KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Peruskoulu-uudistus edusti oikeistolle vasemmistovaaraa

Peruskouluun siirtymistä pohjusti suurten ikäluokkien kouluttaminen, mikä oli tehnyt Suomesta koulutusyhteiskunnan. Kuvassa Keravan Kurkelan ala-asteen 5. luokka vuonna 2010.

Peruskouluun siirtymistä pohjusti suurten ikäluokkien kouluttaminen, mikä oli tehnyt Suomesta koulutusyhteiskunnan. Kuvassa Keravan Kurkelan ala-asteen 5. luokka vuonna 2010. Kuva: Jarmo Lintunen

Mikko A. Niemelä
16.12.2017 15.00

Horisontti

Suomessa luovuttiin 1970-luvulla kansakouluun ja oppikouluun jakautuvasta rinnakkaiskoulujärjestelmästä ja luotiin kaikille yhteinen kunnallinen oppivelvollisuuskoulu, yhdeksänvuotinen peruskoulu. 2.12.2017 Turun yliopistossa poliittisen historian alalla väitellyt VTM, KM Ville Okkonen tutki väitöskirjassaan tätä koulutuksellista murrosta ja erityisesti peruskoulun vastustamisen syitä ja keinoja.

Okkonen kuvaa 60–70-lukujen taitteen aikaa Suomen poliittisessa elämässä sosialismin ja markkinatalouden vastakkainasettelun ajaksi. Vasemmisto oli vahvistunut ja SKDL:n tultua salonkikelpoiseksi muodosti se SDP:n ja keskustan kanssa vuodesta 1966 eteenpäin useita kansanrintamahallituksia. Okkosen mukaan oikeistopuolueissa tämä kehitys tulkittiin ikään kuin uusina vaaran vuosina. Koettiin, että Suomi on ajautumassa kohti sosialismia, ja isänmaa sekä perinteiset suomalaiset arvot ovat uhattuina.

Peruskoulun tehtävänä oli taata mahdollisuuksien tasa-arvo.

Okkonen esittää peruskoulu-uudistuksen poliittisena taistelukenttänä, jossa hegemonisen asemansa menettänyt oikeisto pyrki viimeiseen asti puolustamaan yksityisoppikouluja vasemmistovaaralta. Perinteisesti vahvan suomettumistulkinnan rinnalle Okkonen haluaa tuoda hienosyisemmän näkemyksen Suomen sisäisistä kulttuuri- ja yhteiskuntapoliittisista kamppailuista, jotka määräsivät yhteiskunnallisia uudistuksia.

Okkonen katsoo, että peruskoulu toteutui, koska vasemmistolla ja keskustapuolueella oli siitä riittävän yhtenäinen käsitys. Peruskoulu oli osa laajempaa vero- ja sosiaalivaltion rakentamisen projektia. Sitä oli pohjustanut suurten ikäluokkien kouluttaminen, mikä oli tehnyt Suomesta koulutusyhteiskunnan. Oppikouluista oli tullut enemmistön kouluja, mikä oli poistanut niiden elitistisen maineen.

Kansainvälisestä kehityksestä otettiin mallia, ennen kaikkea Ruotsista. Jo 60-luvulla peruskoulua puolusteltiin uudistuksena, jonka avulla pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. Koulutuksen laajentaminen keräsikin paljon kannatusta, mutta peruskoululla oli myös epäilijänsä.

Vasemmistolle peruskoulu oli hanke, joka tähtäsi yksilön vapauttamiseen perhetaustan, asuinpaikan ja muiden sosiaalisten rajoitteiden vaikutuksesta. Tärkeäksi nähtiin, ettei lapsia liian nuorena jaeta erilaisille koulupoluille. Peruskoulun tehtävänä oli taata mahdollisuuksien tasa-arvo.

Oikeistossa ”monopolikouluksi” nimetty peruskoulu nähtiin tasapäistävänä, vaikeuttavan lahjakkaiden oppilaiden etenemistä opinnoissaan ja vähentävän yhteiskunnan moniarvoisuutta. Koulu koettiin perheasiaksi, joka oli muuttumassa vasemmistopropagandan välineeksi.

Myöhemmin niin sanottua Pirkkalan monistetta käytettiin tästä esimerkkinä, vaikka todellisuudessa opettajakunta oli yleisesti katsottuna porvarillista. Helsingin Suomalaisessa yhteiskoulussa pelättiin peruskoulua, joka ”syytää alaluokille haagalaisia huligaaneja, jotka toisivat mukanaan tappeluja ja tupakanpolttoa”.

Kun peruskoulu meni läpi, kiistakysymykseksi nousi yksityisoppikoulujen asema. Kiistan analyysi on Okkosen väitöskirjan keskiössä. Yksityisoppikoulujen tuli toimia osana peruskoulujärjestelmää joko siten, että ne sulautuivat osaksi kunnallista peruskoulua tai toimimalla peruskoulun tehtävää toteuttavina korvaavina kouluina.

Oikeisto puolusti yksityisoppikoulujen itsenäisyyttä vetoamalla omaisuudensuojaan ja vanhempien oikeuteen valita lapsilleen sopiva koulutus. Näiden oikeuksien puolustamiseen oikeisto valjasti niin ihmisoikeudet, perustuslain kuin oikeuskanslerinkin.

Suurin osa yksityisoppikoulujen varallisuudesta oli kertynyt valtionavuista, joten omistusoikeuskysymys ei lopulta muodostunut todelliseksi ongelmaksi. Yksityisoppikouluja ei myöskään pakotettu kunnallistamiseen. Suurin osa yksityisoppikouluista valitsi kuitenkin kunnallistamisen, sillä siihen liittyi taloudellinen porkkana.

Puolustuskannalle joutuneita yksityisoppikouluja tukivat Yksityisoppikoulujen liiton ja kokoomuksen lisäksi tarkoitusta varten perustettu Vapaan koulutuksen tukisäätiö, joka ei kuitenkaan saanut juuri tukea elinkeinoelämältä. Yksityisoppikouluväki epäonnistui tavoitteissaan.

Peruskoulu-uudistus ei kokonaan poistanut rinnakkaiskoulujärjestelmää. Toisella asteella erillinen ammattikoulu ja lukio säilyivät. Vuoden 1971 koulutuskomitea esitti pidennettyä peruskoulua, jonka mukana rinnakkaisjärjestelmä poistuisi. Ruotsissa toisen asteen yhtenäiskoulumalliin siirryttiin 70-luvulla.

Okkonen ei juuri viittaa komitean esityksestä käytyyn keskusteluun ja tästä olisikin mielenkiintoista saada uutta tietoa. Voisiko sanoa, että peruskoulu-uudistus jäi Suomessa kesken? Millainen vaikutus oikeistolaisella vastarinnalla oli siihen, että toisen asteen rinnakkaiskoulujärjestelmä ja ylioppilastutkinto säilyivät?

Tämän päivän koulutuspoliittisessa keskustelussa 70-luvun jakolinja näkyy edelleen esimerkiksi siinä, miten kokoomuslainen opetusministeri haluaa sementoida ylioppilastutkinnon aseman korkeakoulujen valintaperusteena. Tämä vahvistaisi sitä, mitä oppikouluväylästä jäi jäljelle suomalaisessa koulutusjärjestelmässä.

Kirjoittaja on kasvatustieteiden alan väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa ja aineenopettaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään