Britannian irtautuminen Euroopan unionista on huono uutinen sekä unionille että koko Euroopalle. Edessä on pitkä epävarmuuden aika, jota eivät helpota spekulaatiot Britannian todellisista aikeista.
EU:n on saatava virallinen eroanomus. Ennen eroanomustaan Britannia pyrkii ulosmittaamaan neuvotteluiden kautta kaiken mahdollisen hyödyn EU:sta.
Britanniassa valitaan myös uusi pääministeri, näillä näkymin sisäministeri Theresa May. Myös Labour joutui johtajuuskriisiin Brexitin jälkeen. Puheenjohtaja Jeremy Corbynin vastustajat iskivät heti tilaisuuden tullen.
Parlamenttivaalien aikaistamisella spekuloidaan samaan aikaan, kun kaikki merkittävimmät puolueet ovat muutoksen kourissa. Britanniaa uhkaa myös Skotlannin irrottautuminen.
Brexitin jälkeen erostaan ilmoittaneen pääministeri David Cameronin vallantavoittelu johti maan tuskalliseen kriisiin ja hajoamisprosessiin.
Saattaa olla, että tästä kaikesta seuraa jotain myönteistäkin. Mahdollisesti Euroopan unionin konservatiivitkin heräävät muutoksen pakkoon. Mikään yllätys brittien – kuten ei myöskään muiden EU-jäsenmaiden kansalaisten – tyytymättömyys ole kenellekään.
Kreikkalaiset äänestivät viime vuoden puolella selkeästi EU:n maalle sanelemia kovia talouspakotteita vastaan. Tästä huolimatta Syrizan johtama hallitus vei pakotteet läpi painostuksen edessä, jossa EU oli yksi osapuoli.
EU:sta on tehty monissa jäsenmaissa myös leikkaus-ten ja säästöjen yksinomainen syyllinen. Suomessa EU:n rienaaminen kulminoituu perussuomalaisten puheenjohtajaan Timo Soiniin, joka on sotkenut ulkoministerin ja puheenjohtajan roolinsa vastuuttomasti ja suruttomasti toisiinsa Brexitin jälkeen.
Britannian eron käsittely koetteleekin Suomen hallituksen yhtenäisyyttä. Hallituspuolueilla on taustallaan erilainen historia suhtautumisessa Suomen EU-jäsenyyteen ja EU-politiikkaan.
Ainakin vielä puolueita yhdistää se, että kaikki ovat virallisesti Suomen EU-jäsenyyden kannalla. Perussuomalaisissa on myös paineita linjan muuttamiseen. Tämä ei voi olla heijastumatta Suomen kantoihin suhtautumisessa Britannian eron ehtoihin.
Vasemmistoliitto on linjakkaasti liputtanut EU:n muutoksen puolesta. Puolue on tehnyt konkreettisia demokratiaa parantavia esityksiä.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi