Jemeniläiset huthijoukot ja heitä tukevat valtiolliset turvallisuusjoukot ovat pidättäneet lukuisia arvostelijoitaan jopa aseella uhaten. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tutki tuoretta raporttiaan varten 60 pidätystapausta ja pakotettua katoamista Jemenissä.
Monet pidätetyistä olivat joutuneet kidutetuiksi tai muutoin kaltoin kohdelluksi. Heillä ei myöskään ollut mahdollisuuksia pitää yhteyttä asianajajiinsa tai perheisiinsä.
Tutkitut pidätykset tapahtuivat joulukuun 2014 ja maaliskuun 2016 välillä huthien hallussaan pitämillä alueilla.
– Huthijoukoilla on ollut joulukuusta 2014 lähtien käynnissä kampanja poliittisia vastustajiaan sekä muita arvostelijoita vastaan. Satoja ihmisiä pidetään vankina ilman, että heitä vastaan olisi nostettu syytteitä tai aloitettu oikeudenkäyntiä, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman varajohtaja James Lynch sanoo.
Joissakin tapauksissa huthijoukot ovat syyllistyneet myös tahdonvastaisiin katoamisiin, jotka ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.
Suurimmassa osassa Amnestyn tutkimista tapauksista pidätetyille ei ole kerrottu syytä pidätykselle. Heitä oli saatettu pitää vankeudessa jopa 17 kuukautta ilman, että heitä vastaan nostettu syytettä tai aloitettu oikeudenkäyntiä.
Huthiviranomaiset perustelivat Amnestylle pidätyksiä sanomalla, että pidätetyt antaisivat koordinaatteja Jemenissä ilmaiskuja tekevälle Saudi-Arabian johtamalle koalitiolle.
Vartijat hakkasivat
Pidätettyjä on pidetty salaisissa pidätyskeskuksissa, joita on perustettu jopa yksityisiin koteihin. Pidätettyjä oli siirretty vankeuden aikana paikasta toiseen.
Amnestyn tutkimista tapauksista 18 ihmistä on yhä pidätettynä. Heistä kolmen olinpaikkaa ei tiedetä.
Raporttia varten haastateltiin muun muassa entisiä vankeja sekä pidätettyjen omaisia. Amnestyn tutkimat pidätykset tapahtuivat pääkaupunki Sanaassa, Ibbissä, Taizissa ja Hodeidahissa.
Yksi pidätetyistä oli 21-vuotias opiskelija Abul-ilah Saylan, joka vangittiin elokuussa 2015 pääkaupungissa Sanaassa. Hänen perheenjäsenensä kertoivat, miten neljä vartijaa oli hakannut Saylanin tajuttomaksi perheenjäsenten silmien edessä, kun he pääsivät tapaamaan häntä helmikuussa 2016.
Kun perhe vieraili Saylanin luona muutaman viikon kuluttua uudelleen, hänen kasvonsa olivat mustelmilla. Saylan kertoi, että tultuaan tajuihinsa perheensä vierailun yhteydessä tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen, hän oli ollut sidottuna. Hänet oli hakattu uudelleen, kunnes hän oli menettänyt tajuntansa jälleen.
Saylan vapautettiin vasta, kun hän oli ”tunnustanut” olleensa huhtien vastaisten joukkojen taistelija. Pakotettu tunnustus näytettiin Jemenin televisiossa.
Myös toimittajia pidätetty
Suurin osa pidätetyistä on aktivisteja, toimittajia tai muita islamistipuolue al-Islahin jäseniä. Al-Islah on vastustanut huthien valtaan nousua ja ilmaissut tukensa Saudi-Arabian liittouman iskuille hutheja vastaan.
Muutamissa tapauksissa pidätetyillä ei kuitenkaan ole ollut poliittista taustaa, joka selittäisi motiivin pidätykselle. Pidätettyjen joukossa on ainakin 11 toimittajaa.
Vankien ja pidätettyjen kohtalolle on perustettu oma erityiskomiteansa Jemenin rauhanneuvotteluiden aikana. Neuvotteluja käydään parhaillaan Kuwaitissa.
Amnesty vaatii neuvotteluiden osapuolia sekä kansainvälisiä välittäjiä varmistamaan, että mielivaltaisesti pidätettyjen ihmisten oikeudet taataan huthien hallussaan pitämillä alueilla.