KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Isisiä ja Bagdadia vastaan

Shammar-heimon johtomiehiä kokoontuneena sheikki Mohsin al Jarban ympärille.

Shammar-heimon johtomiehiä kokoontuneena sheikki Mohsin al Jarban ympärille. Kuva: Sebastian Castelier

Arabit ja kurdit taistelevat yhdessä Isisiä vastaan Rabiassa, tomuisessa irakilaiskaupungissa Syyrian rajan tuntumassa. Muuta yhteistä heillä ei sitten kovin paljon olekaan.

Jérémie Berlioux
7.8.2016 8.30

Vuoden 2014 loppupuolella shammar-arabiheimon johtaja ehdotti sotilaallista liittoutumista Irakin kurdien kanssa. Kaksisataa miestä vastasi kutsuun, ja he kantavat nyt ylpeinä kurdien peshmerga-joukkojen univormua. Tämä erikoinen liittouma etnisesti hajanaisessa Irakissa kätkee taakseen kuitenkin kilpailevia tarkoitusperiä.

Avaintekijä Isisin
jälkeisessä ajassa

– Shammar-heimolle tämä liittoutuma on erittäin tärkeä, eikä siinä ole mitään uutta, selittää šeikki Mohsin al Jarba, heimon paikallinen johtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Ensin tuhoamme Isisin. Katsotaan sitten.”

Rabia, jonka asukkaista suurin osa kuuluu tähän heimoon, oli Isisin eli ”Islamilaisen valtion” miehittämä heinäkuusta syyskuuhun 2014, jolloin peshmerga-joukot vapauttivat sen.

– Olemme aina olleet hyvissä väleissä Irakin kurdien ja heidän johtajansa, presidentti Massoud Barzanin [Irakin Kurdistanin autonomisen alueen presidentin] kanssa. Vaikka Saddam Hussein määräsi meidät hyökkäämään kurdien kimppuun 1980-luvulla, saimme pysyttyä sivussa siitä, hän kertoo.

Shammar-heimon ja Barzanin liittoutumaan on kuitenkin muitakin syitä kuin pitkään jatkunut ystävyys. Isis-järjestön vallan hiipuessa kaikkien mielessä on kysymys siitä, kuka hallitsee alueita, jotka islamisteilta vapautetaan.

Kurdit, jotka pyrkivät saamaan itsenäisyyden tai ainakin suuremman itsemääräämisoikeuden, eivät tahdo Bagdadin vallan palaavan Pohjois-Irakiin, eivätkä varsinkaan valtion tukemien puolisotilaallisten šiiajoukkojen eli kansan nostoväen (Popular Mobilisation Unit) valtaa.

Monet arabisunnimuslimit ”tukivat” Isisiä, mutta eivät minkään ideologisen syyn vuoksi, vaan siksi, että näin he vastustivat Irakin keskushallintoa Bagdadissa. Itse asiassa Irakin edellinen hallitus (2010–2014), jonka pääministeri oli šiialainen, syrji ja sorti sunnalaisvähemmistöä, ja tämä johti vastarintaan, josta Isis syntyi. Siksi paluuta vanhan hallinnon piiriin ei pidetä näillä alueilla mahdollisena.

Shammar-heimo, joka on yksi Irakin suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista, on vastustanut Isisiä tehokkaasti, ja siksi sillä on todennäköisesti tärkeä asema tulevissa neuvotteluissa.

Kurdihallinto
arabialueilla

Rabiassa Barzanin puolue PDK hallitsee ilman kilpailijaa. Vaikka Rabia ei kuulu Kurdistaniin, kurdipuolueen tavoitteet näkyvät selvästi seinillä, joissa lukee: ”Tässä on Kurdistan”.

Kaupunki on puristuksissa Isisin ja PKK:n – joka on kurdien hallitseva puolue Syyriassa ja Turkissa – syyrialaisen osaston PYD:n hallinnoimien alueiden välissä. PKK:n ja PDK:n välisten jännitteiden takia raja on suljettu, joten ainoa tie ulos kaupungista kulkee Irakin Kurdistanin läpi.

Carnegie Endowment for International Peace -järjestön tutkijana toimivan Renad Mansurin mukaan PDK saattaa olla halukas hallinnoimaan alueita, jotka se on vallannut Isisiltä Kurdistanin ulkopuolella.

– Barzanin hallinto pyrkii varmistamaan seudun oman alueensa ympäriltä, hän selittää. Kysyttäessä, palauttavatko kurdit Rabian Bagdadin hallitukselle, paikallinen PDK-johtaja hylkää ajatuksen hymyillen.

Shammar-heimoa Rabiassa johtava šeikki Mohsin al Jarba muistaa ratkaisevan hetken, kun Isis valtasi alueen ja ryhtyi päättämään hänen kansansa kohtalosta.

– Olin Jordaniassa, kun kuulin Rabian valtauksesta televisiosta. Ihmiset soittivat minulle ja sanoivat, että olin hylännyt heidät kuin perheen ilman isää, hän kertoo.

Yhteisön johtaja kertoo paluustaan istuen viidenkymmenen sheikin keskellä kartanonsa pihalle pystytetyssä beduiiniteltassa.

– Presidentti Barzani sanoi, että olisin tervetullut missä tahansa, minne menen. Hän antoi minulle 24 hengen henkivartioston, ja tulin tänne, hän kertoo.

– Barzani on tyytyväinen, kun pidän huolta heimostani ja vahvistan suhteita meidän välillämme, hän lisää.

Vain harvat tekivät
yhteistyötä Isisin kanssa

Šeikki Meshal Talat Eshelal on tehnyt yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa seudun turvaamiseksi.

– Aina kun peshmergat vapauttivat kyliä, menin paikan päälle hoitamaan kurdisotilaiden ja paikallisten arabien välisiä suhteita sekä auttamaan Isisin yhteistyökumppaneiden etsinnöissä, hän kertoo.

Paikallisten mukaan hyvin harvat tekivät yhteistyötä Isisin kanssa. Enimmäkseen he syyttävät siitä ulkopuolisia, jotka tulivat ”kalifaatin” sydämenä pidetystä Tel Afarin kaupungista. Se sijaitsee noin 75 kilometrin päässä Rabiasta.

Tästä huolimatta kahtakymmentäviittä perhettä tarkkaillaan nyt Rabiassa, koska sukujen miehet ovat olleet yhteyksissä Isis-järjestöön.

Olosuhteiden
sanelema liittouma?

Vaikka Rabian basaarissa monet asukkaat ylistävät peshmergoja ja Barzania kaupungin vapauttamisesta, jotkut ovat epäileväisempiä.

– Ihmiset kehuvat PDK:ta, koska se hallitsee kaupunkia, mutta todellisuudessa he eivät ehkä ilmaise todellisia mielipiteitään, sanoo kauppias, joka haluaa pysyä nimettömänä. Hän näkee kurdien ja arabien liittouman olosuhteiden sanelemana.

Renad Mansurin mukaan shammar-heimon ja Barzanin liittoutuma perustuu lähinnä siihen, että ”molemmat vastustavat Isisiä ja Bagdadia”. Barzani kiistelee Bagdadin hallinnon kanssa Kurdistanin itsenäisyydestä, ja shammarit, kuten useimmat muutkin Irakin sunnalaiset, ovat kärsineet aiempien šiialaisia suosineiden hallintojen toimista.

– Tällä hetkellä Kurdistan on shammar-heimolle parempi vaihtoehto kuin Isis tai Bagdad, hän tiivistää.

Isisin kesäkuusta 2014 lähtien hallitseman Mosulin vapautus tulee olemaan ratkaiseva tässä asiassa. Vapautusta, Mosulin kauan odotettua taistelua, on lykätty useaan otteeseen, mutta viimeaikaiset hyökkäykset ovat siirtäneet rintamaa lähemmäs kaupunkia. Paikallisten tarkkailijoiden mukaan lopullinen hyökkäys voi tapahtua ennen vuoden loppua.

Šeikki Mishal Talat Eshelal ei tiedä vielä, osallistuvatko Rabian shammar-heimoon kuuluvat peshmerga-sotilaat hyökkäykseen.

– Tästä neuvotellaan vielä, hän kertoo. Merkittävä pohjoisirakilainen shammar-johtaja sheikki Khaled Amad al Jarba vakuuttaa kuitenkin, että 2 000 shammar-vapaaehtoista saa pian koulutusta, ”luultavasti amerikkalaisilta”.

Kurdien tavoite

Sekä shammar-heimo että PDK valmistautuvat nyt Isisin romahduksen jälkeiseen tilanteeseen. PDK:n Rabian edustajiston toimistossa tahto pitää kaupunki Bagdadin hallinnon ulkopuolella ei ole salaisuus.

– Saatamme pitää kansanäänestyksen lokakuussa, sanoo Jihangir Ibrahim Mohammed, puolueen paikallinen johtaja.

Tällaisen kansanäänestyksen yksityiskohdat eivät tosin ole vielä selvillä.

– Siitä neuvotellaan yhä Barzanin toimistossa, odotamme heidän päätöstään, paikallispoliitikko kertoo.

Bagdad ei todennäköisesti tahdo luopua Rabian maataloudelle merkittävästä alueesta sekä strategisesti ja taloudellisesti tärkeästä raja-asemasta.

Shammar-heimon näkökulmasta kansanäänestys tai Irakin sisäisten rajojen uudelleenmäärittely on ennenaikaista.

– Ei ole vielä oikea aika ratkaista näitä kysymyksiä, sanoo šeikki Khaled Amad al Jarba.

Heimo ei ole laittanut kaikkia muniaan samaan koriin.

– Teemme yhteistyötä kaikkien niiden kanssa, jotka taistelevat Isisiä vastaan. Työskentelemme PDK:n ja Peshmergan, PUK:n [Irakilainen kurdipuolue] ja Irakin armeijan kanssa, ja veljemme Syyriassa taistelevat PKK:n rinnalla, selittää šeikki Khaled Amad al Jarba.

Renad Mansurin mukaan ”shammar-heimo saattaa lähteä kurdien autonomisesta hallinnosta Bagdadin alaisuuteen”, jos Bagdad pystyy palauttamaan heimoille autonomian ja oikeudet, jotka hallitus vei niiltä vuonna 2010.

Kysyttäessä, tukisiko hän Rabian liittämistä Kurdistaniin, šeikki Mohsin al Jarba vastaa lyhyesti:

– Ensin tuhoamme Isisin. Katsotaan sitten.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Kalastajilta kalaa myytäväksi ostavia naisia käytetään usein hyväksi Malawijärven kalastajayhteisöissä.

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

Yhteisön kouluttamat nuoret meripartiolaiset kantavat eläinsairaalassa hoidossa ollutta merikilpikonnaa kohti Intian valtamerta Kenian Watamussa.

Etelänbastardikilpikonnien lisääntymisseudun lämpeneminen saa poikaset vaihtamaan sukupuolta

Uusimmat

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi sunnuntaina Yhdysvaltain iskuista. Hänen taustallaan ovat varapresidentti JD Vance (vas.), ulkoministeri Marco Rubio (kesk.) ja puolustusministeri Pete Hegseth.

Näin vasemmistoliiton poliitikot tuomitsivat Yhdysvaltain iskut Iraniin – ”Jos nyt ei puolusteta kansainvälistä oikeutta, koska enää?”

Hevosharrastus muuttuu painajaiseksi Piia Helanderin hyvin toimivassa Helioksessa.

Piia Helanderin lupaava esikoisdekkari Helios vie hevosten ja valta-aseman väärinkäytön maailmaan

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
02

Viisi prosenttia puolustukseen? Samaan aikaan hallitus leikkaa lisää kansalaisilta

 
03

Li Andersson tylyttää Riikka Purraa ”Taas kerran täydellistä kyvyttömyyttä”

 
04

Vasemmistoliiton Koskela irvailee Purran saksikättä: ”Kuka tahansa vähänkään taloudesta ymmärtävä olisi voinut arvata, että näin tässä käy”

 
05

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

21.06.2025

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

20.06.2025

Ottawan sopimus on pelastanut elämiä – Nyt miinoista vientituote?

20.06.2025

Etelänbastardikilpikonnien lisääntymisseudun lämpeneminen saa poikaset vaihtamaan sukupuolta

20.06.2025

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen KU:n juhannushaastattelussa: ”En tiedä, onko pääministeri Orpo enää tosissaan”

20.06.2025

Delhin roskien kerääjät tekevät työtään paahtavan auringon alla

19.06.2025

Yhdysvalloista karkotetut bhutanilaiset pakolaiset jäivät vaille kotimaata ja kansalaisuutta

19.06.2025

Maamiinojen palauttaminen ei paranna Suomen kokonaisturvallisuutta – Poliitikot antoivat uuden iskun kansainväliselle järjestelmälle

19.06.2025

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

19.06.2025

”Tämä on historiallinen päivä saamelaisille” – eduskunta hyväksyi saamelaiskäräjälain

19.06.2025

”Tämä on historiallinen päivä saamelaisille” – eduskunta hyväksyi saamelaiskäräjälain

19.06.2025

Vasemmistoliiton Mai Kivelä: ”Paperittomuus ei ratkea lennättämällä ihmisiä maihin, joihin heillä ei ole yhteyttä”

19.06.2025

Velkajarru ei maistu vasemmistoliiton Koskelalle: ”En usko sekuntiakaan”

19.06.2025

Aina saa kärsiä ja hävetä – Dazain kulttiklassikko on synkkä japanilainen yksinpuhelu

19.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään