen: Sivistysvihamielisin hallitus ikinä?

Kirjoittajan mukaan Sipilän hallituksen halveksuva suhtautuminen tieteelliseen tutkimukseen ja siihen nojaavaan asiantuntemukseen hakee suomalaisesta historiasta vertaistaan.

Kirjoittajan mukaan Sipilän hallituksen halveksuva suhtautuminen tieteelliseen tutkimukseen ja siihen nojaavaan asiantuntemukseen hakee suomalaisesta historiasta vertaistaan. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Panu Raatikainen
21.2.2016 16.00

Haastattelin 1990-luvun alussa silloista pääministeriä ja kokoomuksen puheenjohtajaa Harri Holkeria Ylioppilaslehteen. Vaikka Suomi oli silloin jo syvässä taantumassa, hän piti tiukasti kiinni siitä, että yliopistojen ja tieteellisen tutkimuksen rahoitusta ei saa leikata.

Haastattelussa Holkerista kuoriutui esiin kunnioitusta herättävä vakaumuksellinen sivistysporvari. Myös keskustassa on perinteisesti arvostettu korkealle akateemista sivistystä – moni tunnettu keskustavaikuttaja Kekkosesta Kääriäiseen onkin ollut tohtori. Vielä pari-kolme vuosikymmentä sitten monet painavimmat tieteen autonomiaa ja riittäviä resursseja puolustavat puheenvuorot tulivat keskustaoikeistolaisten sivistysporvarien suusta.

Mutta niin muuttuu maailma, Eskoseni – eivätkä porvaritkaan ole niin kuin ennen. Tämän päivän oikeistolle tärkeää näkyy olevan vain itsetarkoituksellinen, suorastaan raivoisa julkisen sektorin leikkaaminen. Millään järkipuheella kannattavasta investoinnista tulevaisuuteen ei tunnu olevan vaikutusta näihin ideologian sokaisemiin kiivailijoihin.

Maan rikkaimmille perheille tällainen eliittioppilaitos olisi ehkä kiva kotikulmilla, mutta mitä Suomi kansakuntana siitä kostuisi?

Sipilän hallituksen halveksuva suhtautuminen tieteelliseen tutkimukseen ja siihen nojaavaan asiantuntemukseen hakee suomalaisesta historiasta vertaistaan. Nämä kapeakatseiset ”kauppakamaripojat” ja sivistysvihamieliset oikeistopopulistit viis veisaavat tutkitusta tieteellisestä tiedosta.

Luottamus omaan mutu-tietoon on sitäkin vankempi, ja ”faktoja” vedellään omasta päästä. Vaikuttaa siltä kuin hallituspuolueiden edustajilla olisi käynnissä suoranainen kilpailu siitä, kuka lohkaisee loukkaavimman tölväisyn yliopistojen professoreista ja dosenteista. Samaan aikaan hallitus kohdistaa yliopistoihin historiallisen rajuja leikkauksia, jotka vahingoittavat Suomen koko koulutus- ja innovaatiojärjestelmää pitkälle tulevaisuuteen.

Maamme lähimenneisyyden kohdalla voidaan perustellusti puhua ”Suomen ihmeestä”: takapajuinen pientilallisten ja tukkijätkien maatalousyhteiskunta kehittyi puolessa vuosisadassa korkean teknologian yhdeksi huippumaaksi. Samalla elintaso on noussut valtavasti. Aivan keskeisessä asemassa on ollut tänne rakennettu laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä – peruskoulusta ilmaiseen korkeakouluopetukseen. Niiden avulla väkiluvultaan pienessä Suomessa on kyetty hyödyntämään tehokkaasti lahjakkaat lapset ja nuoret perhetaustasta ja kotipaikasta riippumatta.

Tutkimus- ja kehittämistoiminta on luonut innovaatiota, joiden varassa vientiteollisuutemme on pystynyt uusiutumaan ja selviytymään kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Ja tämän merkitys työllisyydelle on puolestaan ollut valtaisa.

Ilmeisesti kolme ässää ovat nyt sitä mieltä, että kaikesta tästä on tehtävä loppu. Uhattuna onkin paljon enemmän kuin vain yliopistoväen vapaus puuhailla vaikeaselkoisten juttujensa parissa. Kansainvälisillä markkinoilla ei voi pärjätä ilman yhä uusia, kilpailukykyisiä vientituotteita. Niitä ei kuitenkaan synny tyhjästä ilman laaja-alaista, laadukasta tutkimus- ja kehittämistyötä. Ja jos vienti ei vedä, talous hyytyy ja työttömyys kasvaa. Sipilän hallitus vaikuttaa kuitenkin uskovan, että Suomi kyllä menestyy vaikka tervaa polttamalla ja myymällä – kunhan vain työläiset tekevät pidempää päivää ja tinkivät palkoistaan.

Oikeiston suunnalta maalaillaan kuvaa suomalaisesta yliopiston työntekijästä rahassa kylpevänä, laiskanpulskeana vätyksenä, joka kaipaa potkua ahteriin, että tekisi ylipäänsä mitään. Todellisuudessa suomalaisten yliopistojen ja tieteellisen tutkimuksen resurssit ovat meillä paljon niukemmat kuin useissa vertailukelpoisissa maissa. Yliopistolaiset painavat tunteja laskematta pitkiä päiviä kutsumukseksi kokemassaan työssä.

Kansainvälisissä vertailuissa on kiinnitetty toistuvasti huomiota siihen, miten valtavan vähän suomalaisissa yliopistoissa on opettajia suhteessa suureen opiskelijamäärään. Myös varsinaiseen tieteelliseen tutkimukseen panostetaan Suomessa suhteellisestikin monia muita maita vähemmän rahaa. Erotuksen yliopistolaiset yrittävät repiä omasta selkänahastaan. On itse asiassa melkoinen ihme, että suomalaiset yliopistot pärjäävät pikkuruisilla voimavaroillaan niinkin hyvin erilaisissa kansainvälisissä yliopisto-rankingeissa.

Kaiken leikkaamisen keskellä oikeistolaisen yliopistopolitiikan keskeiseksi tavoitteeksi näyttää nousseen rankingien kirkkaimpaan kärkeen nousevan eliittiyliopiston saaminen Suomeen. Öljysheikkien, huumeparonien ja diktaattorien hemmoteltu jälkikasvu voisi sitten tulla sinne sopivaa maksua vastaan hankkimaan statussymboliksi tutkinnon huippuyliopistossa. Ajatus on ensinnäkin täysin epärealistinen – ainakin ilman miljardien panostusta. Mutta mitä hyötyä sellaisesta edes olisi Suomelle? Maan rikkaimmille perheille tällainen eliittioppilaitos olisi ehkä kiva kotikulmilla, mutta mitä Suomi kansakuntana siitä kostuisi?

Suomalainen koulutusjärjestelmä on tietoisesti kehitetty aivan toisenlaisten, tasa-arvoisten arvojen perustalle, ja siihen Suomen menestys on perustunut. Rajallisten resurssien keskittäminen tällaisten Iisakinkirkkojen rakentamiseen on tietysti pois kaikesta muusta koulutuksesta ja tutkimuksesta – sellaisesta josta Suomen tulevaisuus todellisuudessa riippuu.

Tieteentekijät tekevät maan henkisestä tilasta varmasti omat johtopäätöksensä, ja moni epäilemättä äänestää jaloillaan. Aivovuoto ulkomaille onkin jo käynnissä. Suomen tulevaisuus ei näytä nyt ollenkaan hyvältä. Mutta sitä saa mitä tilaa.

Kirjoittaja on on filosofian professori Tampereen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään