KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Panu Raatikainen: Yhteiskunnan profeetat

Filosofi Karl Popper (1902-1994) on saanut mainetta marxilaisuuden arvostelijana, ja oikeisto ympäri maailman onkin mielellään vedonnut häneen.

Filosofi Karl Popper (1902-1994) on saanut mainetta marxilaisuuden arvostelijana, ja oikeisto ympäri maailman onkin mielellään vedonnut häneen. Kuva: Lucinda Douglas-Menzies

Panu Raatikainen
17.4.2016 14.00

Monet merkittävät ajattelijat ovat yrittäneet ymmärtää nykyajan suurten totalitarististen järjestelmien nousua. Kuinka ihmeessä aiemmasta sivistyksen ja kulttuurin suurvallasta kehittyi natsi-Saksa, jonka rikokset ihmisyyttä vastaan kulminoituivat holokaustiin? Miten vasemmistossa ympäri maailmaa aluksi suuria toiveita herättänyt Venäjän vallankumous ja Neuvostoliiton perustaminen johtivat Stalinin veriseen hirmuhallintoon?

Näitä kysymyksiä pohti myös itävaltalais-englantilainen filosofi Karl Popper heti toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 ilmestyneessä jo klassisessa teoksessaan Avoin yhteiskunta ja sen viholliset.

Popper on saanut mainetta marxilaisuuden arvostelijana, ja oikeisto ympäri maailman onkin mielellään vedonnut häneen. Popperin kritiikin kohteena kuitenkin oli ennen kaikkea aivan tietyllä tavalla tulkittu marxismi. Huolimatta asemastaan monien oikeistolaisten suosikkifilosofina Popper itse pysyi aina maltillisena vasemmistolaisena.

ILMOITUS
ILMOITUS
Suomi on vääjäämättä tuhon tiellä, ellei heti ryhdytä radikaaleihin toimenpiteisiin valtiontalouden ”tervehdyttämiseksi”.

Popper arvosteli ajattelutapaa, jota hän kutsui ”historismiksi”. Tällä hän viittasi kaikkiin sellaisiin oppeihin, jotka uskovat yhteiskunnan muutoksen noudattavan jotain historian kehityksen lakeja ja esittävät sellaisiin perustuvia laajoja ennustuksia, jotka lupaavat lopulta paremman maailman. Välttämättömän toteutumista voi korkeintaan viivyttää tai nopeuttaa, ja politiikan tehtäväksi jää vähentää ”synnytystuskia”.

Popperin mukaan meidän pitäisi suhtautua kaikkiin tällaisiin ”profetioihin” kriittisesti, ennen kuin hyväksymme ”uskon, joka pyhittää keinot jonkin etäisen päämäärän hyväksi”. Tällaiset opit ovat uhka avoimelle yhteiskunnalle.

Popper tulkitsi, että tällainen ajattelutapa löytyy niin stalinismin kuin natsisminkin taustalta: Neuvostoliiton ja reaalisosialististen kansandemokratioiden elämän kurjuutta ja ihmisoikeuksien loukkauksia oikeutettiin utopialla kommunistisesta paratiisista. Hävityn sodan ja laman nöyryyttämille ja kurjistamille saksalaisille lupailtiin Saksan uutta kukoistusta ja tuhatvuotista kolmatta valtakuntaa. Lopputuloksen tiedämme molemmissa tapauksissa liiankin hyvin.

Popperin monia ajatuksia voidaan varmasti tarkemmin katsottuna pitää liian suoraviivaisina ja yksinkertaistavina. Silti huomaan palaavani niihin aina uudestaan. Jotain oikeaan osuvaa niissä tuntuu olevan.

Suomi ei ole mikään natsi-Saksa eikä Neuvostoliitto, ja olisi tietysti kohtuutonta rinnastaa mikään demokraattisessa monipuoluejärjestelmässämme toimiva puolue yksipuoluediktatuuriin. Elämme aivan eri maailmassa. Ehkä meidänkin poliittisessa keskustelussamme voi silti nähdä pilkahduksia Popperin kuvaamasta ilmiöstä: yhteiskunnallisista profetioista oikeuttamassa ikäviä toimia nykyisyydessä.

Viime aikoina Suomessa on esimerkiksi nähty oikeiston ja elinkeinoelämän suunnalta poikkeuksellisen voimakas ja laaja hyökkäys perusoikeuksia vastaan. Perusoikeuksista pitäisi kuulemma pystyä joustamaan, kun tavoitteena on vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen tai velkaantumisen pysäyttäminen.

Joillekin perus- ja ihmisoikeudet nyt vain ovat halpaa valuuttaa. Toisilla näyttää kuitenkin olevan tämänsuuntaisille vaatimukselle ehkä vilpitönkin perustelu. Ikävät leikkaukset on heidän mukaansa pakko tehdä, koska toinen vaihtoehto on vielä huonompi. Mahdollisuus huolehtia juuri perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta myös tulevaisuudessa vaatii niitä, sillä konkurssikypsässä valtiossa se ei ainakaan onnistu.

Luvatun utopian on nyt korvannut kauhukuva, dystopia, ja hegeliläisten historian dialektisten lakien paikan ovat ottaneet taloustieteen abstraktit matemaattiset mallit ja niihin perustuvat täsmällisinä näyttäytyvät ennusteet. Nykypäivän profeettoina toimivat elinkeinoelämän ekonomistit ja valtiovarainministeriön virkamiehet.

Ehdottoman ennustuksen sijaan esitetään ehdollinen profetia. Suomi on vääjäämättä tuhon tiellä, ellei heti ryhdytä radikaaleihin toimenpiteisiin valtiontalouden ”tervehdyttämiseksi” ja kilpailukyvyn kohentamiseksi. Jossain tulevaisuudessa kuitenkin häämöttää yhteiskunnan romahduksen vaihtoehtona taloudeltaan terve ja tasapainoinen hyvinvointiyhteiskunta.

Mutta kuten fyysikko Niels Bohr aikanaan nokkelasti totesi, ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Myös tällainen ennuste suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta on lukuisiin epävarmoihin oletuksiin perustuva, huojuva teoreettinen korttitalo. Valtavan monimutkaista yhteiskunnallista todellisuutta yritetään mallintaa idealisoiduilla ja suhteellisen yksinkertaisilla matemaattisilla malleilla. On epäselvää, mitkä kaikki tekijät sellaisessa pitäisi ottaa huomioon.

Ennusteet myös tapaavat olla herkkiä jo hyvin pienille eroille valituissa kertoimissa. Ei siis ihme, että tällaiset ennustukset ovat tutkijoiden keskuudessa varsin kiistanalaisia.

Käytännössä esitetty ajatus siis on tämä: meidän pitäisi polkea perus- ja ihmisoikeuksia tässä ja nyt, varmasti, koska muuten on olemassa jonkun teoreettisen himmelin ennustama mahdollisuus, että joudumme ehkä tinkimään niistä joskus tulevaisuudessa. Näin paljaasti ilmaistuna ajattelutapa on ilmiselvästi nurinkurinen ja moraalisesti kestämätön.

Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä. Yhteiskunnalliset ennustukset ovat toistuvasti menneet nolosti metsään. Ehkä meidän pitäisi nyt keskittyä pitämään kiinni ihmisyydestä edes tässä hetkessä, eikä tinkiä siitä, vaikka peruste kuulostaisikin ylevältä. Tai kuten keskiajalta asti juontava suosittu sanonta sen ilmaisee: tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Uusimmat

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Tutkija Praveenraj Jayasimhan tarkastelee hiljattain uudelleen löydetyn Cheljoen käärmeenpääkalaa. Talvella se on horroksessa ja kesällä veden ollessa vähissä se kaivautuu koloihin.

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään