KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kommentti: Mikä on terrorismia?

Kuva: Lehtikuva/Anne-Christine Poujoulat

Rajanveto terrorismin ja muiden rikosten välillä ei ole aivan yksinkertaista.

Arto Huovinen
15.7.2016 12.33

Mies ajoi Nizzassa torstai-iltana väkijoukkoon ja surmasi vähintään 84 ihmistä. Oliko kyseessä terrori-isku?

Nykyään tuntuu sekä eri maiden viranomaisten tiedotuksessa että mediassa terrorismin kriteerinä olevan lähinnä se, että tekijä on islaminuskoinen.

Terrorismi on kuitenkin käsitteenä liukas kuin saippua, eikä sille ole yksiselitteistä määritelmää.

ILMOITUS
ILMOITUS

Tekoa pidetään yleensä terrorismina ainakin silloin, jos sen takana on järjestäytynyt ryhmä. Mutta pitääkö tällä ryhmällä lisäksi olla yhteys johonkin laajempaan verkostoon?

Esimerkiksi Tsarnajevin veljesten iskusta Bostonin maratonilla huhtikuussa 2013 puhutaan yleensä terrori-iskuna. Tekijöitä oli kuitenkin vain kaksi, eikä heillä tiettävästi ollut mitään yhteyksiä mihinkään järjestäytyneeseen ryhmään. Toisaalta heidän motiivinaan ilmeisesti oli ääri-islamistinen ideologia.

Ei kansainvälisoikeudellista määritelmää

Useat maat – nykyään Suomikin – ovat omassa lainsäädännössään määritelleet tunnusmerkit terroristisille rikoksille. Mutta yhteistä kansainvälisoikeudellista määritelmää ei ole esimerkiksi YK:n piirissä yrityksistä huolimatta saatu aikaiseksi.

YK:n yleiskokous on vuodesta 1994 lähtien luonnehtinut terrorismia näin: ”Poliittisessa tarkoituksessa tehtyjä rikollisia tekoja, jotka on tarkoitettu herättämään pelkoa väestön, ihmisryhmien tai määrättyjen henkilöiden keskuudessa, ei voi missään olosuhteissa oikeuttaa, huolimatta mistä tahansa poliittisesta, filosofisesta, ideologisesta, rodullisesta, etnisestä, uskonnollisesta tai muusta perustelusta, jolla niitä halutaan oikeuttaa.”

Edellä oleva määrittely ei kuitenkaan ole oikeudellinen.

Yksi ongelma määritelmissä on se, että niiden ulkopuolelle yleensä jätetään valtioiden suorittamat teot, olivatpa ne miten julmia tai pelkoa herättäviä tahansa.

Pyrkimys vaikuttaa politiikkaan

Useimmissa terrorismimääritelmissä yhtenä kriteerinä pidetään sitä, että teko ei kohdistu pelkästään uhreihin, vaan sen tarkoituksena on vaikuttaa harjoitettavaan politiikkaan, yhteiskunnalliseen päätöksentekoon tai väestön mielialoihin.

Tämän vuoksi terroriteoiksi luokitellaan usein sellaiset teot, jotka kohdistuvat satunnaisiin ihmisiin, jotka vain ovat väärään aikaan väärässä paikassa.

Tämäkään ei ole yksiselitteistä, koska terroritekoina voidaan pitää myös määrättyihin yksilöihin kuten poliitikkoihin tai virkamiehiin kohdistuvia salamurhia tai salamurhien sarjoja.

Ei-valtiollisuutta kuvataan joissakin määritelmissä sillä, että tekijöillä ei ole univormuja. Kuitenkin aivan viime vuosikymmenienkin historiasta löytyy lukuisia tapauksia, joissa terroritekoja ovat tehneet siviilipukuiset henkilöt valtiollisesta toimeksiannosta.

Esimerkiksi Ranskan agentit upottivat vuonna 1985 Greenpeacen aluksen Aucklandin satamaan, ja aluksella ollut valokuvaaja kuoli. Jonkun paaria-maan tekemänä tekoa olisi hyvinkin saatettu kutsua terroristiseksi. Ranskassa sen sijaan tekijät palkittiin kunniamerkeillä, kunhan kohtuullinen aika tapahtumasta oli kulunut.

Määritelmät ovat politiikkaa

Yksi ongelma terrorismin määrittelyssä on, että käsitteen rajat ovat aina liukuvia ja viime kädessä poliittisia. Toisen terroristi on toisen vapaustaistelija.

Terrorismin stigma ei myöskään jää välttämättä ikuiseksi, jos siitä on jonkun henkilön kohdalla poliittisesti tarkoituksenmukaista luopua.

Esimerkiksi Israelin johdossa oli vielä pitkään itsenäistymisen jälkeen useita henkilöitä, jotka olivat osallistuneet terroritekoihin sekä brittihallintoa että arabiväestöä vastaan.

Ja samalla lailla unohdettiin Jasser Arafatin menneisyys siinä vaiheessa, kun Lähi-idän pysyväiskriisiin alettiin etsiä neuvotteluratkaisua.

Ehkä kaikkein kuvaavin esimerkki on Nelson Mandela. Hänen johtamansa ANC hyväksyi 1960-luvulla terrorismiksi luonnehdittavat teot, joskin käytännössä ne jäivät melko vähäisiksi ja olivat yleensä aineellisiin kohteisiin suunnattuja sabotaaseja. Mandelasta tuli lopulta kaikkien kunnioittama vanhempi valtiomies.

Terrorismi, viharikos, joukkomurha

Koska valtioita ei yleensä määritelmällisesti pidetä terroristeina, on tilalle otettu käsite terrorismia tukeva valtio. Mutta myös niistä laaditut listat ovat poliittisia.

Esimerkiksi Yhdysvaltain listalla Kuuba oli aivan viime vuosiin saakka terrorismia tukeva valtio, mutta vaikkapa Saudi-Arabia ei ole koskaan ollut.

Määritelmällisesti hankalin on nykypäivänä yleinen joukkomurhien tyyppi, jossa tekijä on yksittäinen ihminen, jolla ei ole suoria järjestöyhteyksiä, mutta joka on inspiroitunut jostain ideologiasta.

Juuri näissä tapauksissa julkisuuden kriteerinä näyttää usein olevan se, onko tekijä ääri-islamismin innoittama. Jos on, puhutaan terrorismista. Jos ei ole, puhutaan herkästi vain joukkomurhasta.

Lisäksi varsinkin Yhdysvalloissa ideologisesti latautuneista teoista puhutaan viharikoksina, jos niiden taustalla ei ole ääri-islamismi.

Jos tekijä ei ole islaminuskoinen, aletaan helposti etsiä taustalta mielenterveydellisiä syitä, joita taas ei suuremmin pohdita, jos tekijä on muslimi.

Yksittäiset ja verkostoituneet tekijät

Britanniassa kesäkuussa kansanedustaja Jo Coxin murhasi yksittäinen tekijä, jolla kuitenkin oli yhteyksiä äärioikeistoon.

Tapauksesta puhuttiin julkisuudessa yleensä murhana, mutta juridisesti sitä käsitellään Britanniassa terrorismilainsäädännön mukaisesti.

Viime talvena Pariisissa ja Brysselissä tehdyt iskut täyttivät järjestäytyneine ja verkostoituneine tekijöineen varmaan kaikki mahdolliset terrorismin kriteerit. Monessa muussa tapauksessa rajojen vetäminen on vaikeampaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Uusimmat

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään