KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Pumpuliplikat ja globaali solidaarisuus

Saara Särmä
10.9.2017 15.03

Maanantaiaamuna aamukahvia juodessani luin sarjakuvafestareilla Vuoden sarjakuvablogi 2017 -palkinnon saaneen Jiipu Uusitalon Tajukankaan kutoja -blogin uusinta julkaisua. Tämän viikon julkaisu käsitteli muun muassa Finlaysonin puuvillatehtaan historiaa, jota Työväenmuseo Werstas esitteli Pumpuliplikkojen jäljillä -kierroksella.

Uusitalo on piirtänyt oppaan ja tälle muutaman puhekuplan, joista yhdessä lukee “amerikkalaisesta orjapuuvillasta tehtiin kangasta Venäjän markkinoille”.

Lause sai minut pysähtymään pitkäksi aikaa. Asia ei sinänsä ollut täysin uusi, mutta harvoin sitä tulee ajatelleeksi. Olen asunut lähes koko elämäni kahdessa pumpuliplikkojen kaupungissa, Forssassa ja Tampereella, mutta en juurikaan ole ajatellut, miten nämä rakastamani kaupungit kytkeytyvät kolonialismin ja orjuuden historioihin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Tunnen kuuluvani kotikaupunkieni historian kautta jatkumoon, jossa yritykset ovat vastuullisia ja tuottavat paljon hyvää.

Suomessa on tapana ajatella, että kolonialismi ja orjuus tapahtuivat jossain tuolla kaukana, meistä irrallaan. Korkeintaan olemme itse joutuneet kolonisoiduksi. Ensin sen teki Ruotsi ja sitten Venäjä. Joskus muistetaan sivulauseessa mainita, että Suomen valtiolla on ollut ongelmallinen suhde saamelaisväestöönsä.

Kuten tietokirjailija Anna Pöysä kirjoittaa Aamuyön lapset -blogissaan, Suomessa on kolonialismiin liittyvissä kysymyksissä vallalla viattomuuden diskurssi. Viattomuuden diskurssin ylläpitäminen on helppoa. Onhan paljon mukavampaa ajatella meidän suomalaisten ihan itse rakentaneemme oman hyvinvointimme kuin ajatella, että se onkin revitty jonkun toisten selkänahasta.

En voi olla ajattelematta hiljattain lukemaani Octavia Butlerin Kindred-teosta, jossa päähenkilö joutuu 1970-luvun Kaliforniasta 1800-luvun alun Marylandiin plantaasille ja saa omin silmin ja omissa nahoissaan todistaa, millaista oli elää orjana.

Butler on sanonut, että hänen piti silotella orjuuden kuvauksia, ettei karkottaisi lukijoita kokonaan. Silottelusta huolimatta lukukokemus jäi elämään mielessäni hyvin vahvana ja aktivoitui taas ajatellessani kehräämöjä ja kutomoja kummassakin kotikaupungissani.

Opin lapsena, että Finlayson oli hieno yhtiö, jonka ansiosta kotikaupunkini ylipäätään oli olemassa. Vaikka tosiasiassa forssalainen tekstiiliteollisuus liittyi Finlaysoniin vasta myöhemmin.

Yhtiön historiasta en muista kuulleeni sen nurjia puolia – globaaleja kytköksiä orjuuteen tai lapsityövoiman käyttöä. Patruuna Wahrenin ja yhtiön ansioiksi on kyllä luettu monet edistysaskeleet koulutuksen ja terveydenhuollon saralla. Tärkeitä asioita totta kai nekin.

Lapsena opitut positiiviset historiakertomukset istuvat syvässä ja soivat korvissa Mika ja Turkka Malin sävelin.

Nyky-Finlayson on ottanut näkyväksi roolikseen yhteiskunnallisen kantaaottavuuden. Joka kerta yhtiön ajaessa sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sydämessä läikähtää lämpimästi. Tunnen kuuluvani kotikaupunkieni historian kautta jatkumoon, jossa yritykset ovat vastuullisia ja tuottavat paljon hyvää.

Kunnes sitten ajattelen asiaa tarkemmin. Viime viikolla monissa herätti suurta iloa Finlaysonin kampanja, joka puuttui naisten ja miesten palkkaeroon antamalla naisille alennusta tuotteistaan. Kampanja herätti myös suuren porun ja poiki kanteluita viranomaisille.

Lopputuloksena alennusta voivat saada kaikki, sukupuolesta riippumatta. Kuinka moni mahtaakaan maksaa vapaaehtoisesti täyden hinnan, lahjoittaakseen erotuksen Naisasialiitto Unionille?

On arvokasta, että yritys nostaa keskusteluun yhteiskunnallisia epäkohtia, mutta kuten kriittisimmät ehtivät huomata, ehkä palkkaepätasa-arvo Suomessa ei ole tekstiiliteollisuuden ongelmista suurimpia. Akuuttia korjaamista kaipaa koko halpatyövoimaan, ja aivan erityisesti naisten halpatyövoimaan, perustuva teollisuuden ala.

Puhumattakaan nyt kulutuskulttuurista, jossa pääasiassa naiset ostavat pääasiassa naisten halpatyövoimalla tuottamia vaatteita ja muita tekstiilejä, joiden käyttöikä on äärimmäisen lyhyt. Tietenkään yritys ei pyri tekemään itsestään tarpeetonta puuttumalla suurimpiin epäkohtiin alallaan, tärkeämpää on brändäys.

Entä jos yhtiö alkaisikin brändätä itseään vaikeiden asioiden kautta? Entä jos se itse toisi esiin myös historiansa kaameimmat puolet? Tuotantoketjujen läpinäkyvyyteen pyrkiminen voisi saada uutta uskottavuutta, jos historian tosiasiat tunnustetaan avoimesti.

Uudet omistajat sanovat tuoneensa takaisin yhtiön vanhat arvot: rohkeuden, luovuuden ja ennakkoluulottomuuden. Mikä olisikaan rohkeampaa ja ennakkoluulottomampaa kuin pyrkiä aktiivisesti korjaamaan oman historiansa pimeät puolet puuttumalla nykypäivän globaalin tason ongelmiin.

Toivottavasti joku tulevaisuuden työväenmuseokävijä on yhtä järkyttynyt nykyajan halpatyövoimalla tuotetuista vaatteista kuin minä olen ajatellessani lapsia kutomassa kankaita orjien keräämästä puuvillasta.

Järkytys on hyvä, sitä seuraava kiukku vielä parempi. Sillä kiukussa piilee valtavasti muutosvoimaa. Ei maailma ole ennekään muuttunut pelkällä positiivisella lässytyksellä.

Halpatyövoimaan voi yrittää vaikuttaa omilla kuluttajavalinnoillaan, vaatimalla yrityksiltä parempaa läpinäkyvyyttä tuotanto-olojen suhteen ja ohjaamalla ostoksensa mahdollisimman eettisesti tuotettuihin tuotteisiin. Samalla tarvittaisiin kuitenkin myös laajempaa liikettä ajamaan globaalia solidaarisuutta. Sitä ei kuitenkaan ole viime aikoina esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeessä näkynyt.

Kaipaan ammattiliittoa, joka ottaisi rohkeuden ja ennakkoluulottomuuden haltuun ja kykenisi ajamaan meidän silpputyöläisten asiaa, muttei unohtaisi globaalia solidaarisuutta. Saa ilmiantaa, jos sellainen jostain löytyy.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään