Viikon kysymys
Kansainvälisten selvityksien mukaan tuoksuherkkyyden esiintyvyys on 10-40 %. Suomessa tuoksuherkkyyden yleisyyttä ei tarkasti tiedetä. Allergia-, iho- ja astmaliiton pian julkaistavassa tutkimuksessa tuoksuherkkyyden yleisyyttä suomalaisten keskuudessa on selvitetty.
Minkälainen ihminen on tuoksuherkkä, Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?
– Hän on ihminen, joka reagoi erilaisiin hajuihin ja tuoksuihin jo pieninä pitoisuuksina. Hajut voivat olla hajuvesien tuoksua tai vieressä istuvasta tupakoitsijasta tuleva haju.
– Monet ovat herkkiä myös esimerkiksi homeen hajulle.
Miksi toiset reagoivat tuoksuille herkemmin kuin toiset?
– Tuoksuherkkyyden syntymekanismia ei tunneta eikä sitä, miksi toiset reagoivat herkemmin kuin toiset. Se tiedetään, että tuoksuherkkyys on naisilla paljon yleisempää kuin miehillä. Sitä pitäisi ehkä pohtia ja tutkia, mistä se johtuu.
Onko tuoksuherkkyys sairaus?
– Tuoksuherkkyyden oireet ovat fyysisiä ja todellisia. Tuoksuherkkä ei tarkoita välttämättä sitä, että ihminen olisi allerginen jollekin.
– Yhteys toki voi olla, koska monesti tuoksuherkkä on allergisempi jollekin.
Uskotko väitteeseen, jonka mukaan tuoksuherkkyys on vain ihmisen korvien välissä?
– Tästä on erilaisia väitteitä ja teorioita, mutta vielä ei tiedetä, mistä tuoksuherkkyys johtuu. Joku on arvellut, että herkkyys johtuu muutoksista aivoissa, joista taas voi seurata virhesignaaleja.
– Tuoksuherkkyys sekoitetaan monesti allergiaan. Ihminen ajattelee, että kun olen tuoksuherkkä, se tarkoittaa samaa kuin kemikaaliallerginen. Se on ihan eri asia.
Voiko tuoksuherkkyyttä hoitaa jotenkin?
– Paras keino tähän mennessä on ollut, että vältetään hajusteita, jotka aiheuttavat oireita.
Kannattaako naapurin rouvalle huomauttaa vahvasta hajuveden tuoksusta hississä?
– Kyllä siitä on hyvä ihan hienovaraisesti sanoa, jos oireilee siitä hajusta. Monesti itse runsaasti hajusteita käyttävä ei itse edes huomaa, että toinen siinä vieressä voi oireilla.