KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tyhjät tiet, autiot laidat

Pirjo Hämäläinen
26.6.2016 15.00

Suomi on maailman kaunein maa, kuten tiesi jo entinen leivo, joka visersi vain sinitaivaamme alla. Lintu riemuinen arvosti myös kanteleen soittoa eikä kyennyt siitäkään muualla nauttimaan.

Kansainvälisessä, erittäin epätieteellisessä Twitter-kyselyssä kauneimmaksi maaksi osoittautui kuitenkin Latvia ja seuraavina tulivat Meksiko, Turkki, Indonesia, Englanti, Italia ja Uusi-Seelanti. Suomi putosi kauas hännille.

Alankoisen Latvian menestys tuntuu oudolta, mutta ehkä sen selittää leivolle rakas kannel, jota latvialaiset jo ennen suomalaisia näppäilivät. Väinäjoki eli Daugava viittaa taas suvantoon ja Suvantolaiseksi kutsuttiin tietenkin kanneltaituri Väinämöistä.

Suomen kauneus lepää paljolti niissä paikoissa, jotka Zachris Topelius ammoin kauniiksi julisti, mutta paikkojen väliin jää avohakattuja metsiä, räikeitä ostoshelvettejä, rumia peltihalleja, siivottomia joutomaita, hylättyjä taloja ja oudolla tavalla asumattomia taipaleita.

 

Kuljen niin usein junalla, että autoon päästessäni olen kuin lapsi, joka katsoo ensimmäistä kertaa maisemaa ja suoltaa suustaan kiusallisia kysymyksiä. Miksi tämä tie on niin leveä, kun autoja ei näy missään? Miksi sataan kilometriin ei ole vilahtanut ainuttakaan ihmisasumusta?

Radat vedettiin aikoinaan viivasuorasti välittämättä siitä, kuinka etäälle taajamat niistä jäivät. Hyvinkään asema osui viiden kilometrin päähän kylästä ja Lappeenrannassa aseman sijainti herättää yhä ihmetystä. Kai sen on hyvä olla radan varressa, lappeenrantalaiset kritiikkiin väsyneinä huokaavat.

Vuosikymmenten myötä radat ja asutukset ovat yleensä kohdanneet ja junan ikkunasta voi tarkkailla sekä kyliä että kaupunkeja. Auton ikkuna on kuitenkin luukku Suomeen, joka on autio kuin luomisen aamuna.

 

Joskus vuosi sitten ajelin ystäväni takapenkillä Turkuun. Helsingin ja Turun välillä, ikiaikaisella rintamaalla, on rakennettu kivikirkkoja ja Sjundbyn kaltaisia aatelislinnoja, mutta pitkästä asutushistoriasta huolimatta valtatien varret ovat lähes asumattomat.

Nyt kesäkuussa koin saman pienemmässä mittakaavassa. Matkalla Hyvinkäältä Klaukkalan porteille sain katsella kylliksi Nurmijärveä, joka on Helsingin seudun kehyskuntana maan urbaaneinta ja taloudellisesti vahvinta aluetta.

Autosta urbaaniutta oli vaikea havaita, sillä kuiva nummi, Aleksis Kiven suutarinäytelmästä tuttu mäntymetsä, jatkui tien molemmilla puolilla aivan loputtomiin.

Olen kasvanut harjulla ja harjun kyljessä asun edelleen, joten rakastan palavasti mäntyjä. Nurmijärven läpi viilettäessä ajattelin kuitenkin Helsinkiä, missä kärvistellään tonttipulan kanssa, ja Hyvinkäätä, missä kerrostalot uhkaavat jo Sveitsin puistoa ja aseman taakse jäävää minikokoista 1870-luvun puistikkoa.

 Pienet suomalaistaajamat ovat enimmäkseen karuja, mutta 6 000 asukkaan Mänttä pyrki kymmenisen vuotta sitten Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Huhtikuisella bussiretkellä arkkitehtoniset odotukseni olivat siis korkealla.

Kuvittelin jostakin syystä, että Mäntässä on siisti ruutuasemakaava ja 50-luvun ruskeaseinäisiä kivitaloja, pankkeja, konttoreita ja opistoja. Totuus paljastui toiseksi: Mänttä noudattaakin perinteistä kirkonkylämallia, jossa keskellä kulkee ylileveä autostrada ja reunoille on pudoteltu erityylisiä ja erityyppisiä rakennuksia.

Rakennukset eivät ole toisissaan kiinni tai samassa katulinjassa, vaan herttaisesti sikin sokin, minkä voisi tulkita huonoksi suunnitteluksi. Luultavasti taustalla piilee kuitenkin muutoksen unelma. Kun kaupungin pitää jatkuvasti kasvaa, nuortua ja uudistua, rosoinen keskeneräisyys kielii vitaalisuudesta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Käyntimme osui, ikävä kyllä, sunnuntaihin, jolloin pienten taajamien ravintolat ovat kiinni. Mäntästäkin löytyi vain nuhruinen kuppila, jonka kiinalainen ruoka tarkoitti keitettyä riisiä, purkkiherkkusieniä ja pakasteherneitä. Valikoimiin ei kuulunut edes keskiolutta, mikä sai janoiset seuralaiseni lopullisesti hermostumaan.

Mutta onhan Mäntässä Serlachiuksen taidemuseo! On toki ja Anselm Kieferin takia olimme matkallakin, mutta Joenniemi on vain vähäinen saareke ja herraskainen poikkeus muuten niin lannistavassa paikassa. Kaikki ravintola Göstan pöydät olivat sitä paitsi iltaan asti varattuja, joten emme voineet kuin purra kynsiämme ja nuolla näppejämme.

 

Helsinkiin turisteja houkutellaan designilla ja Kauppatoristakin aiotaan tehdä tyylikäs designaukio, missä porontaljat, pärekorit, kalalokit tai muikunlemut eivät esteettistä elämystä häiritse. Kiseleffin satumainen talo ehdittiin jo hyvän maun nimissä pilata ja nyt on sitten aika kastroida Kauppatori.

Fiini Helsinki kamppailee metsäläisyyttä vastaan, mutta moni turisti muistaa parhaiten lentokentän, joka näytti ylhäältä katsoen synkältä erämaalta. Sipoon suunnassa ikimetsä hipoo taas lähiöitä ja tarjoaa kiintoisan vastakohdan metropolihybrikselle ja Guggenheim-pöhinälle.

Autiudesta voisi – tarkemmin ajatellen – loihtia myös turistipyydyksen. Kiinalaiset ihmettelisivät vielä kotikonnuillaan, miltä tuntui ajaa leveää pikatietä ilman että kukaan tuli vastaan tai ilman että laidoilla näkyi yhtäkään asumusta.

Vaikka Helsingin seudun korpiteillä on omat ansionsa, taajamien pilaajille on vaikea antaa anteeksi. Keski- ja Etelä-Euroopassa kylät ovat tiiviitä ja eloisia talorykelmiä, mutta suomalaisessa kylässä on turhan usein suljettu kauppa, lakkautettu koulu, metsittynyt pelto ja kaatunut pysäkintolppa.

Tienpientareilla kasvaa sotkuista heinää ja muutama taivaansininen lupiini, joita asukkaat yrittävät ympäristöä hoitaakseen hengiltä potkia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään