KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Otso Kantokorpi: Äijänkynttilöitä

Näkymä Sanna Korteniemen Naarmankaira -näyttelystä Galleria Sculptorista.

Näkymä Sanna Korteniemen Naarmankaira -näyttelystä Galleria Sculptorista. Kuva: Titus Verhe

Otso Kantokorpi
6.8.2017 15.00

Ensin tunnustus. Sain 1970-luvun lopulla panssarintuhoojan koulutuksen Oulussa. Kävimme ampumassa kovilla Lapissa, Sarriojärvellä. Kerran osallistuin harjoitukseen, jossa oli neuvostoliittolaisia kenraaleita vieraina. Olin kevytsinkopartion ampuja, ja tehtäväni oli tuhota kukkulan alla oleva pahvinen panssarivaunu. Sain sitä varten kaksi ontelokranaattia. Päätin, että osun maaliin ensimmäisellä ja sitten ammun huvikseni toisella kranaatilla panssarivaunun vieressä olevan ison männyn paskaksi. Vaan enpä osunut vaunuun kummallakaan. Syyksi selvisi myöhemmin se, että singossani oli virheellisesti harjoituskranaatin seula. Ontelokranaatille olisi pitänyt olla ihan omanlainen. Komppanianpäällikkö sanoi minulle ennen harjoitusta: ”Kantokorpi, tämä tulee olemaan yksi koko elämänne tärkeimmistä hetkistä.” Syy oli varmaankin neuvostokenraalien läsnäolo.

Näin jälkikäteen tärkeintä tuntuu olevan se, että en osunut. Ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että olisin silkasta huvista tappanut elinvoimaisen männyn.

Nyt kun asiaa muistelen ja ajattelen, niin onhan se aika järkyttävää, että nuori mies haluaa tuhota puun vailla mitään erityistä syytä. Sitä se aseiden tuottama voiman illuusio kai tuottaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Silkka nimeäminen ja sen historian osoittaminen on jo poliittinen teko.

Toinenkin tunnustus. Olen ollut partiolainen. Ensimmäinen Lapin-matkani oli kansainvälinen suurleiri Kiilopäällä. En muista siitä oikeastaan mitään muuta kuin sopulit: silloin oli kova sopulivuosi. Niitä pystyi poimimaan kuin sieniä. Laitoin yhden sopulin salaa kaverini lenkkarin sisään, kun hän vielä nukkui. Toivoin kai että sopuli olisi purrut häntä.

Sittemmin olen käynyt pari kertaa Jerisjärvellä viettämässä viikon loman lomamökissä ja kerran Äkäslompolossa dokaamassa ystäväni mökillä. Näillä reissuilla opin ns. ”ihailemaan Lapin luontoa”. Tekemään sitä samaa, mitä iso osa suomalaisista kliseisesti tekee. Ajaudun heti miettimään sitä, miten Lappi on meille etelän ihmisille lähinnä vain maisema tai sitten kulissi, johon heijastetaan omia eksistentiaalisia tuntoja. Vaikkapa yksinäisyyden hienoina pidettyjä puolia.

Tässä koko Lappi-historiani. En ole koskaan pysähtynyt miettimään Lapin historiaa enkä ole harrastanut kovinkaan voimakasta itsereflektiota Lappi-suhteeni kanssa.

Olen ollut koko aikuisikäni poliittisesti melko valveutunut ja olen yrittänyt hankkia tietoja maailmalla tehdyistä vääryyksistä – muun muassa kolonisaation tuottamista ongelmista. Lappi ei jostain syystä ole kuulunut näihin alueisiin, vaikka kaikki syyt puoltaisivatkin sitä. Tiedän Länsi-Saharan kolonisaatiohistoriasta ja vapaustaisteluista paljon enemmän kuin Lapista. Oikein harrastinkin joskus tiedon keräämistä Polisariosta, joka taisteli ja taistelee edelleenkin Marokon miehitysmahtia vastaan.

Suhteeni Lappiin on kuitenkin 2000-luvulla muuttunut. Ansio tästä kuuluu pelkästään taiteelle. Olen usein miettinyt sitä, voiko taiteella muka oikeasti muuttaa maailmaa. Nyt alan jo olla vakuuttunut myönteisestä vastauksesta. Taiteella voi muuttaa pysyvästi asenteita, ja maailmaa ei taatusti muuteta paremmaksi ilman asenteiden muutoksia.

Lappiin liittyvissä asenteissani minulla on ollut oppaanani erityisesti valokuvataiteilija Marja Helander ja aktivistitaiteilijaryhmä Suohpanterror (ks. Kansan Uutiset 6.12.2014). Nyt joukkoon liittyy kolmas: kuvanveistäjä Sanna Korteniemi (s. 1986).

Juuri Korteniemen tuorein näyttely Naarmankaira (Galleria Sculptor, Helsinki, 13.8. saakka) laukaisi armeijamuistoni ja samalla tuntemani häpeän. Sarriojärvi tuli välittömästi mieleeni Korteniemen tiedotelauseista: ”Muutama vuosi sitten olin uuden vuoden vietossa vanhalla tukkikämpällä Rovaniemen koillisosissa sijaitsevassa Naarmankairassa. Joku oli kantanut saunalle kynttilänjaloiksi kranaattien jäänteitä, joita tämä kaira, joka tunnetaan ehkä paremmin nimellä Rovajärven ampuma-alue, on nykyisin täynnä.”

Taide voi olla yhteiskunnallista tavattoman monella tavalla. Ei sen tarvitse olla kuin väitelauseita tai osoittelevaa syyttelyä. Se voi toimia jopa runon kaltaisesti. Se voi toimia varsin pienin elein – jopa niin, ettei edes taiteilija itse voi ennakoida vaikutuksensa mittaa.

Pelkkä Korteniemen näyttelyn nimikin oli minulle voimakas laukaiseva tekijä. Naarmankairasta en ollut kuullut koskaan aiemmin. Rovajärven ampuma-alueesta puolestaan kuulee juttuja missä tahansa Rööperin tai Kallion baarissa, missä on äijiä paikalla. Eivät hekään ole todennäköisesti koskaan kuulleet Naarmankairasta. Suurin osa äijistä osaa kuitenkin sijoittaa Rovajärven jollekin kartalle – johonkin valtasuomalaiseen mielenmaisemaan.

Silkka nimeäminen ja sen historian osoittaminen on jo poliittinen teko. Miksi ja miten nimetään? Kuka nimeää? Kenellä on valta nimetä?

1970-luvulla käyttämäni kevyt sinko mallia 55 S 55 ja kaikki muu militaarinen romu tuli mieleeni, kun näin Korteniemen häkellyttävän kranaattiveistoinstallaation gallerian lattialla. Hänellekin idea oli syntynyt tavallaan runollisena fetissien vertailuna. Vanhoista kranaatinjämistä oli tehty kynttilänjalkoja, ja Korteniemen mielessä nämä uudet objektit vertautuivat Naarmankairan lukuisten kalajärvien rannoille veistettyihin kalapatsaisiin.

Korteniemi on piirtänyt taidokkaasti puita. Sellaisia mäntyjäkin, joita minä yritin singollani taitamattomasti tuhota. On hämmentävää lukea Korteniemen lauseet: ”Tämä paikka on irrotettu maalitauluksi, sillä tämä on enimmäkseen samanlaista asumatonta erämaata kuin muukin Lappi; mitä muutakaan voisi ajatella katsoessaan puita puiden perään?”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään