KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Maailmanloppua odotellessa

Tuomiopäivän kello on nyt kaksi ja puoli minuuttia vaille keskiyön. Bulletin for Atomic Scientists järjesti tiedotustilaisuuden kellon siirtämisestä tammikuun 26. päivänä.

Tuomiopäivän kello on nyt kaksi ja puoli minuuttia vaille keskiyön. Bulletin for Atomic Scientists järjesti tiedotustilaisuuden kellon siirtämisestä tammikuun 26. päivänä. Kuva: Lehtikuva/Win Mcnamee

Saara Särmä
12.2.2017 15.00

”Kahdeksanvuotiaana tiesin

että maailma tuhoutuu

kaksintaistelussa suurvaltojen

kahdeksanvuotiaana etsin

kartalta kaukaista paikkaa

joka välttäisi laskeumaa.”

Näin tulkitsi sukupolveni, tai ainakin minun, syvimpiä tuntoja ja merkittävimpiä lapsuusmuistoja 1990-luvun superbändi Ultra Bra. Toissa viikolla bändi ilmoitti paluustaan festivaalilavoille tulevana kesänä, mutta jostain kumman syystä en ole vielä ehtinyt lippukauppaan (edes internetissä).

Seuraavana päivänä iloisesta festariuutisesta Bulletin of Atomic Scientists järjesti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin Tuomiopäivän kellon siirtämisestä puolta minuuttia lähemmäs keskiyötä. Kello on nyt kaksi ja puoli minuuttia vaille keskiyön.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kellon historia palautuu 70 vuoden taakse. Joukko Manhattan-projektin tutkijoita alkoi julkaista uutiskirjettä, josta sittemmin kehittyi Bulletin for Atomic Scientists. Nämä ensimmäisen ydinaseen kehittämiseen osallistuneet tieteilijät halusivat luoda uutiskirjeeseen symbolin, joka kuvaisi pysyväisluonteisen uhkan tasoa ydinaseiden aikakaudella.

Kello otettiin käyttöön kesäkuussa 1947, jolloin se näytti seitsemää minuuttia vaille puoltayötä. Keskiyö symboloi maailmanlaajuista katastrofia, alun perin ydinsodan aiheuttamaa ihmiskunnan tuhoa.

Kello roikkuu Chicagon yliopistossa Bulletinin toimiston seinällä. Bulletinin tiede- ja turvallisuusneuvosto arvioi minuuttiviisarin siirtämisen tarvetta ja ilmoittaa muutoksista kerran vuodessa.

Kellon tarkoituksena oli kuvata muutoksia ydinsotaan johtavan uhkan tasossa, mutta ei niinkään reagoida kansainvälisten voimasuhteiden muutoksiin. Koska muutoksista ilmoitetaan vuosittain eikä välittömästi jonkun tapahtuman seurauksena, Kuuban ohjuskriisi esimerkiksi ehti tulla ja mennä heilauttamatta minuuttiviisaria.

Kun minä synnyin, Tuomiopäivän kello näytti yhdeksää minuuttia vaille puolenyön. Yksi varhaisimmista lapsuusmuistoistani on Misha-karhun kyyneleet, jotka päättivät Moskovan olympialaiset vuonna 1980 (video löytyy nykyään YouTubesta, jee!).

Tuona vuonna kelloa oli jo siirretty kahdella minuutilla lähemmäs puoltayötä. Seuraavana vuonna sitä siirrettiin vielä kolme minuuttia lähemmäksi.

Supervaltojen alati kiristyneet keskinäiset suhteet ja asevarustelukilvan kulminoituminen näkyi vuonna 1984, kun Tuomiopäivän kello siirrettiin kolmea minuuttia vaille puoleenyöhön. Ainoastaan vuonna 1953 kellon minuuttiviisari on ollut vielä pykälää lähempänä keskiyötä.

En noina vuosina etsinyt kartastosta paikkaa, joka välttäisi laskeuman. Minä sen sijaan luin tietosanakirjasta kuvausta Pompeijista uudestaan ja uudestaan. Nuo tuhkan alta esiin kaivetut rauniot kiinnostivat minua loputtomasti.

Iltaisin usein mietin, mahdanko herätä aamulla, vai kaivaako kenties joskus jossain kaukaisessa tulevaisuudessa joku arkeologi Forssan raunioita ydinsodan jäljiltä.

Luin Bernard Bensonin Rauhankirjaa aina uudestaan ja uudestaan. Kirjassa pieni poika kyseenalaistaa koko ydinasevarustelun mielekkyyden ja saa lopulta aikaan maailmanrauhan.

Kirja toimii edelleen turvallisuutta ja uskoa herättävänä silloin, kun ei oikein jaksa uskoa pienen ihmisen vaikutusmahdollisuuksiin. Sen hiukan naivissa otteessa ja tikku-ukkopiirroksissa on jotakin kovin lohdullista.

Kun kylmä sota 1990-luvun alussa päättyi, elettiin hetki ydinasevarustelun kulta-aikaa. Tuntui (ainakin omassa teini-ikäisessä mielessäni), että kaikki on mahdollista, ehkä jopa täydellinen ydinaseriisunta. Tuomiopäivän kellokin pysyi muutamia vuosia ensin 17 minuuttia ja sitten 14 minuuttia vaille puolen yön.

Noina aikoina oli helppo hengittää ja hoilata Scorpionsin tahdissa muutoksen tuulista. Elämä tulvi maagisia hetkiä, ja kaikki kansat olivat liudentumassa globaaliksi yhteisöksi. Historian loppu oli käsillä ja uusi vapauden aika koittanut. Mikään ei pysäyttäisi edistystä ja kehitystä kohti aina vaan parempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa.

Oli myös helppoa olla nostalginen suhteessa omiin lapsuuden pelkoihin. Ultra Bra sanoitti nuo pelot ja teki niistä jopa tanssittavia. Bändin paluu-uutinen sai minut pohtimaan, kuinka suhtautumiseni kappaleeseen Kahdeksanvuotiaana on olennaisesti muuttunut viimeaikoina.

Enää ei ole niin helppoa olla nostalginen, koska ydinsodan pelko on taas uudella tavalla aivan totta ja läsnä. Yhdenkään lapsen en soisi kasvavan noiden pelkojen kanssa, vaikka ne myöhemmin voisivatkin jalostua vaikka väitöskirjan tutkimusaiheiksi.

”Kahdeksanvuotiaana tiesin, että ihminen murskautuu, silmänräpäyksessä historiaan.” Nykyisin Tuomiopäivän kellon keskiyö ei symboloi ainoastaan ydinsodan tuottamaa globaalia katastrofia vaan myös ilmastonmuutoksen aiheuttaman laajamittaisen ympäristökatastrofin mahdollisuutta.

Myös muut ihmisen aikaansaamat teknologiset kehitykset, jotka voivat edesauttaa ihmiskunnan tuhoa, on otettu vuodesta 2007 asti huomioon minuuttiviisarin paikkaa asetettaessa.

Yhdysvaltain ydinasepolitiikan arvaamattomuus ja ennakoimattomuus tällä hetkellä pitää silmänräpäyksessä tapahtuvan tuhon mahdollisuuden mielen päällä. Ilmastonmuutoksen aiheuttama tuho saattaa viedä pidemmän aikaa, mutta sen mahdollisuus pitänee kellon tiukasti keskiyön tuntumassa kauan.

Nyt on aika toimia, kaikin mahdollisin ja mahdottomilta tuntuvin tavoin, paremman elämän puolesta. Vielä voimme istuttaa omenapuita, koska tukka ei ole vielä tulessa.

Kirjoittaja on feministi, taiteilija ja tutkija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään