KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Pirjo Hämäläinen: Primitiivinen pääsiäinen

Pääsiäinen, juhlista primitiivisin, on outo yhdistelmä auringon- ja kuunpalvontaa.

Pääsiäinen, juhlista primitiivisin, on outo yhdistelmä auringon- ja kuunpalvontaa. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kansan Uutiset
27.3.2016 12.00

Joulu on joka vuosi, mutta juhannus vain kerran kesässä. Pääsiäisestä suomalaiset eivät sano mitään, sillä sen ajankohta heittelee rajusti: välillä juhlitaan nietosten keskellä ja välillä loppukevään hikisessä paisteessa.

Heittelehtiminen johtuu erikoisesta laskemistavasta. Vaikka kristillinen pääsiäinen on juutalaisen pesahin jatke, ajankohdan määrittelyyn tarvittiin 1700– ja 1800-luvun taitteessa matemaatikkojen ruhtinas Carl Friedrich Gauss. Sama saksalaisoppinut keksi Gaussin käyrän, joka on aiheuttanut koululaisille yhtä paljon harmia kuin Cooperin testi.

Olemme oppineet koulussa, että pääsiäinen on ”kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina”, mutta näin yksinkertaisessa tai suorastaan populaarissa hokemassa ei oteta huomioon lukuisia tähtitieteellisiä ja teologisia muuttujia.

ILMOITUS
ILMOITUS
Joulun päätähtiä ovat Jeesus-lapsi ja joulupukki ja juhannuksen Johannes Kastaja ja sepalus auki hukkuva juomaveikko.

Myös Gauss oli helisemässä. Työtunteja kirjaamatta ja lomia pitämättä hän sai väännettyä viimein kaavan, joka pani pääsiäiset oikeille paikoille tai ainakin lähelle niitä.

Yleisönosastoissa on kiivailtu vuosia Jeesuksen syntymäpäivästä ja vedottu ennen muuta lampaisiin. Eihän Betlehemin kedoilla lampaita keskellä talvea paimennettu!

Jos nyt kävisi niin, että joulu siirrettäisiin toisaalle, mukana siirtyisivät juhannus (puoli vuotta jouluun) ja Marian päivä (yhdeksän kuukauden raskausaika jouluun). Pääsiäisen seuralaisia ovat puolestaan palmusunnuntai, helatorstai ja helluntai.

Hiusten halkominen on kuitenkin turhaa, sillä vuotuisjuhlien paikan määrää Raamatun sijasta aurinko: joulu on sidoksissa talvipäivänseisaukseen, juhannus kesäpäivänseisaukseen, pyhäinpäivä syyspäiväntasaukseen ja pääsiäinen kevätpäiväntasaukseen.

Pääsiäinen, juhlista primitiivisin, on outo yhdistelmä auringon- ja kuunpalvontaa. Taustalla täytyy olla muinaisia kuunjuhlia, joita vietettiin erityisesti Babyloniassa, itämaan tietäjien, maagien ja astrologien valtakunnassa. Kuu oli babylonialaisille taivaan kuningatar ja maa oli kuun lapsi.

Juutalainen kuukalenteri pohjautui muinaisina aikoina silmämääräisiin havaintoihin. Kun tehtävään palkatut tarkkailijat ilmoittivat, milloin kuu oli putkahtamassa taivaan kohdusta, suuri neuvosto julisti kuukauden alkaneeksi.

Läpi vuoden toistuneet uudenkuunjuhlat ovat paljolti unohtuneet, mutta Paavali Tarsolainen tunsi ne hyvin. ”Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä”, Paavali ohjeisti Kolossan seurakuntaa.

Vanhat kulttuurit yhdistivät kuun naiseen ja auringon mieheen. Betlehemin kedoilla naisten ja kamelinaaraiden kaulassa riippui kuukoruja, ja uudenkuun feminiinisissä juhlissa molemmat saivat levähtää ja viettää laatuaikaa.

Kristillisessä taiteessa Neitsyt Maria nousi pian kuunsirpille ja suomalaisissa kansanrunoissa hän asteli ”kuun kehällä ja päivän päärmeellä”. Jeesuksen olemukseen ja tarinaan vaikutti vahvasti Solin, auringonjumalan, kultti, josta keisari Aurelianus teki vuonna 274 Rooman valtionuskonnon.

Voittamatonta aurinkoa – Sol Invictusta – juhlittiin talvipäivänseisauksen aikaan 25. joulukuuta, joten Jeesuksen syntymähetki sijoittui luontevasti samalle kohdalle.

Franciscus Assisilainen ylisti Aurinkolaulussaan kaunista ja säihkyvää Veli Aurinkoa, joka oli loistossaan korkeimman kuva. Ja ortodoksisessa pääsiäiskaanonissa laulettiin, miten ”yrttien kantajanaiset ikään kuin etsien päivää kiiruhtivat muinoin varhain aamulla hautaan laskeneen Auringon luo”.

Venäläisten sunnuntai on hurskaasti ”voskresenje”, ylösnousemus, ja romaanisissa kielissä sunnuntai juontuu Herran päivästä, Dies Domini. Meillä Suomessa vietetään kuitenkin Auringon päivää, Dies Solis.

Suomalainen pitkäperjantai oli entisaikaan pilvinen, koska aurinko oli kuollut, mutta pääsiäissunnuntain aamuna se nousi kuolleista ja tanssi keikkuen, lipattaen ja riemuiten. Tanssia kiivettiin joukolla katsomaan ja kaikki mäet olivat – paitsi maaseudulla – myös Helsingissä auringonpalvojia mustanaan.

Entä mitä on sanottava Vapaudenpatsaasta, joka heiluttaa New Yorkin edustalla soihtua? Patsas on esittävinään roomalaista Libertas-jumalatarta, mutta tyylipuhdas sädekruunu on lainaa personoidulta auringolta.

Anglosaksien hedelmällisyysmenoissa jumalatar Ostara oli tärkeä hahmo. Ostaran nimi tarkoittaa auringonnousua, kun taas englannin ”easter” ja saksan ”Ostern” tarkoittavat pääsiäistä sekä ”east” ja ”Osten” itää, sarastuksen ilmansuuntaa.

Suomen kielessä pääsiäisellä ja idällä ei ole yhteyttä, joten joku perinneviisastelija on halunnut korvata pääsiäisen ”itäjäisellä”. Kuinka tahansa, rairuohoa meilläkin idätetään ja koristellaan pupuilla ja munilla, Ostaran pyhillä tunnuksilla.

Maan päällä Ostara liikkui aina jäniksen hahmossa ja muni uskovaisilleen värikkäitä munia. Vastalahjana nämä ojensivat tuoreita yrttejä, kukkia ja makeita suupaloja.

Jänis nivoutuu pääsiäiseen myös toista kautta. Egyptiläisille, kelteille ja kiinalaisille jänis on ollut kuueläin, jonka tummana pomppiva hahmo erottuu täydenkuun pinnalta.

Muinaissuomalaisten Idätär, Kuutar ja Päivätär vastasivat ehkä Ostaraa, mutta nykyisissä vuotuisjuhlissa naisilla ei ole juurikaan sijaa. Joulun päätähtiä ovat Jeesus-lapsi ja joulupukki ja juhannuksen Johannes Kastaja ja sepalus auki hukkuva juomaveikko. Pyhäinpäivä oli vanhalta nimeltään pyhäinmiestenpäivä.

Pääsiäinen on jälleen poikkeus, mutta tuolloinkaan naiset eivät puno hopeisia ja kultaisia rihmoja, vaan silpovat trulleina karjaa ja lentävät irstaina noita-akkoina vasten pyöreänä mollottavaa kuuta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään