KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Panu Raatikainen: Sanojensa syöjät

Yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja yksityisiin oppilaitoksiin kohdistuvia leikkauksia perustellaan kilpailukykysopimuksen mukaisella työnantajamaksujen vähentymisellä.

Yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja yksityisiin oppilaitoksiin kohdistuvia leikkauksia perustellaan kilpailukykysopimuksen mukaisella työnantajamaksujen vähentymisellä. Kuva: Lehtikuva/Irene Stachon

Panu Raatikainen
21.8.2016 15.00

Ennen eduskuntavaaleja nykyisten hallituspuolueiden näkemykset koulutuksen ja tutkimuksen tärkeydestä olivat liikuttavan yksimielisiä. Johtavat poliitikot poseerasivat ”Koulutuksesta ei leikata” -kyltit kädessä. Keskustan vaaliohjelma puhui koulutuksesta ja osaamisesta ”kivijalkana”. Tutkimus- ja kehittämisrahoitus oli Juha Sipilän puolueen mukaan tarkoitus nostaa lähelle neljää prosenttia bruttokansantuotteesta. Kokoomuksen ohjelma puolestaan julisti: ”Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristömme kilpailukyky turvataan vahvistamalla koulutusjärjestelmän ja yliopistojen rahoitusta”. Perussuomalaisten vaaliohjelman mukaan taas ”yliopistoja tulee kehittää sivistysyliopistomallin perusteella” ja ”yliopistoja ei tule kehittää ensisijaisesti elinkeinoelämän ehdoilla”. Edelleen perussuomalaisten mukaan ”perustutkimukselle on taattava riittävät resurssit”.

Leikkauksia toki tiedettiin odottaa – tämän hallituspuolueet kyllä tekivät selväksi jo ennen vaaleja – mutta koulutus ja tutkimus piti jättää leikkausten ulkopuolelle. Heti vaalien jälkeen hallituksen kolme ässää sopivat kuitenkin yhtä iloisessa yksimielisyydessä – ”kuin yhtenä puolueena” – historiallisen kovista leikkauksista koulutukseen ja tieteeseen. Koulutukseen on kohdistettu kaiken kaikkiaan 3 miljardin euron leikkaukset. Tutkimusrahoitusta oli leikattu jo viitenä aiempana vuotena, mutta nyt niistä leikattiin vielä tämän päälle rajusti melkein 10 prosenttia.

Tämä on herättänyt kansalaisissa laajaa tyrmistystä. Koulutus ja sivistys ovat Suomessa perinteisesti olleet korkeassa arvossa. Monet ymmärtävät myös, että vienti ja sitä kautta työllisyys riippuu kilpailukykyisistä vientituotteista, ja niiden jatkuva kehittäminen puolestaan vaatii laadukasta koulutusta ja tutkimustoimintaa. Hallitus iski leikkauksillaan juuri tähän elintärkeään kohtaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
Hallitus näkee nyt kovasti vaivaan sen eteen, että Suomi ei varmasti nouse.

Kesän alussa kokoomuksen puoluekokous laittoi puolueen puheenjohtajan vaihtoon: värikäs Alexander Stubb, jonka toistuva pötypuhe alkoi olla puolueelle rasite, sai mennä. Hänen tilalleen nostettiin Petteri Orpo, joka herätti monessa luottamusta. Samalla sisäministerinä toiminut Orpo otti Stubbilta hoitaakseen valtiovarainministerin salkun.

Tuore puheenjohtaja totesi haastattelussa vakavana, että ”jakovara” on tältä vuodelta käytetty ja jos tulee yllättäviä menoja, edessä on lisäleikkauksia. Mutta jos niin kävisi, ainakin yksi sektori oli Orpon mukaansa rajattu ulkopuolelle: ”Jos lisäleikkauksiin joudutaan, kokoomuksen mielestä sivistys ja koulutus ovat niiden ulkopuolella.” Lupaus koettiin ilmeisen tärkeäksi, sillä se nousi moniin otsikoihin asti.

Samaa julisti hallitus jo keväällä. Se sai huhtikuun alussa kehysriihessään päätökseen neuvottelut vuosien 2017–2020 taloussuunnitelmasta. Tiedotustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vielä erikseen totesi, että ”koulutukseen ja tutkimukseen ei kohdistu uusia säästöpäätöksiä”.

Viime viikolla Orpon nyt johtama valtiovarainministeriö sitten julkisti talousarvioesityksensä ensi vuodelle. Suomen opetus- ja korkeakoulualaa edustavan työnantajajärjestön Sivistystyönantajien sanojen mukaan siinä ”esitetään merkittäviä leikkauksia koulutuksen järjestäjille vedoten kilpailukykysopimuksen vaikutuksiin.”

Yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja yksityisiin oppilaitoksiin kohdistuvia leikkauksia perustellaan kilpailukykysopimuksen mukaisella työnantajamaksujen vähentymisellä.

Sivistystyönantajat pitää tätä kilpailukykysopimuksen hengen vastaisena: saavutettavien säästöjen oli tarkoitus lisätä organisaatioiden kilpailukykyä, mutta korkeakoulujen ja oppilaitosten osalta tätä ei nyt tapahdu, kun saavutettava etu syödään lisäsäästöillä. Esitys tarkoittaa käytännössä noin 20 miljoonan euron leikkauksia yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Oppilaitokset pitävät tätä suoranaisena petoksena.

– Tämä tuli täysin puskista. Olemme hyvin hämmentyneitä, Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen sanoo.

Tuoreeseen talousarvioesitykseen sisältyy myös jo aiemmin päätetty valtava, melkein 200 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen. Vuoden 2013 tasoon verrattuna ammatillisen koulutuksen rahoitus on jo 310 miljoonaa pienempi. Lisäksi ammatilliseen koulutukseen halutaan tehdä vielä rakenteellinen kokonaisuudistus vuonna 2018. Marssijärjestys on mieletön. Edelleen suomalaisen koulutuksen pohjaa nakertaa talousarvioesityksessä melkein 50 miljoonan euron leikkaus opintotukeen.

Entäpä se pääministeripuolueen lupailema tutkimus- ja kehittämisrahoituksen nostaminen neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta? Se on jo laskenut kymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana 4,1 prosentista 3,6 prosenttiin. Päätettyjen leikkausten seurauksena sen arvioidaan laskevan edelleen 3,1 prosenttiin.

Leikkaukset näkyvät jo korkeakoulujen arjessa. Uutiset kertovat, että opetuksen suunnittelu on myöhässä ja paikoin opiskelijoilla ei ole vieläkään selvää tietoa syksyn kursseista. Joitakin kursseja ei ole varaa järjestää ollenkaan. Opintoneuvonta on laajasti lopetettu. Suoritusten rekisteröinti laahaa. Kaikki tämä aiheuttaa opintoaikojen pitkittymistä – mikä tulee vielä maksamaan yhteiskunnalle.

Hallitus näkee nyt kovasti vaivaa sen eteen, että Suomi ei varmasti nouse. Sen lisäksi se tietysti petti taas kerran räikeästi antamansa lupaukset.

Kirjoittaja on dosentti ja yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään